fbpx
Начало » България » Испанските бизнес училища са водещи в световните класации

Испанските бизнес училища са водещи в световните класации

  • bobi
  • 03 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Испанските бизнес училища са водещи в световните класации

Традиционно Испания се свързва с европейския център на сиестата, вечното празненство, вкусната храна и нестихващия живот. Истината е, че южната държава не се изчерпва само с това.  Испания е културен, образователен и научен център на испаноговорящия свят (който се нарежда веднага след англоговорящия). През последните 20 години в нея масово се основават образователни инсититуции, които са частно финансирани и са със бизнес насоченост. Днес испанските бизнес училища са водещи в световните класации и се славят с отлична репутация сред работодателите в Европа и света. Едни от най-важните програми на всеки университет с бизнес насоченост е т.нар. Executive education, или MBA програмите, предназначени за хора с професионален опит в дадена сфера. Що се отнася до Испания, класациите са единодушни:  в страната  се крият едни от перлите на MBA образованието в Европа.

В  този материал ви показваме водещите MBA програми в Испания, техните такси, език на преподаване и изисквания за прием.

Топ 10 на MBA програмите в Испания

Класиране Университет Град Такса Език на преподаване
1 IESE Business School Барселона €88,370 английски
2 ESADE Business School Барселона €64,900 английски
3 IE Business School Мадрид €72,200 английски, испански
4 Universidad Carlos III – Department of Business Administration Мадрид €13,500 английски
5 EADA Business School Барселона €36,000 Испански, английски
6 Universidad Complutense Madrid Мадрид €5,000 испански
7 Deusto Business School Сан Себастиян €37,900 английски
8 Universidad Pontificia Comillas – ICADE Business School Мадрид €22,705 английски, испански
9 EAE Business School Барселона, Мадрид €25,900 испански
10 ESIC Business School Мадрид €24,900 испански

Източник: http://www.eduniversal-ranking.com, 2017 година; eligemba.com 

IESE Business School

Една от челните позиции за бизнес обучение в Испания държи IESE Business School, University of Navarra. Университетът има клонове в Барселона и Мадрид, а статистиката му твърди, че 90% от завършилите MBA програмата започват работа на топ позиции в топ компании в рамките на 3 месеца след приключване на обучението.

Самата програма трае 19 месеца, струва 88 370 евро и се провежда основно в Барселона с опции и за извън страната. Програмата може да се похвали с редица първи места в много международни класации, като едни от последните й „титли” са: първо място на MBA програми в Европа според The Economist 2016 и място по Executive Edducation според Financial Times 2017. 

ESADE Business School

ESADE Business School има кампуси в Барселона и Буенос Айрес и предлага няколко наистина интересни MBA възможности. Това са редовна и задочна MBA програма, Executive и Global Executive MBA, както и Multinational MBA, който обаче се провежда само на испански.
Програмите предлагат огромно разнообразие от опции за обучение в Барселона, Мадрид, САЩ, Чили, Китай, Индия, Бразилия и Дубай.
Редовната MBA програма трае между 12 и 18 месеца и струва 64,900 евро. ESADE e водещ университет според Financial Times 2018, който се нарежда на второ място в Европа по увеличение на средната заплата на завършилите, а MBA програмата е на четвърто място по разнообразие в модулите и дестинациите на обучение.

IE Business School

Базираното в Мадрид, IE Business School може да се похвали с много неща относно MBA обучението си, сред които е интересно да се отбележат най-високият процент международни студенти, както и най-високият процент жени сред MBA програмите в страната.
IE Business School спечели приза за трета най-добра MBA програма в света според Forbes 2017, а университетът е третото най-престижно бизнес училище в Европа според Financial Times 2017.
IE Business School предлага редовно и задочно MBA, EMBA и Global EMBA обучение, както и специално разработената в сътрудничество с Brown University IE Brown Executive MBA.

EADA Business School

EADA Business School предлага няколко възможности за Executive Education. Това са MBA програмите International MBA, Global Executive MBA, Executive MBA, MBA Online и Euro MBA. Стандартната MBA програма струва 36 000 евро и се преподава на английски и испански език. Университетът е разположен в центъра на Барселона. Financial Times поставя висшето училище в първите 30 е Европа и 50 в света. В него учат студенти от над 50 националности.

ICADE Business School

ICADE Business School e част от факултета по бизнес администрация и икономика към университета  Universidad Pontificia Comillas. Разположено в столицата Мадрид, бизнес училището има над 50-годишна традиция в преподаването на бизнес специалности, което го прави един от най-старите университети в областта в Испания. MBA програмата в ICADE струва близо 23 000 евро и е с продължителност една година.

EAE Business School

Университетът има кампуси в Мадрид и Барселона. MBA програмата е с продължителност 1 година и струва 25 900 евро. Накрая на обучението студентите имат възможност да прекарат 2 седмици в партниращия университет в Ню Йорк, САЩ – Pace University. Програмата попада сред  първите 65 в Европа и 200 в света според последното издания на класацията QS World University Rankings 2018.

ESIC Business School

Бизнес училището предлага отлични възможности за различни MBA програми – стандартната MBA; Global MBA, която се провежда в Мадрид, Шанхай и Маями; International MBA в Мадрид и Шанхай; и Executive MBA в различни испански градове. Университетът заема първо място по работоспособност на завършилите според класацията QS World University Rankings и притежава многобройни призове за качеството, иновативността и разнообразието на MBA програмите си. Стандартната MBA програма струва 24 900 евро и е с продължителност 1 година.

Изисквания за прием

Приемът в MBA програмите се различава от стандартния процес в бакалавърски и магистърски програми. Причината е високото ниво на програмите и задължителният професионален опит. В различните университети изискванията за опит варират от 2 до 5 години, но рядко ще откриете програма, в която това да не е основен критерий за прием, особено в престижните университети.  Ще е необходимо да представите и диплома за завършена бакалавърска степен, както и резултат от един от изпитите за прием в MBA програми – GMAT или GRE. Ако не разполагате с такъв, имайте предвид, че повечето университети предлагат опцията да се явите на приемен изпит към самия университет. Не на последно място, основно изискване е сертификатът за владеене на английски език и/или испански език.

Кариерна реализация

Едно е сигурно – инвестицията в MBA образование се възвръща бързо. Много от университетие обещават покачване на доходите на завършилите с 90 до 130 процента, а издигането в йерархията на организацията, в която работите, е сигурна. MBA дипломата отваря вратите към всички ръководни позиции, а когато е получена от престижен университет, ще имате възможност да се развивате навсякъде по света.

Ако завършите бизнес в Испания, най-вероятно ще говорите и испански, и английски език, което е сериозно конкурентно предимство в съвременния свят. Най-добрите възможности вероятно са за работа в международни компании, които работят и с Испания и с България. Диплома от испански висши училища като цяло се приема добре в Южна Европа – Португалия, Испания, Италия, Гърция и т.н. Испанската диплома е и врата към едни от най-големите развиващи се пазари в света – Южна и Латинска Америка, особено ако е от престижен бизнес университет.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top