fbpx
Начало » България » Българската студентка Преслава в Ухан: 90% от жителите на града ги няма

Българската студентка Преслава в Ухан: 90% от жителите на града ги няма

  • bobi
  • 05 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Българската студентка Преслава в Ухан: 90% от жителите на града ги няма

Преслава Пешкова е една от българките, които се намират в студентски кампус в китайския Ухан, но заради опасния коронавирус, не може да го напусне. „Можем да излезаме от кампуса, да се разхождаме в града и по магазините, но аз не го правя – седя си в стаята“, посочи Преслава във видеовръзка с Нова телевизия.

В четвъртък в 10 часа сутринта официално затвориха града и оттогава чакаме. В момента всички студенти са във ваканция заради китайската Нова година, така че в момента нямаме занятия, разказа тя.

Откакто затвориха града, си седя в стаята и гледам филми, чета книги, посочи Преслава.

От вчера от университета ни доставят храна в кампуса три пъти на ден, така че не ни се налага да излизаме навън. Не е проблем да изляза навън, ако нося маска и ръкавици, за да се предпазя, коментира студентката.

Досега нямаме случай на болен студент от кампуса. Ние сме заградени и имаме охрана, която при всяко влизане в кампуса ни мери температурата, посочи момичето.

Иска ми се да се върна, както и всички останали студенти от Европа, но в момента не ни е позволено – изобщо не можем да стигнем до летището. Преди няколко дни града беше сравнително пуст, но основно заради празниците, защото хората се върнаха по родните си места, така че почти няма хора. Може би около 90 процента от хората носят маски навън, посочи тя.

Според мен малко се прекалява с този вирус и става дума вече за някаква психоза, коментира Преслава по повод някои снимки в интернет, на които хора с маски в Китай са покосени буквално на улицата.

Преди няколко дни ни раздадоха китайски чай за подсилване на имунната система. Иначе ходя с маска, мия си често ръцете, гледам да не общувам много с останалите хора, посочи тя. Съветват ни също, когато консумираме продукти от животински произход и месо, да са добре сварени. Например да не ядем рохки яйца, обясни Преслава, която е студентка по геодезия и геоинформатика.

Днес трябваше да изведат американците от кампуса, но изглежда това не се е случило. Утре трябва да излети самолета на французите, но не сме сигурни, посочи тя.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top