fbpx
Начало » Любопитно » Да стареят красиво – тайните на французойките над 50

Да стареят красиво – тайните на французойките над 50

  • bobi
  • 02 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Да стареят красиво – тайните на французойките над 50

Според Ребека Плантер, американските жени след четиридесет години често махат с ръка и „отиват в сянка“, за разлика от французойките, които продължават да живеят пълноценно и на 50, и на 60 и на 70 години.

„Когато дойдох да живея във Франция, аз бях поразена от броя на красивите и елегантни жени над петдесет по улиците, в кафенета, на изложби, в скъпите магазини. Тези жени спокойно носят поли над коляното, те изглеждат страхотно, дори и ако за стандартите на Калифорния кожата им не е перфектна, но те не се страхуват да стареят и се чувстват комфортно на своята възраст“. Това пише американската журналистка Ребека Плантер в книгата си „Уроци за красиво стареене: тайната на френските жени“.

Според нея, американските жени след четиридесет години често махат с ръка и „отиват в сянка“, за разлика от французойките, които продължават да живеят пълноценно и на 50, и на 60 и на 70 години.

Започвайки да изучава това явление, американката стигна до заключението, че „благородното стареене“ е следствие от много специално отношение към живота и към себе си, характерно за французите като цяло. Savoir vivre – «умението да се живее красиво“ – няма нищо общо с парите и статуса, това е умение да запълниш живота си с удоволствия, които в крайна сметка и удължават „женската възраст“.

Активният начин на живот остава активен до преклонна възраст

Във Франция активният отдих е част от националната култура и не е прието с възрастта да се отказват от него. Французите ходят на походи, катерят се по планини, обожават каяк, играят тенис, тичат в парка, карат ски и т.н. Това е именно начин на живот, а не задължение да се спортува – просто в обществото е прието през зимата да се карат ски със семейството, а през лятото да се занимават с нещо друго, но активно. Дори и на почивка французите предпочитат да отидат някъде, където ще трябва да се прави нещо, а не само да лежи на слънце с корема нагоре. Французойките не се претоварват със сериозен спорт, за разлика от някои американки, отбелязва Ребека, всяко насилие над себе си е вредно за доброто самочувствие на жената.

Чувството за хумор като мощен антиоксидант

Известният френски сарказъм помага на французойките да не възприемат възрастта си и стареенето като драма. В нито един друг език няма толкова много поговорки за втория период  на „страст“, който настъпва около 40-50 години.

Храната като религия

Всички знаем, че французите са обсебени от храната, но за разлика от американците, тази мания се превръща в желание да се яде изискано и красиво, а не много. Французойките по принцип ядат много малко, завистливо пише Ребека. А с възрастта, когато финансовите възможности позволяват, манията за красота на процеса и вкуса се засилва – французойките често се хранят в ресторанти и кафенета, наслаждавайки се на мини-порции, вино и добра компания. Всичко това, разбира се, помага повече или по-малко да се придържат към началния си размер, такава критична разлика в теглото на 20 и на 40 години, каквато се наблюдава при американските жени, при френските няма, въздиша журналистката.

С възрастта френските жени си позволяват повече, а не по-малко

Усещането е, пише Ребека, че френските момичета поемат един здравословен егоизъм с майчиното мляко. С възрастта, когато децата са пораснали и изискват по-малко внимание, французойките спокойно се отдават на себе си. Харчат повече пари за своите удоволствия, позволяват си да пътуват без семейството, купуват си по-скъпи дрехи. Французойка на четиридесет години няма да се измъчва от угризения на съвестта купувайки си хубави обувки, вместо игра за сина си тийнейджър. И ще го разглежда като единствено правилното решение: „Ако искаш игра – отивай да работиш“. Седенето с внуци във Франция не е прието, никой не възприема бабите като безплатни детегледачки.

С възрастта дрехите в гардероба са по-малко, но значително по-скъпи.

И с по-добро качество. Дори жените със среден доход си купуват скъпи и удобни неща – кашмир, коприна, хубави обувки и поне една скъпа чанта. Всичко това определя елегантния стил на зрелите жени, на които така се възхищават туристите.

С възрастта социалният живот не се ограничава, а точно обратното

За разлика от американските жени, които често предпочитат телевизора и домашния отдих пред социалния живот, французойките, особено в големите градове, стават все по-активни. Децата са пораснали и не изискват постоянно внимание, битът е подреден – време е да се ходи по вечеринки, на гости, в добри барове, на кино и така нататък. Активният социален живот държи в добра форма – прическа, стайлинг, маникюр, красиви дрехи и – задължително – удобни обувки на токчета.

Възрастта не е болест и не се нуждае от лечение

Французойките (и французите) се отнасят спокойно към възрастта и бръчките, прекалено очевидните лифтинги предизвикват по-скоро презрителна насмешка (както е в случая с Катрин Деньов, например). За разлика от американските жени, пристрастени към идеята за запазване младостта, французойките смятат, че в определена възраст липсата на бръчки у жената е по-скоро признак за наличието на психични проблеми, отколкото повод за завист. Във Франция е силно развита апаратната поддържаща козметология и много по-малко популярната козметична хирургия и ботоксът.

Във всяка възраст може да се носи това, което ви отива

Французойките спокойно носят поли над коляното и тесни гамаши до много напреднала възраст. Във Франция не съществува понятие „дрехи не според възрастта“, майка и дъщеря често могат да си купят дрехи от една и съща марка. Ясно е, че с възрастта вкусът и финансовите възможности се променят и често се предпочита по-скъпият класически стил, но в никоя друга страна в света няма такъв голям брой жени на 40-60 години в малки рокли и тесни джинси.

Няма възрастова граница за сексуалността или сексуалния живот

Напротив, във Франция се смята, че след четиридесет години идва втора младост – много е било постигнато, много е научено, време е да се насладите на все още добрата физическа форма и опит. Това е и добре, и лошо, казва Ребека. Добре, защото това се отразява на самоусещането на жените, лошо – защото именно в тази възраст е пикът на разводите.

С възрастта е позволено всичко, но в умерени количества

Вино, късни вечери, а дори и цигари. Ребека описва своя приятелка-французойка на 52 години, която пуши само една цигара на ден с кафето след закуска. Тази приятелка пушила в продължение на много години и престанала, но решила, че удоволствието от кафето с цигара е по-полезно от стреса на пълния отказ.

Като цяло, обобщава, американката, най-важното е да уважаваш себе си и своята възраст. А главният урок от френските жени, стареещи красиво е – не се отказвайте да живеете с удоволствие. Тази концепция включва всичко – от вкусната храна и секса, до красивите неща, любими хобита и пътешествия. Това е манифестът на красивата французойка на петдесет години, която пие своята чаша вино в кафене с изглед към Шанз-Елизе – „Аз съм зряла жена, постигнала съм много и се наслаждавам на себе си, на града и на този момент“.

Източник: https://nbox.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top