fbpx
Начало » Любопитно » Гърция обяви извънреден отпуск за родителите по време на принудителната ваканция

Гърция обяви извънреден отпуск за родителите по време на принудителната ваканция

  • bobi
  • 12 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Гърция обяви извънреден отпуск за родителите по време на принудителната ваканция

Гръцкото правителство оповести механизма, по който ще бъде даван отпуск със специална цел на родители на ученици по време на прекъсването на учебните занятия заради разпространението на новия коронавирус в страната, съобщава в електронното си издание вестник „Катимерини“, цитирано от БТА.

Вчера в цяла Гърция за две седмици бяха затворени учебните заведения от всички степени, след като броят на заразените в страната достигна до 89. Според специалисти децата, макар че болестта при тях протича по-леко, са сериозен фактор при разпространението на новия коронавирус.

Правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че отпускът ще бъде даван на единия от двамата родители или на единствения родител в семейства, в които няма втори, за целия период на прекъсване на учебните занятия, като ще бъде изплащано пълното възнаграждение.

За всеки четири дни от отпуска три ще бъдат отпуск със специална цел, а четвъртият ден ще бъде за сметка на редовния годишен отпуск.

В случай, че отпускът се отпуска на зает в частния сектор, държавата ще покрива една трета от възнаграждението му по време на отпуска. Ако единият родител не работи, другият няма да има право на отпуск. Изключение ще бъде правено в случай, че единият родител е засегнат от коронавируса или е лице със специални нужди.

В частния сектор се позволява работодателят да предложи гъвкаво работно време или работа от вкъщи. Гъвкаво работно време се предвижда при възможност и в публичния сектор.

Следобяд се очаква премиерът Кириакос Мицотакис да представи цялостна рамка на мерките срещу Ковид-19 в Гърция.

Източник: https://dir.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top