fbpx
Начало » Статии » Шотландия – безплатно британско образование

Шотландия – безплатно британско образование

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Шотландия – безплатно британско образование

Шотландия – безплатно британско образование

Това ще бъде един от редките случаи, в които не пишем за отделна страна. Или поне не точно. Шотландия, чисто формално, е част от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Английският език е официален, а местният шотландски се говори от едва 50-60 хиляди души. Правителството в Лондон взима много от решенията, свързани с живота на шотландците и отговаря изцяло за външната политика и отбраната на „страната”.

Казвам ”страната”, защото Шотландия има много от характеристиките на отделна държава – собствен министерски съвет и парламент (макар и с ограничени правомощия), собствена полиция и това, което е най-важно за нас – собствена образователна система.

Образование в Шотландия

Може да се каже, че висшите училища в Шотландия предлагат сходно качество на образованието с това в останалата част на Великобритания. Много от преподавателите работят заедно, учебните планове си приличат, а университетите често поддържат връзки и с едни и същи компании в частния сектор.

Разлики обаче има. Шотландия има собствени традиции в образованието, датиращи от 14-15 век.  Например – най-старият университет е University of St Andrews, основан през далечната 1413 година. През 1707 година Англия и Шотландия се обединяват формално, но процесът по сливане на администрацията се оказва бавен и труден. В някои области – като висшите училища например – той така и не се състои.

Местната образователна система набляга по-скоро на широтата на предлаганите учебни дисциплини и тяхната достъпност до възможно най-много хора. Това е заложено в културата на шотландците – тяхното общество е колективистично и социално настроено – повече подобно на скандинавците, отколкото на англичаните.

Бакалавърските програми обикновено продължават по 4 години – за разлика от останалата част на Великобритания, където програмите са по 3 години. По тези си срокове шотландската система прилича на тази в България. За да привличат студенти от други части на Обединеното кралство, а и от света, някои програми дават възможност за прием директно през втората година от обучението, но за тази цел трябва да се положат допълнителни специализирани изпити.

Магистърските програми отнемат 1 или 2 години в зависимост от профила на бакалавърската степен, която е завършил кандидата и от изискванията на самия университет. Четирите най-стари университета в Шотландия – University of St Andrews, University of Glasgow, University of Aberdeen и University of Edinburgh имат една уникална за европейското образование привилегия – да присъждат магистърска степен в сферата на хуманитаристиката директно след приключването на 4 годишното обучение. За идентични програми в друг университет се получава само бакалавърска степен.

Избор на университет

Вече споменахме четири имена, които са сред най-старите и същевременно най-авторитетните висши учебни заведения в Шотландия. Дали са и „най-добри” е трудно да се каже. В крайна сметка всеки човек трябва да прецени спрямо собствените си интереси.

Добро начало за собственото ви проучване е класацията на The Complete University Guide за университетите в Шотландия. Общият резултат се формира на базата на няколко критерия, сред които са и посочените „изисквания за прием” и „рейтинг на успешната реализация”.

Идеята е, че колкото по-трудно е да се влезе в даден университет, то толкова по-търсен и престижен е той. Важността на успешната реализация мисля, че не се нуждае от допълнителни обяснения. Трябва да кажем, че това не е процента на всички реализирали се, а комплексна оценка за реализация по специалността, заплати, удовлетвореност и т.н.

Други фактори при общия резултат са качеството на научните изследвания и удовлетвореността на студентите.

 

Позиция във Великобритания Университет Изисквания за прием Рейтинг на успешната реализация Общ резултат
2014 2013
6 6 St Andrews 521 75.4 891
18 16 Edinburgh 485 75.0 802
23 17 Glasgow 469 79.8 779
40 40 Heriot-Watt 390 73.7 713
41 37 Strathclyde 462 72.3 711
43 44 Aberdeen 439 72.8 683
47 43 Dundee 386 73.1 660
49 50 Stirling 365 62.4 644
53 52 Robert Gordon 344 75.8 622
80 81 Glasgow Caledonian 349 56.7 567
90 84 Queen Margaret 327 53.6 531
98 91 Edinburgh Napier 312 69.3 508
111 111 Abertay Dundee 312 53.1 466
120 113 West of Scotland 283 52.8 418

Прием
Кандидатстването за университетите в Шотландия подобно на тези във Великобритания, се осъществява чрез електронната система за администриране на прием на студенти във Великобритания – UCAS. Крайният срок за кандидатстване е 15 януари в годината, която ще започне обучението. Повече информация за системата може да намерите на официалния й сайт: www.ucas.com

Освен това има някои документи, които обезателно трябва да подготвите, ако смятате да кандидатствате в чужбина. Като начало ви трябва диплома за завършено образование (средно или висше, в зависимост от степента, за която кандидатствате). Академична справка също върши работа, в случай че завършвате в рамките на тази година. Тези документи трябва да бъдат преведени – за Шотландия се изисква превод на английски език.

Ще трябва и да докажете, че боравите добре с въпросния език. Това става с някои от езиковите сертификати – IELTS, TOEFL, CAE и CPE по принцип се приемат навсякъде, но все пак трябва да проверите в желаното от вас висше училище.

Когато говорим за магистърски програми, трябва да се подготвите за повече документи. Често университетите изискват препоръки или мотивационно писмо към гореизброените документи. За някои артистични специалности може да има и допълнителни изпити или изисквания за предоставяне на портфолио.

Такси и стипендии

Едно безспорно предимство на обучението в Шотландия е, че е безплатно за студенти от Европейския съюз. За хора от държави с по-скромни възможности – като например България – това определено е важен фактор при избора на университет.

Всъщност, на документи образованието не е точно безплатно, но студентите от Европейския съюз получават финансиране от шотландското правителство. Преди да кандидатствате за такова, трябва задължително да сте получили оферта от висше училище на територията на Шотландия. Практиката показва, че ако университетът ви е одобрил, правителството също ще го направи.

Агенцията, която се грижи за тези субсидии се нарича SAAS (Student Award Agency for Scotland). Всяка година трябва да обработят над 150 000 кандидатури, така че не се притеснявайте ако отговорът ви не дойде веднага. Възможно е да срещнете публикации за тези субсидии, където са наречени „заеми”, по аналогия с английските университети. Това не е точен термин и не трябва да ви плаши.

Въпросът със стипендиите е малко по-сложен. В Шотландия няма централизирана система за стипендии като тази в България. Варианти има – някои университети стимулират най-добрите си студенти, някои компании търсят кадри още във висшите училища и им помагат с образованието. Но трябва да се подготвите за здрава работа.

Студентски живот и работа

Разходите за живот в Шотландия варират от 800 до 1100 английски лири на месец (заедно с квартира/ общежитие). Това, разбира се, е осреднено понятие и много неща зависят от личните ви предпочитания и начин на живот. Но „евтин” вариант за живот – поне по българските стандарти – няма.

Известно е, че от първи януари 2014 отпаднаха всички ограничения за работа на българи във Великобритания, в това число и в Шотландия. Радостното в случая е, че шотландците останаха встрани от медийната истерия в съседна Англия и не може да се говори за негативно отношение от страна на местните към българи и румънци. Студенти, следващи в Шотландия разказват, че работа в страната се намира, стига човек да има достатъчно желание и упоритост.

Като изключим финансовите въпроси Шотландия е едно наистина красиво място, със запазена природа и добре подредени градове. Безплатното образование привлича много млади хора и определено няма да скучаете, ако решите да следвате там.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top