fbpx
Начало » Бакалавър » Държавните университети в Испания

Държавните университети в Испания

  • bobi
  • 21 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Държавните университети в Испания

В последните години испанското образование изпъкна с престижните бизнес училища, предлагащи програми на английски език и заемащи челни места в световните класации. Испания обаче е една от държавите с дългогодишни традиции в университетското образование и възможностите за обучение там далеч не се изчерпват само със скъпите частни колежи. В този брой решихме да отделим внимание на големите държавни университети в Испания, които са и едни от най-старите в Европа.

Испанските традиции във висшето образование датират от 1218 година, когато най-старият университет в страната – този в Саламанка, е открит. През 2007 година испанската образователна система приема болонския модел на образование, който я прави съпоставима с тази на другите държави от ЕС.

В Испания има общо 78 университета. 51 от тях са държавни, а 27 са частни или католически. Общо 23 испански университета попадат в класацията QS World University Rankings 2018, от които 11 са в първите 500 в света. Най-голямата концентрация на водещи испански университети е в столицата Мадрид и във втория по големина град Барселона.

Университети

Представяме ви четирите държавни университета с най-добър рейтинг в световната класация QS World University Rankings 2018:

Universitat de Barcelona

Държавният университет, който попада на първите места в световната класация QS, е този в Барселона (Universitat de Barcelona). Той е основан през 1450 година и един от най-старите университети в света с традиции от Средновековието, както и водеща институция в област Каталуня. Днес повече от 63,000 студенти следват в голямото разнообразие от бакалавърски и магистърки програми в един от 18-те факултета на университета.

Universidad Autónoma de Madrid 

Основан през 1968 година, автономният университет на Мадрид, наричан UAM, заема 187-мо място в света. В университета учат повече от 36,000 студенти в осем факултета, като особено изявен е правният факултет. UAM има 3 кампуса, като основният от тях се нарича Cantoblanco Campus и е разположен на 15км северно от Мадрид. Университетът се гордее с това, че в него е учил настоящият испански крал Felipe VI.

Universitat Autònoma de Barcelona

Автономният университет на Барселона също е създаден през 1968 година и заема 195-то място в света и трето място в Испания. Той също е и сред водещите 50 университета под 50 години.  В него се обучават около 36,000 студенти и е известен с това, че е един от малкото университети в Испания с централизиран кампус, създаден с цел да насърчава формирането на силна студентска общност. Всички академични, изследователски, културни и социални дейности се извършват на едно място. Този интегриран кампус се намира на около 20 км от центъра на Барселона.

Universidad Complutense de Madrid 

Universidad Complutense de Madrid e един от най-старите университети в Испания и в света. Основан е през 1293 година под името Estudio de Escuelas Generales de Alcalá, а през 1499 година получава настоящето си име. Университетът е на 233-то място в света и на 4-то в Испания. В специалността Стоматология попада в първите 50 университета в света. В него учат повече от 86,000 студенти. Любопитен факт е, че университетът е един от първите, които издават докторска степен на жена през 1785 година.

Извън тези университети други държавни университети в Испания с международен престиж са:  Universidad Politécnica de Cataluña, Universidad Carlos III de Madrid, Universidad Carlos III de Madrid, Universitat Politècnica de València. 

Кандидатстване

Важен момент, свързан с образованието в Испания, е изборът на географски регион. Испания е разделена на няколко автономни области, оттук и образованието в Испания е изключително децентрализирано и университетите във всеки регион имат собствена политика за прием на студенти, протичане на образователния процес и, естествено, език на преподаване. В България се преподава кастилски испански и за да сте сигурни, че ще учите на него, най-добре изберете университет в Мадрид. Имайте предвид, че в Барселона и околността се говори каталунски. Малка част от държавните университети предлагат програми на английски език.

За кандидатстване ще са ви необходими:

  • езиков сертификат за владеене на испански език DELE,
  • диплома за средно образование
  • оценка от приемен изпит
  • мотивационно писмо, препоръки

 Важен момент при кандидатстването е изпитът Selectividad, който не е задължителен. Той представлява изпит на испански език за прием в университет, покриващ материал от последните 2 години в средното образование(т.нар. Bachillerato). Вместо Selectividad може да изберете да се явите на приемен изпит в български ВУЗ и след това оценката ви да бъде приравнена към испанските стандарти. Имайте предвид, че в този вариант оценките се приравняват максимум до 10, а с изпита Selectividad могат да достигнат до 14 при някои специалности. За медицина, например, е задължително да държите Selectividad, тъй като минималната оценка за прием е 12.  

Такси и стипендии

Таксите в държавните университети в Испания са едни от ниските в Европа и света. Те са в порядъка на 1000 евро на година. Стипендиите не са силната страна на испанските висши училища. Понякога се отпускат за магистратури и изследователска работа, а сумите са под 1 000 евро на месец. За финансиране на магистърски и докторски програми в областта на икономиката и финансите можете да се обърнете към Center for Monetary and Financial Studies /CEMFI/ www.cemfi.es

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top