fbpx
Начало » Любопитно » Висше образование в Германия

Висше образование в Германия

  • bobi
  • 07 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Висше образование в Германия

Разположена в сърцето на Европа, Германия винаги е била сред лидерите както в световната политика, така и в световната икономика. По брой на населението (около 82 милиона) Германия се нарежда на второ място в Европа след Русия.

Германия също така е и една модерна, технологична държава, която се превърна в истински магнит за българските кандидат-студенти, след влизането на страната ни в ЕС през 2007 година.

В момента в Германия има над 400 официално признати висши учебни заведения, от които около 90 са частни. Те предлагат над 13 500 бакалавърски програми. Около 100 от тях се предлагат на английски език.

Висше образование в Германия

Висшето образование в страната е с дългогодишни традиции. Най-старият университет в Германия, Хайделберг, е създаден още през 1386 г. Освен с традициите си, образованието в Германия се слави със свобода на избора, що се отнася до специалностите и образователните програми. В повечето университети студентите могат сами да съставят програмата си. Университетите предлагат и разнообразни възможности за съчетаване на изследователска работа със стажове, с цел осъществяване на по-добра връзка между теория и практика.

Чуждестранни студенти

Германия е сред страните, които традиционно привличат много чуждестранни студенти с достъпно и качествено образование. България се нарежда на четвърто място по брой студенти в Германия след Китай, Русия и Австрия.

В Германия всяка година се записват над 100 000 чуждестранни студенти, което се явява 10% от общия брой студенти в страната. България се нарежда на 5 място сред тях. Причината за това е, че Германия е една от най-атрактивните дестинации за амбициозни и търсещи качествено образование младежи, които ценят немските университети съчетаващи старите традиции с новите технологии. В Германия има повече от 400 университета: от водещи в световен мащаб институти, предлагащи на студентите класическия набор от дисциплини по медицина и право, до иновативни съвременни институции за висше образование с междудисциплинарни учебни програми. За да разнообразят гамата от възможности, те предлагат и обучение с международна ориентация.

Език на обучение         

В големите германски градове човек може да се справи и без познания по немски. Някои университети предлагат обучение и на английски. Въпреки това трябва непременно да учите немски. Така ще се оправяте по-лесно с властите и бързо ще си спечелите приятели. Ако пък след завършване на университета искате да останете в Германия и да работите, с немския на ваша страна имате значително повече шансове.

Каква е разликата между държавните и частните университети?

Повечето университети и колежи в Германия са държавни, т.е. те са финансирани от Федералното правителство. Някои също са финансирани от Протестантската и Католическата църква. В допълнение на тези субсидирани институции, сега има повече от 80 частни университета и колежа, които предоставят официално признати степени. Мнозинство са специализираните университети.

Повечето студенти в Германия се записват в държавни университети. Само три процента от всички студенти посещават частни институции, което вероятно се дължи на факта че частните колежи и университети поставят по-високи такси за обучение. Качеството на преподаване в двата вида университета е сравнително високо.

Прием

Основно условие за прием в немско висше учебно заведение, е диплома за средно образование (съществуват известни ограничения за прием на дипломи от професионални гимназии), сертификат по немски език – TestDaf, DSD II, DSH II и др. Приемни изпити предимно се изискват за специалности в областта на изкуствата.

Такса за образование

По презумпция семестриални такси в Германия няма. Последната провинция, която налагаше такива – Бавария – ги отмени през 2013/2014 учебна година. Това не означава, че обучението ви ще е напълно безплатно – ще трябва да заплатите такса за административно обслужване, която възлиза на около 150 евро (в зависимост от университета).

Срещу тази сума, студентите получават карта за библиотеката на университета, транспортна карта и други услуги в рамките на кампуса и извън него.

В частните висши училища такси има и трябва да се подготвите за доста по-високи плащания, които могат да достигнат над 5 000 евро.

Може и да има допълнителна такса от около 100 евро за „Semesterticket“, с която се покриват разходите за транспорт за 6 месеца.   Повечето университети в Германия са държавни.   В частните университети таксите са около 20 000 евро. Например, в Университета Witten-Herdecke таксата е 15 000 евро, но има програма за финансово подпомагане. А могат да плащат и обучението си след като се дипломират.   Федералната програма за студентска финансова помощ Bundesausbildungsförderungsgesetz (BAföG) също предлага възможности за студенти от ЕС, пише сайтът Top Universities. Но има определени изисквания. Например, трябва студентите да са под 30-годишна възраст или под 35 години за магистрите. BAföG предлага грантове за покриване на разходите на живот и обучение, а също така предоставя и програма за получаване на образователни кредити, при които има ниски лихви.

Разходи

Разходите на средностатистическия студент в Германия са около 500 евро на месец, които включват настаняване и храна. Обучението в държавните университети е напълно безплатно за всички студенти. Ангажимент на всеки обучаващ се обаче е да заплати административни разходи, възлизащи на 50-300 евро на семестър ( в зависимост от университета).

Стипендии

Може би най-популярната стипендиантска програма е тази на Германската служба за академичен обмен (DAAD). Всяка година програмата е една и съща и всеки, който се интересува може да разчита, че и другата година ще има подобни стипендии. DAAD отпуска около сто стипендии за българи.

Разбира се има различни изисквания към кандидатите – в зависимост от типа стипендия, за която кандидатстват. Пълната стипендия е 715 евро месечно.

Освен тях има близо 2200 организации в Германия, които се занимават с подпомагане на студенти. Да си намериш стипендия е начинание, което отнема доста време. Много полезни в това отношение са търсачки като mystipendium.de.

 Предимства на висшето образование в Германия са:

–              безплатно или евтино обучение

–              кандидатстване без приемен изпит – не се отнася за всички специалности.

–              кандидатстване в неограничен брой висши учебни заведения

–              богат избор и модерни специалности

–              възможност за кандидатстване за зимен и летен семестър

–              равен достъп на всички студенти от Европейския съюз до свободните места в университетите и общежитията

–              високо качество и практическа насоченост на образованието

–              световно призната диплома

–              възможности за работа на непълен работен ден по време на следването

„Войната“ с бюрокрацията

Нямате друг избор, освен някак да се сприятелите с германската бюрокрация. Запознайте се с канцеларския немски език и с правилата на служебната кореспонденция! Винаги си правете копия от всички документи, за да бъдат на разположение по всяко време. Добрата организация е от голяма полза при всякакви ситуации. Като се почне с продължаването на визата и се стигне до търсенето на жилище.

Ако започнат да ви затрупват с бюрократични писма, отговорете им с поне два пъти повече по толкова! „Успешната стратегия се състои в това, да затрупваш враговете си с бумащина“, казва една студентка от Берлин, ветеран в борбата с бумащината.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top