fbpx
Начало » Статии » HR – „кадрите решават всичко”

HR – „кадрите решават всичко”

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за HR – „кадрите решават всичко”

Човешки ресурси или HR /Human Resources/ , което е същото в буквален превод, е нова образователна специалност по нашите географски ширини, с уговорката, че говорим за модерното разбиране за подбор, управление и квалификации на кадри. Предприятията в социалистическа България имаха своите „кадровици”, но дейността им има твърде малко допирни точки с това, което се очаква от специалистите по Човешки ресурси днес. Бизнесът в наши дни функционира със стотици, хиляди или десетки хиляди души персонал, а управлението и подбора му са сериозна работа, която се нуждае от подготвени специалисти – HR специалистите.

В България тези длъжности заемат енергични служители с различен тип образование, най-често икономическо, стари администратори от бившите отдели „Кадри”, консултанти с бизнес образование и специалисти с конкретната диплома по Човешки ресурси.

Най-общо казано, зад специалност HR стои компилация от знания и умения в областта на икономиката и бизнеса, социалните науки и психологията. Във всички случаи общообразователната подготовка включва усвояване на основни познания по макроикономика, финанси, право, чужди езици, мениджмънт.

Човешки ресурси се предлага като самостоятелна специалност под това име, като дисциплина в рамките на мениджърски бизнес специалности и като профилирана бизнес специалност – Мениджмънт на човешките ресурси, Икономика на човешките ресурси, Развитие на човешките ресурси и т.н.

Специалността е широко разпространена в университетите, специализираните икономически вузове и бизнес колежите. Можете да се дипломирате с всяка образователна степен – бакалавър, магистър и доктор, англо-саксонската образователна система предлага и краткосрочни двугодишни програми.

Притежателите на диплома по Човешки ресурси могат да се реализират като мениджъри по управление на човешките ресурси, ръководители на HR отдели, специалисти в такива звена; консултанти, преподаватели, научноизследователски кадри, както в публичната администрация, така и в частния бизнес.

Къде да учите в България

Без да е особено изобилен, у нас все пак има избор от възможности да получите бакалавърска и магистърска степен по Човешки ресурси. Повечето вузове акцентират на различни магистърски програми по Човешки ресурси като продължаващо обучение след бакалавърски степени по икономически специалности.

СУ „Св. Климент Охридски” www.uni-sofia.bg

Стопанският факултет на университета предлага магистърска програма Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси в три семестъра и при редовна форма на обучение за лица с бакалавърска диплома по икономика или стопанско управление. Приемът става след събеседване и писмен тест. Балообразуването включва средният успех от следването за бакалавърската степен, резултата от теста и събеседването. Цената на магистратурата е 1 400 лв.

УНСС www.unwe.acad.bg

Общоикономическият факултет обучава студенти по специалност Икономика на човешките ресурси до бакалавърски и магистърска степен. Таксата за магистърската програма, която може да е с продължителност от два, три или четири семестъра, е 800 лв. на семестър. Семестриалната такса за бакалавърските програми с икономическа насока е 144.50 лв. Кандидатстването е с Единен приемен изпит /ЕПИ/. В трите модула на изпита влизат Български език и езикова култура, Математика /основи/, и в трети модул по избор: Математика, Български език, География, История на България, Икономика.

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” www.uni-plovdiv.bg

Магистърска програма Управление на човешките ресурси в редовна форма на обучение от три семестъра, такса 800 лв. на семестър, а приемът е свободен.

Нов български университет www.nbu.bg

Предложението е магистърска програма Управление и развитие на човешките ресурси (на български или английски език). Обучението е две години с теоретична подготовка и практикум. Ето изискванията за прием, посочени на сайта на университета: В програмата се приемат студенти с бакалавърска или магистърска степен. Допълнителни изисквания за прием: минимум една година професионален опит и добро владеене на английски език. Преди интервюто всеки кандидат представя попълнен формуляр за кандидатстване и препоръки по приложените образци. По преценка на приемната комисия кандидат-студентите, които не притежават необходимите входни компетенции, преминават обучение в подготвителен модул „Общ мениджмънт“. Семестриалната такса е 1 550 лв.

Югозападен университет „Неофит Рилски”

Предлага се единствено магистърска програма Управление на човешките ресурси в публичната сфера, като продължаващо обучение. Продължителност от три или четири семестъра в зависимост от бакалавърската степен на кандидатите и е в редовна и задочна форма. Семестриалните такси са: 700 лв. в редовна форма и 560 лв. за задочна форма на обучение.

Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР) и Института на сертифицираните професионалисти по управление и развитие на човешките ресурси (ИСП) могат да са полезни на тези, които се интересуват от възможността да се развиват в този бранш. ИСП дава възможност на практикуващите професията HR специалист да получат сертификат за професионални способности, независимо от това какво образование имат. Дългият трудов стаж, подкрепен с доказателства за професионализъм под формата на портфолио с решаване на казуси, различни дейности и изследвания са пътят към получаването на въпросният сертификат. По този начин институтът търси начини за внасяне на някакъв модел за регулиране на дейността на изпълняващите тази длъжност. В България все още нямаме нужната образователна традиция относно тази специалност, както и добрите бизнес практики, но железните закони на пазара ще направят необходимото, за да се предвижим на правилното място.

Къде да учите в чужбина

Търсете престижен университет. Тази специалност има нужда от печата на реномирано учебно заведение, за да впечатлите работодателите. Не само у нас като HR специалисти работят хора с различен тип образование или просто някаква диплома по бизнес специалност. Нищо лошо, но това значи по-голяма конкуренция на работния пазар. Така че ако ще е чужбина и сте готови да инвестирате средства, ориентирайте се към добрите бизнес училища в САЩ, Англия, Франция, Германия, Испания, помислете и за МВА диплома с профил HR. Чуждестранните университети могат да ви залеят с предложения за краткосрочни, двугодишни програми, бакалавърски, магистърски и МВА дипломи, всичко това под формата на full time, part time и дистанционно обучение. Когато ви се налага да търсите информация в образователни сайтове, имайте предвид, че най-често тази специалност фигурира под името Human Resource Management в сферата на бизнес програмите.

За ролята на Human Resource Management в бизнеса се казва, че трябва да бъде стратегическият партньор, който носи промяната, и който администрира победоносно движението във всички посоки на човешкия ресурс в компанията. Специалистите по Човешки ресурси са важна част от бизнеса на всяка една компания, те подбират и освобождават персонала, и отговарят за неговата преквалификация и правилно ситуиране в работния процес.

Нека разгледаме възможностите да учите тази специалност със споменаването на някои конкретни учебни заведения.

В САЩ имената на Cornell University, University of Illinois, University of Minnesota, Michigan State University, Ohio State University, Purdue University циркулират често като препоръчвани институции за HR диплома.

На сайта www.businessweek.com можете да следите водещите бизнес училища в света.

А на www.mastersportal.eu лесно ще направите проучване за магистърски и МВА дипломи по HR.

Ако обърнете внимание на ситуацията в САЩ, ще ви направи впечатление, че над 90% от най-добрите бизнес училища са частни, което значи преобладаващи такси между 15 000 и 30 000 долара годишно. В Европа положението е сходно, но все пак има достатъчен брой престижни университети в Дания, Финландия, Швеция, Шотландия, в които можете да учите безплатно.

В HAN University of Applied Sciences, Холандия, можете да получите степен Bachelor in Human Resources and Quality Management за четири години срещу 1 565 евро на година при обучение на английски език.

Ето още бизнес училища и университети, чиито имена са познати в световен план и в които можете да изучавате HR:

Дания

Aarhus School of Business (ASB), Aarhus

Copenhagen Business School

Германия

University of Mannheim: Mannheim Business School

Ludwig Maximilian University of Munich: Munich School of Management

Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main: Goethe Business School

International School of Management, Dortmund

Франция

INSEAD

HEC Paris Ecole des Hautes Etudes Commerciales

Ecole de Management Strasbourg – EM Strasbourg Business School (Strasbourg)

INT Management, Paris

Италия

Consortium Institute of Management and Business Administration (CIMBA)

LUISSBusinessSchool, LUISSGuidoCarliUniversity,Rome

SDA Bocconi, BocconiUniversity, Milan

Испания

Barcelona Business School

Barcelona Management Institute

ESADE Business School, Spain

European University, Barcelona

IE Business School (formerly Instituto de Empresa) Madrid

IESE Barcelona and Madrid

Швейцария

Business School Lausanne (BSL)

European University, Geneva & Montreux

HEC Lausanne, Lausanne

IMD Lausanne

Кандидатстване

Имайки предвид, че говорим за една редова специалност от областта на бизнес образованието, кандидатстването за HR диплома не се различава с нещо особено. Но тъй като все пак иде реч за икономика и бизнес, специализираните средни училища в тази сфера и добрите оценки по математика ще са във ваш плюс. Завишени изисквания при кандидатстването могат да дойдат нивото на висшето училище, което сте си избрали.

Таксите

HR не е специалност, която се отличава с някаква специфика, която да обуславя завишено таксуване от университетите. В рубриката ни „Образованието в цифри” можете да прегледате цените на някои университети в различни държави за този тип дипломи. Все пак, предвид съвета ни да търсите програми в по-качествените и известни бизнес училища, имайте готовност за по-високи суми, особено ако вузовете са частни. В Durham Business School магистърска програма по Human Resource Management струва 8 000 евро, а в Warwick – 6 813 евро.

Специалист по Човешки ресурси беше рядко срещан термин допреди няколко години в България. Постепенно нагласата, че нещата могат да се случват от само себе си и представата за шефът – специалист по всичко, отстъпват място на реалностите. А те налагат нуждата от подготвени и квалифицирани кадри. И в България, и особено в чужбина можете да се дипломирате като HR специалист като отделите от две до пет години от времето си. Трудно е да се препоръчват конкретни учебни институции по тази специалност, които могат да ви гарантират успеваемост, защото връзката диплома – реализация има по-различно измерение. Кариерното развитие в този бранш може да стане възможно както с диплома в джоба, така и чрез дългогодишно самообучение от практиката. Хубавото е, че и в двата случая всичко е във вашите ръце.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top