fbpx
Начало » Бакалавър » Ирландия – Безплатно образование и много приятели!

Ирландия – Безплатно образование и много приятели!

 • bobi
 • 25 ян. 2019
 •  Коментарите са изключени за Ирландия – Безплатно образование и много приятели!

Писателят Джеймс Джойс някога е казал, че в Ирландия няма непознати, а само приятели, които все още не си срещнал.

С цели 36% от населението на възраст по 25 години, почти няма съмнения, че лесно ще намерите приятели щом кацнете, за да започнете образованието си там. Държавата може и да е малка, но ще ви предостави възможности както за академично и професионално развитие, така и за пътувания и развлечения.

Ирландската образователна система

Образованието в Ирландия е задължително до 16 годишна възраст. Там обаче децата тръгват на училище на 4 години. Като цяло, както и у нас, образователния процес преминава през три големи цикъла /степени/: primary, secondary, tertiary education /буквално първи, втори и трети цикъл/. Има и един междинен, между втори и трети, further education, който включва краткосрочни програми от типа – допълнителна квалификация и професионални курсове.

Висшето образование в Ирландия се осъществява от университетите, технологическите институти, образователните колежи и частните независими колежи.

Учебни заведения

Висшето си образование в Ирландия може да получите от няколко различни типа институции: университети, технически институти и частни независими колежи. В зависимост от учебното заведение и специалността, които изберете, от вас ще се изискват различни резултати на предходните ви квалификации и ниво на владеене на английски.

Системата на висшето образование в Ирландия има 7 университетите, 14 технологична насоченост институции, както и повече от дузина публични и частни колежи. Най-известната институция на висшето образование в страната се смята за Тринити Колидж Дъблин, която е основана през 1592 година. Този университет е с дългогодишна традиция, инфраструктура, най-преподавателския състав, което го прави основен конкурент Оксфорд и Кеймбридж в Британския полуостров.

Техническите институти не предлагат само технологични предмети, а и много програми като здравеопазване, фармация, медия, текстил, маркетинг и други.

Всички седем публични университета в страната са в топ 650 според QS World University Rankings® 2018/19.  В Ирландия има и седем частни, различни по големина, колежа.

За европейски граждани кандидатстване за бакалавърски програми най-често става през Central Applications Office. Oт там ще ви предоставят цялата необходима информация за кандидатстването, а самите кандидатури могат да се пратят и онлайн.

Университетите в Ирландия

Най-добрите ирландски университети за 2018 г. 

1.Trinity College Dublin

2 University College Dublin

 1. National University of Ireland
 2. University College Cork

5 Dublin City University

Познания по английски

Нивото на английски, което се изисква за повечето програми е резултат от поне 6.0-6.5 на IELTS; C на Cambridge Proficiency in English, или А на Cambridge Advanced.

Такси

Higher Education Authority (HEA) плаща таксите за бакалавърски програми на граждани на Европейския съюз, ако това е първият ви бакалавър и не повтаряте семестър.

Ако се възползвате от “безплатните” такси, ще трябва да платите еднократно €3,000, за да се покрият услуги, които не се включват в нормалните такси като явяване на изпити, различни помощни услуги в университета и издръжката на различни спортни клубове и общества.

Университетите в Ирландия предлагат изключително много възможности за извънкласни дейности. Разберете какви клубове и общества предлага институцията, която сте избрали и се включете активно в дейността им – това е чудесен начин да намерите нови приятели и да опознаете местната култура.

Живота в Дъблин 

Концентрацията на университети и колежи в ирландската столица е много висока – това е и една от причините защо Дъблин се смята за един от най-добрите градове в света за студенти. Градът едва ли ще ви позволи да скучаете, тъй като предлага много различни неща за правене през свободното – независимо дали предпочитате да се любувате на красивата старинна архитектура или опознавате историята, със сигурност наоколо има нещо подходящо за вас. Една от атракциите на Дъблин е и пивоварната на Guinness, където се правят и туристически обиколки. Градът се слави като скъпа дестинация, а стандарта на живот е по-висок от този на другите места в Ирландия, но въпреки това той далеч не е най-скъпата дестинация за образование в света.

Защо да следвате в Ирландия?

 • Обучавате се в една от най-добрите образователни системи в света с постижения във висшето образование.
 • Възползвате се от инвестициите на Ирландия в образователната система.
 • Избирате от над 5000 международно признати квалификации.
 • Достъп до изследователски възможности от световна класа във водещи световни програми.
 • Свързани сте с възможностите за професионално развитие с водещи световни компании, разположени в Ирландия.
 • Постигате вашите амбиции в най-предприемаческата страна в Европа.
 • Присъединявате се към 35 000 чуждестранни студенти от 161 страни, наслаждаващи се на изпълнената с живот култура на Ирландия.
 • Живеете в единствената англоговоряща страна в Еврозоната.
 • Живеете в една от най-дружелюбните и безопасни страни в света.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top