fbpx
Начало » Любопитно » Възможно ли е да учиш и работиш в чужбина?

Възможно ли е да учиш и работиш в чужбина?

  • bobi
  • 23 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Възможно ли е да учиш и работиш в чужбина?

Образованието в чужбина не е евтино и голяма част от българските студентите са изправени пред дилемата дали да работят, докато следват. Ако изберете да учите в западна Европа, ще се сблъскате с голямата разлика между стандарта на живот там и у нас. Имайки предвид това и факта, че стипендиите, за които българските студенти могат да кандидатстват, вероятно ще ви се наложи да работите през някакъв етап от образованието ви.

Почасовата работа има много плюсове, и отвъд очевидния допълнителен доход, който ще ви помогне да платите семестриалната такса, наема, сметките и разходите си за живот.

Работейки редовно ще се запознаете с много хора и общувайки с тях, освен възможността да намерите нови приятели, ще успеете да подобрите нивото си на езика. Бързо ще започнете да употревявате разговорни изрази, които дори и не сте чували в училище, а ако работите с клиенти, вероятно бързо ще свикнете и с различни акценти или диалекти.

Всичко това ще ви помогне да станете по-уверени при общуването с местните хора. Намирането на първата работа в чужбина е най-трудно, защото работодатели искат да видят, че имате опит в съответната държава. Започвайки да работите още в университета, ще сте една стъпка напред, когато дойде време да си намерите работа след като завършите.

Освен това, тъй като редовно ще трябва да намирате време да поемете смени в работа между лекции, учене в библиотеката и забавление с приятели, почасовата работа ще ви направи по-организирани. Бързо ще разберете как да разпределяте времето си и да приоритизирате задълженията си.

Ако се притеснявате, че няма да ви остава достатъчно време за учене, помнете, че всичко е въпрос на планиране. Може да намерите работа, която да ви позволява да работите вечер или през уикендите и да взимате толкова смени, колкото можете да поемете без това да повлияе на подготовката ви в университета. Проверете дали има вакантни позиции и в самия университет, защото така няма да губите време в пътуване между работа и лекции. Освен това, ако работите в студентския бар или в каквато и да е друга позиция в университета, мениджърите ви винаги ще взимат предвид колко сте натоварени в университета.

Друга възможност за работа са агенциите за персонал. Те често набират нови хора и работят с различни компании, които имат нужда от персонал за кратки периоди за време. Ако изберете кетъринг агенция например, ще поемате смени на бара или като сервитьори в различни заведения или събития.

Има и агенции, които осигуряват временен персонал в офиси. Там могат да ви пратят в някоя компания, за да въвеждате данни или да им помагате с други административни задачи. Ако направите добро впечатление, от компанията могат да ви предложат и позиция на пълен работен ден.

Не забравяйте да следите и почасовите позиции за работа в областта, с която искате да се занимавате. Например ако следвате право, вижте дали в някоя кантора нямат нужда от почасов рецепционист. Така не само ще научите повече за индустрията, в която искате да работите, а и ще завържете връзки, които ще ви помогнат по-лесно да намерите работа след като завършите.

Има три основни начина, по които може да си намерите работа – онлайн, чрез познанства или лично. Онлайн вероятно е най-популярният вариант. Изберете компаниите и позициите, за които искате да кандидатствате и изпратете апликация или мотивационно писмо.

Ако кандидатствате за работа в заведение, може да дадете CV-то си на място. Помнете, че най-важното при този подход е да направите добро впечатление, защото персоналът може да реши да не предаде CV-то ви на мениджъра.

Най-ефективният вариант за намиране на работа е да разширите мрежата си от контакти, за да получите лична препоръка от някой, когато кандидатствате за желана работа.

Ако не сте сигурни дали можете да се справите с това да работите, докато учите, не се притеснявайте и просто опитайте. Ще има и трудни моменти, в които ще се чувствате все едно няма достатъчно часове в денонощието, но това бързо ще отмине и ще оцените всички предимства, които сте получили, работейки през следването си.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top