fbpx
Начало » Статии » Шотландия: Четирите древни университета

Шотландия: Четирите древни университета

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Шотландия: Четирите древни университета

Поводът отново да пишем за Шотландия не е само заради отминалия този месец реферндум страната да се отдели от Обединеното Кралство. Въпреки че гласът на народа повели тя да остане част от Великобритания, страната има свое собствено правителство, образователно министерство и законодателство. Бакалавърските програми в Шотландия са безплатни за всички граждани на ЕС, което прави страната популярна дестинация за чуждестранни студенти.

Особеностите на шотландското образование се дължат на много фактори. Като започнем от различната културна идентичност и стигнем до изобилието от петрол в Северно море, който осигурява на държавата достатъчно пари за инвестиции в младите хора. Но има и още един факт, който няма как да пренебрегнем – вековните традиции на някои от шотландските университети. Четири от тях са създадени през 15-16 век и са сред най-старите в Европа.

Университетите

Сейнт Андрюс, Глазгоу, Единбург и Абърдийн – това са четирите древни университета на територията на Шотландия. Отношението към тях в страната е сходно с това, на което се радват Оксфорд и Кеймбридж в съседна Англия. Безспорно, нямат същата международна разпознаваемост като английските си колеги, но също заемат водещи места в образователните класации.

Сред шотландците, възпитаниците на тези четири университета се ползват с много голям авторитет – както в академична среда, така и на пазара на труда. Разбира се, нищо не може да гарантира добра реализация по-добре от индивидуалните качества, но все пак добрата основа също не е за подценяване.

Класация на университетите в Шотландия

Класиране* Висше училище Общ резултат
2015 година 2014 година
4 6 University of St. Andrews 941
21 18 University of Edinburgh 804
30 23 University of Glasgow 771
33 40 Heriot-Watt University 759
41 41 University of Strathclyde 720
44 43 University of Aberdeen 696
45 49 University of Stirling 691
49 47 University of Dundee 676
54 53 Robert Gordon 656
72 80 Glasgow Caledonian University 609
80 90 Queen Margaret University 587
91 111 University of Abertay 563
101 98 University of Edinburgh Napier 534
119 120 University of West of Scotland 426

Източник: www.thecompleteuniversityguide.co.uk

* – Класацията е за цяла Великобритания, но тук са включени само висшите училища в Шотландия

 University of St Andrews

Най-старият от четирите е Сейнт Андюс. Създаден е през далечната 1410 година, той е третият най-стар англоезичен университет след Кеймбридж и Окфорд. Освен това е и един от най-интернационалните университети във Великобритания – през 2014 година около 30 процента от студентите му са чужденци, идващи от над 100 държави. 15 процента пък са само представителите на Северна Америка.

University of Edinburgh

Университетът на Единбург в много отношения е неразделна част от историята на шотландската столица. Дори буквално – много от най-разпознаваемите сгради в историческата част на града принадлежат на висшето училище. Интересното при този университет е, че в него кандидатстват над 47 000 души всяка година, което го прави един от най-атрактивните в световен мащаб. Вероятно много кандидати са привлечени и от възможността за живот в спокойния и живописен Единбург.  

University of Glasgow

Глазгоу е най-големият град в Шотландия и е икономическият мотор на страната. Не е изненадващо, че основният университет на града попада сред най-престижните на Острова. Висшето училище многократно е обявявано за „Scottish University of the Year” и членува много престижни международни асоциации. Установяването в най-икономически активния град на Шотландия може да ви отвори и добри перспективи за кариерно развитие.

University of Aberdeen е най-малкият от четирите. Създаден е от шотландския крал Джеймс VIедин от последните силни владетели на независима Шотландия, преди на острова да започне да се засилва английската доминация. Но най-любопитният факт свързан с този университет вероятно е друг. За негов почетен канцлер е дукеса Камила Паркър-Боулс – съпруга на британския престолонаследник Чарлз.

Особености на обучението

Освен с престиж, древните университети във Великобритания се отличават и с някои особености по отношение на начина на обучение. Най-отчетливата разлика е възможността да се получи магистърска степен директно след средно образование. Когато говорим за двата английски древни университета, британците наричат тази квалификация Oxbridge Мaster of Аrts (съкратено от Оксфорд и Кеймбридж), а ако образователната степен е взета от някой от шотландските университети – the Scottish MA.

Единствените предмети, за които може да получите такава диплома, са в сферата на изкуствата и на хуманитаристиката, но в никакъв случай не са малко. Ползите също не се изчерпват със символичното значение на дипломата. Най-важното е, че се открива път за развитие в академичните среди, а и в професионалните такива, с година по-рано. 

Документи за кандидатстване     

Документите, които трябва да подготвите са на практика идентични с тези, които се изискват в останалата част на Великобритания.

  • UCAS формуляр (UCAS – централизираната електронна система за кандидатстване в университети и колежи (www.ucas.ac.uk)), попълнен онлайн в системата;
  • Преведена и легализирана академична справка/ диплома за завършено образование с оценките към момента на кандидатстване
  • Препоръки (най-често 2 броя)
  • Мотивационно писмо
  • Сертификат за владеене на английски език –  IELTS, TOEFL, CAE или CPE

Това ли е най-доброто?

В най-актуалните класации за качество на образованието в Шотландия три от четирите университета заемат първите места. Само висшето училище в Абърдийн е „чак” на шесто. Въпреки това, целта на този материал в никакъв случай не е да ви убеди да кандидатствате в някой от тези университети.

Съветвам ви, първо да решите каква специалност искате да изучавате, след това да проверите в коя държа има най-добри възможности за обучение и реализация в нея и накрая да обърнете внимание на университетите.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top