fbpx
Начало » Бакалавър » Доц. Емилия Занкина: Професиите на бъдещето ще бъдат високотехнологични

Доц. Емилия Занкина: Професиите на бъдещето ще бъдат високотехнологични

  • bobi
  • 14 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Доц. Емилия Занкина: Професиите на бъдещето ще бъдат високотехнологични

Доц. д-р Емилия Занкина е първи зам.-ректор „Научна дейност” и преподавател по политически науки в Американския университет в България. Защитила е докторат по международни отношения в Питсбъргския университет. Има бакалавърска степен по политически науки и риторика. Работила е като зам.-директор на Центъра за руски и източноевропейски науки към Питсбъргския унивестиет и като асистент редактор на научното списание East European Politics and Societies.

Говорим за професии на бъдещето. Как да се ориентираме поне в коя област да търсим развитие?

Разбира се, професиите на бъдещето ще бъдат високотехнологични. Технологичните и дигиталните умения ще бъдат много важни, но трябва да вземем предвид и кодирането. Дълго време си мислехме, че ще е нужно на всеки един от нас да може да кодира. Ето виждаме, че изкуственият интелект вече ще може да кодира вместо нас, така че не е необходимо нашите умения да са задължително дигитални и технологични.

Аз мисля, че за професиите на бъдещето ще е много важна комбинацията от меки умения и конкретни професионални умения в дадена сфера. Най-вече способността на всеки един човек да учи през целия живот и да upgrade-ва своите умения и знания. Нуждата да се търси повече знание е важна, както и да се комбинира съществуващото знание с нови оригинални решения, с креативност и иновативност, и мисля, че това ще бъде разликата между успешните и неуспешните хора в бъдещето.

Защо когато си говорим за бъдещето единственото, което си представяме, са роботи и изкуствен интелект, сякаш всички други професии ще изчезнат?

Мисля, че това е един вид параноя, защото това е най-новото нещо, най-новият елемент от нашето съществуване и той, разбира се, ни плаши. Парната машина е била също страшна по онова време за хората, колкото е и компютърът днес. И да, ние имаме определена фиксация да говорим за това.

Професиите са много разнообразни. Те ще бъдат спомогнати от дигитални технологии. Те няма да са по-малко разнообразни, защото човешките дейности няма да са по-малко разнообразни. Ето например една пица с доставка се възползва от тези технологии. Може би ще навлязат и много нови сфери и дейности от нашето ежедневие.

Прав сте, че фиксацията е ненужна и когато говорим за професии на бъдещето не трябва да се фокусираме само върху технологичния сектор. По-скоро трябва да приемем факта, че технологиите ще бъдат част от всеки сектор.

Когато говорим за професии на бъдещето, за кое бъдеще става дума? След колко години си го представяме това бъдеще? Ние за кое бъдеще се готвим в момента?

Именно тук е огромната разлика с историческия ни опит до този момент. Когато сме говорили преди за бъдещето сме мислили за поне 50 години напред. Сега говорим за 5 години напред. Нещата се променят толкова бързо откъм нужди и начин, по който се прави бизнес, и уменията, които са необходими на всеки един от нас. Говорим за много близкото бъдеще. Това е новото предизвикателство поне за нас в образователната сфера – ние трябва да образоваме студенти в материал, който може би ще бъде вече неадекватен, когато завършват. Уменията, които им даваме, трябва да са наистина такива, които ще им помогнат те да надграждат.

Интервю на Борислав Борисов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top