fbpx
Начало » Любопитно » Далеч от дома с Елена… Студентка първа година в Холандия!

Далеч от дома с Елена… Студентка първа година в Холандия!

  • bobi
  • 23 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Далеч от дома с Елена… Студентка първа година в Холандия!

Аз съм Елена Динева и аз първи път съм далеч от вкъщи, а съм още само на 19. Не, нямам предвид далеч само от дома, в който съм израстнала. Далеч от родината, семейството и приятелите си. Звучи много страшно, нали? Е, не е чак толкова страшно!

Гордо мога да кажа, че съм студентка за първа година във Fontys Academy for Creative Industries  в Тилбург, Холандия. Беше ми много трудно да избера специалност, която да съчетава всички форми на интересите ми, докато не открих International Lifestyle Studies. Това е програмата, която успява да комбинира по един много увлекателен начин всички сфери на моите интереси.

Първите седмици

Когато дойдох за първи път в Тилбург, бях уплашена, не познaваща никого и много плаха. Първото от многото хубави неща, които ми се случиха беше седмицата на запознанствата в ACI Village, на която присъстваха всички бъдещи студенти във Fontys. Беше невероятно да се запозная със състудентите си за първи път. През седмицата на запознанствата имаше много дейности, които ни помогнаха да опознаем по-добре, както себе си, така и холандската култура и правила. Посетихме фестивали, имахме групови игри и състезания, както и излизахме вечер и си правехме т.нар. “Pub Tours”. Веднага след края на седмицата на запознанствата дойде и първият учебен ден. Чувствах се като момиченце, на което му предстои да започне първи клас. Бях много развълнувана, чакаща с нетърпение да се запознае с преподавателите си и естествено, с моята buddy (студентът, назначен от университета, които помага на чуждестранните студенти, за да се адаптират по-бързо).

Любими предмети: Serious Concepting  и Creativity in Business

Така минаха първите седмици от моят съвсем нов живот. Започна университета, лекциите и задачите. Започнах да имам любими предмети, лекции на които ходя с нетърпение и желание да науча колкото се може повече. Лекции като Serious Concepting  и Creativity in Business. Това са лекции, по време на които се уча как да бъда критична, да се взирам в концепцията и да използвам въображението си, креативноста си, за да я направя по-силна. Мотивирана съм да уча, по-любопитна от всякога и много отворена към света. Това са само 2 от многото предмети, които изучавам, всеки интересен и завладяващ.

През свободното си време…

обичам да съм с новите си, пъстро-културни, приятели и състуденти. Често излизаме и изучаваме новите, за нас, места в Тилбург като маките кокетни кафенета и сладкарници, ароматните пекарни и италиански ресторанти. Наскоро прекархме часа си по Trend Support и Leisure на добре познатия за всеки холандец Efteling (увеселителен парк). Задачата ни беше, да се забавляваме и чрез возенето на всякакви влакчета и люлки да проверим дали концепцията, лежаща зад идеята на увеселителния парк, отговаря на реалността и услугите, които се предлагат. Беше невероятно и много приказно! С цялата група прекарахме един вълшебен ден изпълнен с безброй усмивки. Също така имаме многобройни workshop-ове, един от които беше в любимия ми Мастрихт. На тези workshop-ове ние се учим как да развиваме креативността си, защото както казва моята учителка: „Креативността не е дар, а умение. Нека се научим да бъдем креативни!“

Следвайте мечтите си

Със сигурност мога да кажа, че „Новото Начало“ е много трудно, но също така е дар. Нещо безценно, което ти дава смелост да започнеш да следваш мечтите си! Благодаря на съдбата и труда си, както и на Fontys, че получих шанса за моето „Ново Начало“!

Елена Динева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top