fbpx
Начало » Любопитно » Великобритания обмисля да предложи студентски заеми за чуждестранни студенти

Великобритания обмисля да предложи студентски заеми за чуждестранни студенти

  • bobi
  • 02 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Великобритания обмисля да предложи студентски заеми за чуждестранни студенти

Правителството на Великобритания проучва идеята да предостави достъп до държавни студентски заеми за чуждестранни студенти, като част от бъдещи търговски сделки с чуждестранни студенти след Брекзит.

Дискусиите са идейни и включват създаването на заеми в търговски стил за чуждестранни студенти – между университетите във Великобритания и отдел „Студентски заеми“ към държавата.

Източници, които са запознати с дискусиите, казват, че всичко се поражда от това, че има вероятност студентите от ЕС да загубят достъп до финансиране от SLC след Брекзит. Това ще доведе до по-високи такси, като за студенти, които са извън ЕС. Така студентите ще намалеят.

Ако се постигне договора и се отпусне заем за свободна търговия с чуждестранни правителства, включително и ЕС, тогава това ще е един от начините за справяне с проблема.

Един от източниците на информация споделя, че е необходимо да се намери решение за справяне с проблема, тъй като наплива към университетите във Великобритания е голям и е хубаво да се избегне пропастта, която се появява.

През 2015-2016 година в университетите във Великобритания има 127 400 студенти от ЕС, които според агенцията за висше образование наброява около 6% от общия брой на студентите.

Предполага се, че дискусиите са били фокусирани върху идеята за нови заеми предоставени от правителството. Те ще бъдат различни заеми от тези за местните студенти.

Дискусиите се концентрират и върху това, че всяко споразумение за свободна търговия със студентските заеми ще трябва да включва договорка между Великобритания и съответната друга страна, че плащанията за заема след това ще се събират в страната, от която са студентите, когато се завърнат у дома.

Саймън Маргинсън, професор по международно висше образование в Института по образование на UCL казва: „По принцип това ми звучи като добра идея, особено като един добър маркетингов план, защото други англоезични страни събират цели такси за чуждестранни студенти и при тях няма заеми.“

Саймън обаче насочи и вниманието, че понякога събирането на заеми от чуждестранни студенти е доста трудно, отколкото от местни, защото чуждестранните студенти стават местни данъкоплатци в един момент.

Ник Хилман, директор на Института за висше образование заяви, че идеята звучи „неразумно“, ако страната партньор на Великобритания не даде някаква сигурност, че ще помогна при възстановяване на заема след дипломиране.

Той добавя: „Моето предложение е да се използват всичко спестени заеми от неплатените в ЕС, за да може да се осигури подходяща стратегия за мобилност на гражданите на Великобритания в чужбина.“

Анализи на Лондон Икономикс предполага, че въпреки повишаването на таксите за студенти в ЕС колкото са таксите за студенти извън ЕС и премахването на достъпа до заеми, все пак това може да повиши доходите на Великобритания да бъде дивидент, като сметката е, че може да се увеличи дохода със 187 милиона паунда.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top