fbpx
Начало » Бакалавър » Дания – специалности със „зелена“ насоченост

Дания – специалности със „зелена“ насоченост

 • bobi
 • 30 апр. 2020
 •  Коментарите са изключени за Дания – специалности със „зелена“ насоченост

Стотици години обществото в Дания се е препитавало основно от земеделие и риболов. Затова и до ден днешен датчаните се чувстват тясно свързани със земята и водата около тях. Уважението към природата е в основата на устойчивото развитие – философия, силно промотирана от северната държава.

Устойчивото развитие е подход, който включва употребата на възобновяема енергия, управление на водите, рециклиране на отпадъците и „зелен“ транспорт, към който спада и културата за колоездене. С години усилия Дания е изградила система от световна класа, която предоставя по-чист и екологичен всекидневен живот. Сред иновативните идеи са използването на вятър за генериране на енергия, обособяването на градини върху покривите на къщите, строенето на магистрали за велосипеди, както и минималното използване на горива. Основно предизвикателство е строенето на енергийно ефективни сгради, предвид факта, че на север е нужно отопление през по-голямата част от годината. Датските компании са световни лидери на пазара, когато става въпрос за ефективно строителство и имената Rockwool (изолация), Velux (прозорци), Danfoss (отопление) са добре познати в индустрията.

Взимайки предвид всичко това, е лесно да разберем защо Дания е подходяща дестинация за изучаване на специалности с екологична насоченост. Почти всеки университет там предлага бакалавърска и магистърска „зелена“ специалност, голяма част от които на английски език.

Специалността

Най-често се предлага специалността Науки за околната среда или Environmental science/studies. Тя изучава ефектите от природните процеси и анализира взаимодействието на различните елементи, както и техните последствия върху околната среда. Някои от най-популярните подкатегории са биология, екология, физика, зоология, химия.

Бакалавърска степен по специалността също включва социални дисциплини, които се фокусират върху човешкото влияние върху природата. Тези аспекти водят до развитието на различни политики, които защитават активността на планетата. Магистърските програми са с още по-социална  насоченост – Студентите имат възможността да специализират в звена като управление на природните ресурси, разработване на политики, GIS (geographic information system).

Изучавани дисциплини:

 • Науки за земята
 • Токсикология
 • Науки за почвата
 • Геология
 • Хидрология и управление на водите
 • Биоразнообразие
 • Метеорология
 • Устойчиво развитие
 • Икономика на околната среда
 • Екология

Програми и университети

University of Copenhagen, Technical University of Denmark и Aarhus University са трите датски институции, които попадат в топ 20 университети за изучаване на науки за околната среда в света според последната класация на QS World University Rankings by Subject.

University of Copenhagen: 

 • магистърска програма Environmental Science

Програмата се преподава на английски език и предлага три специализации: Химия, токсикология и здраве; Почви, води и биоразнообразие; Използване на земята и моделиране.

 • магистърска програма Environment and Development

Двугодишна програма на английски език, която обединява научните подходи със социална тематика и ангажираност. Програмата е насочена към разбиране и подобрение на условията в развиващите се страни.

 • магистърска програма Water and Environment

Програмата дава възможност за професионална практика с устойчивата употреба и управление на водните ресурси. Продължителността й е две години и се провежда в Пекин, Китай.

 • магистърска програма Sustainable Forest and Nature Management

Двугодишна програма на английски език, която дава възможност за задълбочено опознаване на аспекта от околната среда, фокусиран върху устойчивото управление на горите. В програмата е включен задължителен двуседмичен летен модул, който се провежда на терен.

 • И още: MSc in Climate Change, MSc in Environmental and Natural Resource Economics, MSc in Nature Management, MSc in Global Development.

Technical University of Denmark:

 • бакалавърска и магистърска програма Environmental Engineering

Бакалавърската програма е на датски език и включва задълбочено изучаване на технологиите, които стоят зад създаването на устойчива околна среда. Магистърската програма е на английски език и обучението е основано на теория, както и практическа подготовка в лаборатории и специални съоръжения.

 • магистърска програма Sustainable Energy

Магистратурата по Устойчива енергия е с фокус енергийни системи със специализации в различни устойчиви технологии.

Aarhus University:

 • магистърска програма Environmental Science

Двугодишна програма на английски език с обща подготовка по устойчиво производство на енергия и управление на природни ресурси.

Aalborg University:

 • бакалавърска програма Sustainable Biotechnology
 • магистърска програма Wind Power Systems
 • магистърска програма Cities and Sustainability

Roskilde University:

 • магистърска програма Environmental Risk
 • магистърска програма Environmental Biology and Computer Science

Кандидатстване и такси

Повечето датски университети предлагат бакалавърски специалности в областта, които са на датски език. Програми на английски език са основно на ниво магистър. За да кандидатствате в програмите на английски език не се изисква нищо по-различно от това в повечето европейски държави. Основното е да притежавате диплома за средно образование/бакалавър, която да преведете и легализирате. Необходимо е да представите и сертификат за владеене на английски език – TOEFL/IELTS/CAE.

Официално студентите от Европейския съюз не заплащат такси в датските държавни университети, но е добре да имате предвид високия стандарт на живот, тъй като Дания е сред най-скъпите страни в Европа.

Една от причините Дания да е подходяща държава за изучаване именно на тези специалности е фактът, че университетите поддържат тесни връзки с индустрията, с обществените институции и с изследователската общност в областта. Това означава, че диплома от датски университет по екологична специалност ще бъде прозорец към кариерното ви развитие и в частния, и в държавния сектор. Не само в Дания, но и в целия свят степен по екология, устойчиво развитие или каквато и да е друга специалност, свързана с околната среда, се възприема за престижна и добре подплатена с достатъчно знания и практика „от кухнята“. Затова, ако екологията е вашата страст, силно ви насърчаваме да се насочите към тази държава, световно известна със своите зелени активности и устойчива политика, внедрени във всеки един аспект от всекидневния живот.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top