fbpx
Начало » Статии » Техническите университети в Австрия

Техническите университети в Австрия

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Техническите университети в Австрия

Австрия е 12-тата най-богата страна в света от гледна точка на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. В продължение на дълги години основният търговски партньор на Австрия е Германия, но присъединяването към ЕС през 1996 прави австрийската икономика по-независима и разнообразява външния ѝ пазар. Основното перо в стопанството на Австрия е производство на машини и оборудване – електроника, автомобили, превозни средства, лифтове, специално оборудване за планинските региони и др. Освен това има силно развита хранително-вкусова, енергийна промишленост.

Имайки предвид този икономически профил, в комбинация с традиционният афинитет към технологиите в немско-езичните страни, няма как да се изненадаме от факта, че в Австрия техническите висши училища предлагат много качествено образование. Доказателство за това и големият брой чуждестранни студенти в алпийската република. Всъщност, има спор около точната им бройка, но със сигурност говорим за десетки хиляди.

Избор на университет

За съжаление няма отделно класиране на техническите университети в Австрия, но пък можем да направим сравнение на базата на класацията на всички висши училища. Не се подвеждайте по имената на висшите училища – някои от стандартните университети също предлагат технически специалности. Пример за това е Виенският университет, който заема първото място в класацията, и – макар да се води по-скоро хуманитарен – има и специалности като строителство, транспортни системи и т.н.

Все пак, за да не избягаме от темата за техническите ВУЗ-ове, предлагам да концентрираме погледа си към следващите в подреждането. Там се отличават три много силни университета – Техническият университет във Виена, Техническият университет в Грац и Университетът по природни науки, отново във Виена.

ТУ Виена е най-голямото висше училище с технически профил във Австрия – към 2014 година, обучаващите се в него са били почти 28 000. Ако се интересувате от Архитектура, Строително инженерство, Техническа химия, Информатика или Машинно инженерство, със сигурност ще намерите голям избор от специалности. Разположението му в центъра на Виена е плюс за студентите, а и за връзките с работодателите.

ТУ Грац има сходен профил по отношение на предлаганите специалности, като колегите си от Виена. Едно единствено място дели двата университета в класацията за Австрия, но ако погледнем в световен мащаб, то Виенският ВУЗ изпреварва колегите си от Грац с 200 позиции. Разбира се, това не означава, че говорим за слаб университет. Напротив – висшето училище е възпитало изобретателя Никола Тесла, двама нобелови лауреати и куп известни австрийски инженери.

Университетът по природни науки или науки за земята (има няколко превода на немското Bodenkultur) също е технически по-своя характер, но предлага различни специалности от другите два. Например – Ландшафтна архитектура, Горско и селско стопанство, Агробиотехнологии, Водно строителство и т.н. Този университет също се намира в Австрийската столица Виена.

Топ 10 на висшите училища в Австрия

Класиране в Австрия Класиране в света Висше училище

1

65

Universität Wien

2

209

Technische Universität Wien

3

281

Universität Innsbruck

4

423

Technische Universität Graz

5

515

Karl Franzens Universität Graz

6

639

Universität fur Bodenkultur Wien

7

674

Johannes Kepler Universität Linz

8

802

Medizinische Universität Wien

9

947

Alpen Adria Universität Klagenfurt

10

1172

Universität Salzburg

Източник: Webometrics

Какво остана извън топ 10

Тук е мястото да споменем, че университетите в Австрия са два вида – Universität и Fachhochschule. Последното буквално се превежда като „професионално висше училище“, но някъде може да го срещнете и като „университет по приложна наука“. Включването на хуманитарните университети в общата класация изтласка тези висши училища от топ 10, но все пак има смисъл да им отделим внимание, тъй като голяма част от тях имат техническа насоченост.

Всъщност, самата идея на австрийската образователна система е, че изучаващите този тип специалности трябва да имат по-кратки учебни планове и по-тесни връзки с потенциалните си работодатели. Именно това се опитват да постигнат професионалните висши училища. Можем да изброим някои от тях:

–          Fachhochschule Kärnten

–          Fachhochschule Wiener Neustadt

–          Fachhochschule Salzburg

–          Fachhochschule Vorarlberg

–          Fachhochschule Joanneum (едно от малкото частни технически висши училища)

–          Fachhochschule Campus Wien (също частно)

Списъкът с този тип университети продължава, но много от тях се концентрират и върху други предмети извън техниката – например бизнес училищата и дори Военната академия на Австрия се водят „Fachhochschule“.

Изисквания за прием

Ако следите нашето списание, със сигурност вече знаете, че има стандартен пакет документи, който трябва да съберете ако въобще смятате да кандидатствате в чужбина. Накратко – диплома или академична справка, преведени от заклет преводач и легализирани, както и (при някои висши училища) мотивационни писма и препоръки.

Трябва обаче да обърнем внимание на друга подробност – немския език. Да, в Австрия е пълно със специалности на английски език в много висши училища, но когато говорим за технически науки, обучението почти винаги се провежда изцяло на немски. Като добавим и задължителните стажове, с които се свързва образованието, доброто ниво на немски език става задължително. Начинът да докажете такова пред висшето училище са сертификатни изпити като ТеstDaF или Deutsches Sprachdiplom (DSD), с ниво по Общоевропейската рамка от В2 до С2.

Отделно за магистърските програми може да ви потрябва да представите ваш проект или да проведете събеседване с представител на университета. Последното е по-честа практика в частните университети.

Особености на живота в Австрия

Особеностите на Австрия са няколко. Официалният език е немски… но всички говорят местният диалект и ще ви отнеме доста време докато ги разберете. Висшето образование в държавните университети е безплатно, макар да има символични административни такси. За сметка на това наемите и цената на живота въобще е доста висока – ще ви трябват поне 800 евро месечно, за да живеете спокойно.

Повечето студенти в техническите специалности започват работа едва в трети или четвърти курс, покрай задължителните си стажове. Този стаж обаче е доста по-важен, от това, с което сме свикнали в родните университети, защото много хора остават на работа в същите компании след завършването си.

Това че австрийците (а и всички немско-говорящи) са студен и недружелюбен народ не е вярно. С малко бира или шнапс културните бариери падат, но трябва да отбележим, че безспорно си лягат доста по-рано в сравнение с родните студенти.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top