fbpx
Начало » Статии » Русия – водещите университети

Русия – водещите университети

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Русия – водещите университети

Вы говорите по-русски? Дори и отговорът ви да е не, вероятно сте разбрали значението на въпроса ни, просто защото двата езика са много близки. Въпреки тази културна и езикова близост, интересът към най-голямата страна в света не може да се сравни с по-популярни дестинации като Великобритания или Германия. В същото време предоставя някои възможности, които не трябва да бъдат пренебрегвани с лека ръка. Освен това мина доста време от последния път, когато сме говорили за Русия от страниците на нашето списание, затова сега е време да компенсираме.

Ще опитаме да представим кои са водещите висши училища в Руската Федерация, както и информация за кандидатстването в тях, стипендиите и възможностите за студентски живот. Няма да пропуснем и да разгледаме плюсовете и минусите на образованието в Русия.

Изисквания за прием

            Познания по руски език

Вече споменахме, че руският и българският си приличат изключително много. Всеки, който е ходил по родното Черноморие сигурно вече е установил това и сам. Все пак близостта на двата езика сама по себе си не е достатъчен аргумент за прием във висше училище. Най-разпространеният езиков изпит за руски език е т.нар. „Тест по русскому языку как иностранному” или накратко – ТРКИ. В интернет пространството може да го срещнете и с английското му съкращение – TORFL. Изпитът се администрира директно то руското образователно министерство и има пет нива съответстващи на Общоевропейската референтна езикова рамка.

Някои висши училища може да приемат и само с диплома от средно образование, ако сте изучавали интензивно руски език. Например – завършилите езикови гимназии могат да се възползват от това.

            Диплома за завършено образование

Освен да притежават диплома за завършено образование, кандидатите трябва да имат и добри оценки по определени балообразуващи предмети за специалността, за която кандидатстват. В това отношение руската система за прием напомня българската. Оценки от порядъка на много добър 5.00 са достатъчни за повечето специалности. Преди кандидатствате не забравяйте да преведете и легализирате дипломата си на руски език.

            Други документи

Има някои документи, които може да ви потрябват и не влизат в стандартният „пакет”, който сме свикнали да виждаме при кандидатстване в западните страни:

– Молба в свободна форма (най-вече за магистратури и докторантури);

– Автобиографична справка, с посочени координати (ЕГН, домашен адрес, телефон, е-mail);

– Копие на диплома за средно образование/бакалавърска степен;

– Академична справка за успеха и формата на обучение;

– Копие на лична карта;

– Мотивационно писмо (рядко);

Водещи университети в Русия

Една от малкото независими класации на висшите училища в Русия се прави от QS World University Rankings. Университетите в голямата страна изостават от западните си колеги и дори от китайските, но… пак не пречи да са преди нас в класацията. Ето и водещите имена:

1. Московски държавен университет „Ломоносов”

2. Санкт-Петербургски държавен университет

3. Новосибирски държавен университет

4. Московски технически университет „Бауман”

5. Московски държавен институт за международни отношения

6. Санкт-Петербургски държавен политехнически университет.

7. Московски институт за физика и технологии

8. Томски държавен университет

9. Томски политехнически университет

10. Новгородски университет

11. Казански федерален университет

12. Уралски федерален университет 

Такси и стипендии

Средният размер на семестриалните такси е приблизително 600 лева, но – обърнете внимание – на ключовата дума „среден”. Има големи вариации, особено в магистърските програми и в частните висши учебни заведения. В Руската федерация, подобно на България, има истински бум на частните вузове, академии и колежи след краха на комунизма, но тези висши училища все още не могат да се преборят за същият престиж, с който разполагат по-старите университети. Затова възниква и въпроса дали си даденото място си струва парите.

Има възможности и за стипендии. Всяка година Министерството на образованието и науката на Руската Федерация отпуска за българските граждани:

 – 5 стипендии – пълен срок на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър” или „магистър”;

 –  5 стипендии – пълен/частичен срок на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „доктор” и за специализация на преподаватели и научни работници във висши учебни заведения на Русия.

Вероятно може да откриете и други варианти, ако се свържете с конкретни висши училища. 

Студентски живот

Живота в Русия е… сложен за обяснение. Едва ли може да се правят каквито и да е сравнения между Москва, Санкт-Петербург и провинцията. Все пак, ако смятате да учите в страната, то вероятно ще става дума за един от тези два града. За Москва – трябва да го кажем направо – се говори, че е един от най-опасните градове в света, а отделно от това и цените са доста високи. Санкт-Петербург е по-различен. Градът на бреговете на Балтийско море има излъчване по-характерно за Централна Европа, отколкото за пост-съветското пространство.

Някои може да кажат, че този контраст е твърде повърхностен и може би ще са прави. Всяко нещо си има своите положителни и отрицателни страни и не е нужно да правите компромис с желанието си, само заради статистики. Иначе, ако говорим за цени, и на двете места ще са ви необходими поне по 1000 лева на месец, за да живеете комфортно и в прилична квартира. 

Плюсове и минуси

            Плюсове:

Русия е огромен, развиващ се пазар.

Владеенето на руски език е голямо предимство за работа дори и в западни компании.

България и Русия са тясно обвързани в политическо и икономическо отношение и (за добро или за лошо) това няма как да се промени бързо.

            Минуси: 

Трябва да сме честни – към момента Русия не е демократична страна.

Икономиката е твърде зависима от политическата номенклатура.

Образованието е най-авторитетно в пост-съветското пространство и част от Източна Европа, но отстъпва в другите региони на света.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top