fbpx
Начало » Бакалавър » Австрия – Качествено образование и добър стандарт на живот

Австрия – Качествено образование и добър стандарт на живот

  • bobi
  • 05 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Австрия – Качествено образование и добър стандарт на живот

Висшето образование в Австрия почива на вековни традиции – университетът във Виена е основан през 1365 г. и е сред най-старите университети в Европа. Австрия е известна и с високото качество на висшето си образование.

Австрия традиционно е сред най-желаните държави за следване. Още в края на 19-ти век тук са пристигали български младежи, които искали да учат медицина, инженерни науки, изкуство.

От 2013 г. бяха въведени нови процедури за кандидатстване за най-желаните специалностите в австрийските университети, което е свързано и с нови, по-ранни срокове.

Австрия е една от най-грандиозните европейски държави – страна на велики императори и световно изтъкнати композитори и музиканти, а столицата й Виена е основен финансов център и седалище на много международни компании и организации. Австрия запленява и с архитектурната си прелест и изключително наситен социален и културен живот.

Тези предимства на Австрия, както и централното и разположение в Европа я превръщат в една от водещите дестинации за образование в чужбина. Осланяйки се на дългогодишните си традиции в предоставянето на първокласно обучение в и извън класната стая, превъзходни спортни занимания и богат музикален и културен живот, Австрия предоставя една незаменима безопасна и стимулираща среда на обучение за международни ученици.

Предпочитани университети

Австрия привлича младите хора с близостта си до България, безплатното обучение, липса на приемни изпити за повечето специалности, качеството на образованието, добрата комуникация с други европейски държави, климата и не на последно място наличието на семейни приятели или роднини, които от години живеят тук. Към алпийската република най-често се насочват младежи, завършили немска гимназия или такива, които вече имат познания по езика.

Младежите са изпълнени с големи очаквания както към качеството на образованието, така и към живота в Австрия.

Сред най-предпочитаните учебни заведения са Виенският университет със специалности като икономика, медии и комуникация, право, медицина. В него учат общо 672 българи. Следва го   Техническият университет с най-желана специалност „Архитектура” и 528 български студенти и Икономическия университет с 489 нашенчета. Виена е най-предпочитанито място за следване, но българчета има и в Грац (102), Инсбрук (45), Линц (57), Кремс, Залцбург.

Какви са таксите за обучение в Австрия?

Държавните университети в Австрия са безплатни. Административната такса, която студентите внасят в касата на университета, е по-скоро символична. Тази такса остава непроменена през регламентираното времето за завършване на курса на обучение. След просрочване на регламентираното време за завършване някои университети започват да изискват по-висока такса. Таксите, които плащат студентите идващи от държави извън Европейския съюз, са чувствително по-високи. Транспортната карта се таксува отделно, като записаните студенти имат право да я придобият със студентско намаление.

Кои са най-желаните специалности в Австрия?

Най-желаните и най-често избирани специалности в Австрия са икономика и международни икономически отношения. От инженерно-техническите специалности като най-желани се открояват архитектура, строително инженерство, електротехника и информатика. През последната година кандидат-студентите показаха и висок интерес към специалностите с хуманитарна насоченост като публицистика, нутриционистика, социология и психология. В по-редки случаи са търсени и специалности по музика, изобразително изкуство, фотография и графичен дизайн.

Има ли увеличение на броя на кандидатите, интересуващи се от образование в Австрия, в сравнение с миналата година?

Приемът за някои от най-желаните специалности в Австрия е регламентиран с изпит. Въпреки че един присъствен приемен изпит е свързан с известни неудобства и разходи, все повече български кандидат-студенти желаят да направят своя опит. И, както показва статистиката, повечето успяват. През последната година се забеляза истински бум на заминаващите за Австрия кандидати. Броят им е около четири пъти по-висок в сравнение с предходната година, което е много показателно за значително нарасналия интерес към висшето образование в Австрия.

Високи ли са изискванията за прием в университетите в Австрия?

Австрийската образователна система е концептуално по-различна от българската. Висшите учебни заведения в Австрия дават възможност на широк кръг кандидати да започнат обучението си, тъй като критериите за прием в бакалавърска специалност са достъпни. По-трудната част остава успешното завършване, тъй като се изисква висока мотивация, лична организация и много сериозна инвестиция на труд и усилия. В университетите започват големи на брой курсове, които още през първите семестри бързичко оредяват. В този смисъл, високата диплома от училище не е директен критерий за прием, но е важен показател за готовността на кандидата да положи усилия, както и за личната му организация и мотивация, а това са уменията, които до голяма степен предопределят успеха в университета.

За голям брой специалности основният критерий за прием е резултатът от приемния изпит. Това са специалностите, за които се кандидатства най-масово в Австрия като информатика, икономика, публицистика, психология, медицина и фармация.

Тъй като немският е основният език на преподаване, се изисква добро владеене на езика – от тази година на ниво С1. Нивото на владеене се удостоверява с един от следните сертификати: Test DaF TDN4, Goethe Zertifikat C1, ÖSD C1 или DSD KMK II. За специалностите, в които обучението се провежда на английски, езиковите знания се доказват с международно признат сертификат за съответното ниво, което се изисква. По правило, сертификатите трябва да не са по-стари от три години.

Най-общо казано, няма непреодолими пречки пред кандидат-студентите, които желаят да се образоват в Австрия.

Какъв процент от българските студенти, заминали за Австрия, остават там?

В Австрия интернационалните студенти са около 14,5% от общо 240 000 на брой. За съжаление, не разполагаме с информация за точния брой на българските студенти в Австрия и за това колко от тях се завръщат или остават да се реализират в страната. Една немалка част от студентите отпадат още през първите семестри на следването си, поради трудна адаптация към образователната система на страната или изискванията на специалността и университета. Значителен брой от завършилите в Австрия студенти се реализират в страната, като започват кариера още по време на следването си. В България се завръщат относително малък брой завършили студенти. Решението да се завърнат и да се реализират в Родината несъмнено е зряло и породено от патриотични подбуди, а това от своя страна, допринася за просперитета на страната ни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top