fbpx
Начало » Любопитно » Бюрократични процедури спъват чужденците, желаещи да следват у нас

Бюрократични процедури спъват чужденците, желаещи да следват у нас

  • bobi
  • 27 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Бюрократични процедури спъват чужденците, желаещи да следват у нас

Тежки бюрократични процедури затрудняват чужденците, желаещи да следват у нас. Приетите в български университети чакат по половин година и повече за одобрение и виза. За разлика от нас в страните от Евросъюза от Източния блок като Литва, Латвия и Полша срокът е 2 до 3 месеца.

Много чужденци са принудени да започнат обучението си след началото на учебната година заради тромавите процедури.

Рикардо е от Гватемала. След като е приет в наш университет, заради липсата на наше посолство, пътува до Мексико.

За самолетни билети и престоя си в Мексико е похарчил толкова, колкото е едногодишната му такса за обучение, обяснява Рикардо.

Често стават и грешки.

„От Министерството на образованието бяха сгрешили рождената ми дата, наложи се да подавам документите отново и да чакам нови 40 работни дни за удостоверение”, обясни Олга Карнаухова, студент от Русия.

След приемането на учащ от страна извън ЕС, той трябва да изпрати документи в Министерството на образованието. Сред най-големите проблеми е двумесечното чакане на удостоверение оттам. Още месец се чака за виза.

Приемането на повече чужди студенти ще помогне за решаването на проблемите с полупразните аудитории и с „изтичането“ на мозъци, ще донесе приходи в университетите.

„Привличането на чуждестранни студенти повишава интернационализацията на българското висше образование, отваря го към глобалния образователен пазар. Подпомага за смекчаване на ефектите от демографската криза, каза проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт.

Според доц. Маргрета Василева, зам.-ректор на Техническия университет във Варна, държавата може да се намеси като облекчи процедурите за приемане на чуждестранни студенти.

От просветното ведомство коментираха единствено, че това са сроковете по закон.

Университетите настояват за реклама на българското висше образование в чужбина и за държавна политика за привличане на чужди студенти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top