fbpx
Начало » Бакалавър » Германия – Обучение по медицина

Германия – Обучение по медицина

  • bobi
  • 24 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Германия – Обучение по медицина

Една от най-популярните образователни дестинации в чужбина – Германия, предлага страхотни възможности за получаване на престижно образование по Медицина. Обучението не е разделено на бакалавър и магистър и се провежда изцяло на немски език, така че владеенето му е първото и най-важно изискване.

Структура на програмата

Програмите по Медицина в Германия са с продължителност 6 години и половина и завършват с явяването на държавен изпит (Ärztliche Prüfung). При успешното му преминаване студентите се сдобиват с официалния си лиценз за практикуване на професията лекар. Обучението преминава през няколко фази. Първата се състои от 4 семестъра (2 години) и е основно теоретична. Завършва с държавен изпит, чрез който се отсяват голяма част от студентите. Оценката от него има тежест 1/3 от дипломата за лекар. Втората фаза е т.нар. клинична фаза от 6 семестъра (3 години), като обучението освен лекции е под формата на практически курсове, стажове и семинари. Следващата фаза е една изцяло практическа година. Финалният етап е държавен изпит, който е национален стандартизиран изпит. При успешното му преминаване бъдещите доктори кандидатстват за официалния си лиценз и могат да започнат работа като сертифицирани лекари. След това следва специализацията в една от над 30 области, която е с продължителност от 5 до 6 години. Това е последната и най-изискваща фаза, която отново завършва с изпит. Тя се провежда в болници и медицински центрове, докато специализантите работят на пълен работен ден като доктори. Успешното преминаване на обучението и получаването на лиценз дава право за практикуване на професията лекар в Германия и в ЕС.

Последна новост е, че някои германски университети внедряват разделението на Бакалавър и Магистър и в програмите по Медицина. Между двете нива съществуват разлики, като най-съществената е, че с бакалавърска диплома не можете да работите като доктор, но може да упражнявате редица професии като медицинско лице.

Изисквания за прием и кандидатстване

Отличното владеене на немски език е първият и най-важен критерий за прием. Трябва да предоставите добри резултати от изпит TestDaf или DSH (поне ниво B2). Съществуват и опции за подготвителна година, в която да изучавате усилено немски език. Ще са ви необходими също:

  • Преведена и легализирана диплома за завършено средно образование (еквивалент на немската степен Abitur);
  • Освен езиковите изпити, някои университети изискват и т.нар. Medizinertest (буквално – Медицински тест) за прием в специалност Медицина. През последните години има тенденция все повече университети да не го включват, но все пак трябва да проверите изрично в желания от вас.

Съветваме ви да се свържете с избрания от вас университет, за да научите повече за конкретните стъпки при кандидатстване. Важно е да уточним, че местата за програмите по Медицина са много по-малко от броя кандидатстващи и конкуренцията е голяма. Студентите от ЕС кандидатстват през организацията Stiftung für Hochschulzulassung (Foundation for University Admissions). Необходимо е да се регистрирате онлайн и да попълните формата за кандидатстване.

Такси и финансиране

Ако изберете който и да е държавен университет в Германия, ще платите единствено административната такса от около 300 евро на семестър. Разбира се, частните университети изискват много по-високи такси, които достигат до няколко хиляди на семестър. Ще са ви необходими и около 800-1,000 евро на месец за покриване на разходите за живот.

Немските университети не изискват такси за обучение, което обяснява и липсата на централизирана система за отпускане на стипендии. Все пак възможности не липсват изцяло. Субсидиите на Германската служба за академичен обмен (DAAD) са добър пример за това. Също така конкретни висши училища – особено сред частните – предлагат и стипендии за обучение.

Избор на университет

Използваме последното издание на най-известната класация за международно образование QS World University Rankings by Subject 2019, за да ви представим най-добрите висши училища за обучение по медицина в Германия.

Място

Университет

1.

Charité – Universitätsmedizin Berlin

2.

Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg

3.

Ludwig-Maximilians-Universität München

4.

Technical University of Munich

5.

Eberhard Karls Universität Tübingen

6.

Medizinische Hochschule Hannover

7.

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

8.

Universität Frankfurt am Main

9.

Universität Hamburg

10.

University of Göttingen

Източник: QS World University Rankings by Subject 2019

Програми на английски

Съществуват някои програми на английски език в Германия, но те не водят до получаване на квалификация за доктор и определено са рядкост. Това например са 59 магистърски програми, които са в продължение на вече придобита бакалавърска степен в подобна област. Повечето такива опции се предлагат от частни университети, но има и държавни висши училища катo Universität Ulm, в който се обучават магистри по молекулярна медицина.

Други програми в областта на здравеопазването

Германия изобилства от програми и в подобните на медицина специалности като фармация, ветеринарна медицина, стоматология. Обучението по дентална медицина е доста сходно с общата медицина и отнема поне 6-7 години, като не съществува опция за бакалавърска степен. Програмите по фармация пък често се предлагат като общи специалности по здравеопазване, но съществуват и обособени такива както на ниво бакалавър, така и на магистър. Що се отнася до ветеринарната медицина, едва 5 институции в Германия предлагат програми, като обучението отново изисква сериозна подготовка по немски език.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top