fbpx
Начало » Бакалавър » Доброволческа работа по време на следването: възможност, която не е за пропускане

Доброволческа работа по време на следването: възможност, която не е за пропускане

  • bobi
  • 15 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Доброволческа работа по време на следването: възможност, която не е за пропускане

Едно от най-добрите неща, които може да направите със свободното си време по време а следването си е да станете доброволци. Изберете кауза, в която истински вярвате, и това ще се превърне в едно много приятно и полезно хоби, което ще ви помогне да срещнете нови хора, докато вие правите света малко по-добър.

Трупане на опит

Доброволстването е идеалният начин да се сдобиете с ценен опит преди първата ти работа. Често за да кандидатствате дори и за позиции, с които се предполага, че ще започнете кариерата си, работодатели вече искат да видят, че имате опит и сте доказали, че можете да работите с хора. Участието в доброволческа иницатива може да ви помогне да впечатлите компанията, за която искате да работите и често може да е достатъчно, за да ви отличи от останалите кандидати.

Може да доброволствате и по специалността си

Университетите в чужбина, и по специално тези във Великобритания, предлагат много възможности за доброволческа работа в най-различни сфери. Това е чудеса възможност както да развиете нови умения или да отделите време на някое свое хоби (например ако обичате животни, може да изберете да помагате в приют за кучета), така и да придобиете директен опит в специалността, която учите. Ако следвате журналистика например, можеш да доброволствате в някое обществено радио или да пишете статии за сайта на благотворителна организация. Ако учиш право, може да намерите организация, която има нужда от правна помощ и тн.

Завързвате ценни контакти

По време на доброволстването ви ще се запознаете както с други доброволци, които вероятно също ще са студенти, така и с хора, които работят в организацията, която подкрепяте. Използвайте тази възможност да завържете нови, дълготрайни приятелства, както и контакти, които да използвате по-късно, когато си търсиш платена работа. Тези хора ще са имали възможност да ви наблюдават в работна среда и няма да се поколебаят да ви препоръчат за следваща позиция.

Опциите в университета

Университетите във Великобритания имат специални отдели, които се занимават само с доброволчество. Те са в контакт с организации, които имат нужда от доброволци и ги свързват със заинтересовани студенти. Разгледайте сайта за обяви за работа на университета си, защото там често можете да намерите и много доброволчески позиции. Освен това, повечето университети организират изложения за доброволчество поне веднъж годишно. Те са чудесна възможност да се срещнете с представители на организациите, за които сте готови да отделите от времето си и да разберете повече за това какво би се очаквало от вас и каква е атмосферата на работа.

Много от организациите, които ще видите на тези изложения предлагат програми за доброволческа работа в чужбина – преподаване на английски език в Китай или строене на детска площадка в Латинска Америка са сред нещата, в които можете да участваш. Тези програми са с продължителност между един месец и година и условията по тях варират – при някои от тях от вас ще се очаква да заплатите такса за участие или цената на самолетните си билети, а други са напълно безплатни. Ако искате да преподавате чужд език в друга държава, проверете и изискванията и условията на програми, по които бихте получавали заплата, защото те може да са по-подходящи за вас.

Едно от предимствата на времето, в което живеем, където технологиите са неотлъчна част от живота ни, е че може да подкрепим каузите, в които вярваме, без значение къде се намираме. Това значи, че съвсем лесно може да участвате в каузи, подкрепящи България, дори и да живеете на другия край на света.

TimeHeroes

TimeHeroes e платформа, която събира на едно място огромен брой доброволчески инициативи. Някой от тях може да подкрепите без значение от това, къде се намирате. Например ако учите дизайн, може да намерите благотворителна организация, която се нуждае от доброволец, който да помогне с визията им. Това е задача, която може да свършите от всякъде и със сигурност ще изглежда добре на CV-то ви. Ако се прибирате в България за по-дълга ваканция, не пропускайте да видите какви инициативи има в този момент около родното ви място, защото може да съчетаете приятното връщане в родината с полезна дейност, която ще ви остави топъл спомен за дълго.

Лечение без граници

Друга инициатива, в която може да се включите, без значение от това къде по света се намирате е Лечение без граници. Близо 300 българи, живеещи в 17 страни по света помагат на наши сънародници, нуждаещи се от лечение в чужбина. И вие можете да станете един от тях и да превеждате на хора, които идват да се лекуват в болницата в града, в който учите. Освен че ще се сдобиете с много нови умения, които може да използвате в началото на кариерата ти, ще станете част от бързо разрастваща се мрежа от амбициозни млади хора, които помагат на България от разстояние.

„Да помагам на организацията и най-вече на пациентите, които се свързват с нас, изпълва ежедневието ми със смисъл и ме мотивира да бъда човек, който мисли извън рамките на своите проблеми и търси отговори на въпроси, късаещи обществото ни като цяло.“, казва Виктория Илчева, мениджър доброволци на Лечение без граници. Тя отделя по няколко часа на седмица, за доброволческата инициатива, докато учи и работи.

Разбери как можеш да станеш част от Лечение без граници на lekuvam.se.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top