fbpx
Начало » Любопитно » Индия вече е петата най-голяма икономика в света

Индия вече е петата най-голяма икономика в света

  • bobi
  • 21 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Индия вече е петата най-голяма икономика в света

Светът вече има нова пета по големина икономика. Индия вече официално застава на тази позиция що се отнася до номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, сочи икономическата прогноза на Международния валутен фонд (МВФ) към октомври 2019 година.

По този начин индийската икономика изпреварва по размер тези на Франция и Великобритания. Достигането до тази позиция не е изненадващо за азиатската страна като се има предвид, че през последното десетилетие тя е сред страните с най-бърз растеж в света – средно годишно между 6 и 7%.

Ръстът на икономиката през последните години е стимулиран от различни фактори, включително процеса по урбанизация, развитието на технологиите и подобряването на продуктивността, показва изследване на McKinsey Global Institute.

Тези фактори са помогнали на Индия да се изкачи до позицията на петата по големина икономика в света, като се има предвид, че през 2010 година тя е на девето място след Италия, Бразилия, Великобритания и Франция.

От Световния икономически форум посочват, че през последния четвърт век растежът на индийската икономика изглежда още по-впечатляващо. От 1995 година насам номиналният БВП на страната е скочил с над 700%.

Въпреки тези постижения азиатският гигант все още има много проблеми, с които да се бори. Според експертите на Световната банка страната все още изостава в развитието си и не успява да се възползва максимално от възможностите на новите технологии.

Заедно с това Индия остава дом на една четвърт от най-бедното население в света. Едва 39% от живеещите в селските райони там имат достъп до санитарни съоръжения.

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top