fbpx
Начало » Бакалавър » Балтийски държави – различен нюанс на европейското образование

Балтийски държави – различен нюанс на европейското образование

  • bobi
  • 22 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Балтийски държави – различен нюанс на европейското образование

През последните години три малки балтийски държави – Естония, Латвия и Литва, стават все по-популярни сред международните студенти. Разположени на Балтийско море, между Северна и Източна Европа, този регион съчетава характеристики на западните и източните общества. Разнообразните културни различия и влияния правят дестинацията изключително атрактивна за следване в чужбина.

Естония

Най-северната от трите държави е и най-малката, с население от едва 1.4 милиона. Естония е позната като важен технологичен център, с редица хай-тек компании, разположени там. Студентите могат да избират от около 200 програми на английски език.

Естония се намира и на кратко разстояние от Финландия. Ферибот до Талин или Хелзинки е на едва два часа път, а естонският език е много подобен на финландския, смятан за един от най-трудните в Европа. Но тук, както и в останалите балтийски страни, английският е широко разпространен, особено сред по-младите поколения.

Латвия

Латвия, разположена между Естония и Литва, е красива държава с богати гори и морски брегове. Университетите там имат изявен интернационален фокус и привличат все по-голям брой студенти от чужбина. Съществуват около 250 програми на английски език, покриващи всякакви дисциплини. Повечето от университетите в Латвия са разположени в столицата Рига.

 Литва

Литва разполага с богата история – преди около 500 години Великото херцогство на Литва е било най-голямото в Европа. Днес страната е доста по-малка, с население от около 2.8 милиона. В големите градове като Вилнюс и Каунас се предлагат повече от 350 бакалавърски и магистърски програми на английски език, всички от които международно признати. С ниски разходи за живот и университетски такси, Литва попада в топ 10 дестинации в Европа за международни студенти.

Образователна система

Обучението в университет в балтийските държави най-често е на руски, английски, украински или немски. Съществуват два вида висши училища – университети и колежи. Нивата на обучение стандартно са три – бакалавър, магистър и доктор. За присъждане на бакалавър са необходими 3 или 4 години, а за магистър – 1 или 2. Възможни са опции за редовно и задочно, както и за дистанционно учене. Следването на докторантура е с продължителност около 3 години.

Водещи университети

В класациите за международно образование често виждаме представители от Великобритания, Франция или Германия на челните места. Но големият избор от университети там често засенчват интересни и неотстъпващи по качество предложения от по-малки страни. Такъв е и случаят с балтийските страни. През последните години те преживяват редица реформи в образованието, които водят до модернизация и много на брой подобрения и иновации. Общо трите държави имат над 1000 програми на английски език. В международните класации често присъстват поне няколко имена на университети от този регион:

Университет Държава Място според QS Място в света (QS) Място според THE Място в света (THE)
University of Tartu Естония 1 347 1 351-400
Vilnius University Литва 2 481-490 4 601-800
Tallinn University of Technology Естония 3 601-650 2 501-600
University of Latvia Латвия 4 651-700 3 601-800
Kaunas University of Technology Литва 5 701+

Латвия

University of Latvia е един от най-големите и престижни вузове в балтийския регион, разположен в Рига и дом на над 15,000 студенти. Той предлага голяма част от програмите си изцяло на английски език, включително медицина и стоматология. Друг известен университет там е Техническият в Рига (Riga Technical University). Рига е столицата на Латвия, в която живеят най-много хора. Градът е икономически и културен център на страната и международните студенти често го избират за своя образователна дестинация. Таксите в латвийските университети за жители на ЕС са между 3,000 и 5,000 евро на година  за бакалавърски програми и около 2,000 евро за магистърски.  Разходите за живот са по-ниски от голяма част от останалите европейски държави. Необходими са около 6-8,000  евро на година за покриване на всичко, включително храна  и джобни.

Литва

Най-големият университет в Литва и най-старият в трите балтийски държави е Vilnius University. Основан през 1579г., днес в него учат над 20,000 студенти, сред които близо 2,000 са международни. Още едно престижно училище се намира в столицата Вилнюс и това е Техническият университет. Освен във Вилнюс, университети и международни студенти можете да намерите във втория по големина град Каунас. Таксите в университетите тук са много подобни на тези в Латвия и са между 1,000 и 5,000 евро за бакалавърски и 2-3,000 евро за магистърски програми. Разходите за живот също са подобни и се равняват на едни от най-ниските в Европа.

 Естония

Водещите представители в Естония са University of Tartu и Tallinn University of Technology. Университетът в Тарту е един от най-старите в Северна Европа и в него учат около 14,000 студенти. Като част от програмата Еразъм той привлича стотици студенти от Европа всяка година. Технологичният институт в Талин пък е единственият университет в Естония, специализиран в технологичното образование. В него се обучават близо чуждестранни студенти в сферите на инженерните науки, информационните технологии, бизнес специалностите. Що се отнася до студентския живот, столицата Талин безспорно е фаворит. Това е един от най-интересните и иновативните градове в Северна Европа. След него се нарежда градът Тарту, смятан за академичната столица на Естония. Университетските такси и разходите по настаняване и живот са много подобни на тези в другите две балтийски държави.

Кандидатстването във всичките три страни не се различава от стандартното такова за кандидат-студенти от ЕС. Необходимите документи най-често са диплома за средно образование/бакалавър и сертификат за владеене на английски език. В зависимост от програмата може да ви бъде насрочено интервю или да ви изискват мотивационно писмо и/или портфолио.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top