fbpx
Начало » България » Българка спечели стипендия от половин милион лева за най-добрия университет за предприемачи

Българка спечели стипендия от половин милион лева за най-добрия университет за предприемачи

  • bobi
  • 30 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Българка спечели стипендия от половин милион лева за най-добрия университет за предприемачи

18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън.

Българката преодоля конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. Университетът оглавява над двайсет години класациите на образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ и света.

Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около 500 000 лева.

“Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него.”, споделя Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август.

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо тринадесет претенденти – двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България. Всеки от тях трябва да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.

Освен креативност Мартина показва и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и предстаянето й на финалното интервю с деканите на университета.

“Мисля, че ми помогнаха креативността ми, както и разбирането, че мечтите се сбъдват с труд.”, обяснява Мартина. Освен ангийски език, момичето владее немски. Занимава се усилено с рисуване от 10 години и е ангажирана в редица ученически организации у нас.

Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

„Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители.“, сподели Николай Банков, Изпълнителен директор на „Кроношпан България“.

До броени дни стартира и новият цикъл за кандидатстване за стипендията на Фондация „Кроношан“. Участие могат да вземат всички български ученици, които завършват средното си образование през 2019. Условията ще бъдат обявени на kronospanfoundation.org/kronospan-scholarship/.

“Съветът ми към всички е да участват. Самият процес по кандидатстване е голямо приключение, в което срещаш изключителни хора и учиш постоянно”, категорична е победителката Мартина. “А и се надявам догодина пак да спечели българин. Защо не?”, допълва тя.

Източник: http://www.economy.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top