fbpx
Начало » Статии » Професия Дерматолог

Професия Дерматолог

Какво е дерматологията? 

Дерматологията е наука, която изучава болестите на кожата и нейните придатъци, както и методите за тяхната диагноза, лечение и профилактика. В българската система за медицинско образование “кожни и венерически болести”, “дерматология”, “дерматовенерология”, както“дерматология и венерология” , се използват като синоними за една и съща специалност. Т. е. очаква се съответното медицинско лице да бъде и специалист по венерически болести.

Изискваното базово образование за допускане до обучение по тази специалност е висше – образователно-квалификационна степен „магистър по медицина” и професионална квалификация „лекар”. С други думи ако се интересувате от кариерно развитие в тази насока трябва да се подготвите за дълго следване. Всъщност – както и със всяка друга медицинска специалност.

Специалност дерматология у нас

Може би ще се изненадате, но България всъщност е една от първите балкански страни, която развива дерматологията като наука. За основоположник на специалността в страната се приема д-р Богомил Берон, който през далечната 1922 създава първата клиника по кожни и венерически болести към медицинския университет в София. Българските учени имат сериозен принос в изследването на проказата и кожната туберкулоза – едни от най-страшните заболявания по това време.

Днес можете да специализирате дерматология във всеки един от четирите медицински университета в България  – в София, Пловдив, Варна и Плевен. Както вече споменахме, международната практика е тя да се комбинира с обучение по венерология, както се случва и в родните висши училища.

Обучението

През четиригодишния срок за обучение от специализантът се очаква да усвои редица теоретични знания и практически умения за структурата и функцията на нормалната кожа, кожните придатъци и видимите лигавици, патологичните процеси в различните слоеве на кожата, тяхната диагностика, диференциална диагноза и лечение.

Учебните модули и тяхната продължителност са съобразени с второто издание на т.нар. “Бяла книга по дерматология”, приета на Европейския дерматологичен форум от 2005 г. А именно:

–         Обща дерматология (клиничен стаж) – 12 месеца.

–         Венерология – 6 месеца.

–         Педиатрична дерматология – 3 месеца.

–         Съдови дерматози – 3 месеца.

–         Онкодерматология и дерматохирургия – 3 месеца.

–         Дерматохистопатология – 3 месеца.

–         Алергодерматология – 2 месеца.

–         Серология – 2 месеца.

–         Дерматомикология – 2 месеца.

–         Имунодерматология – 2 месеца.

–         Физиотерапия на кожните болести – 2 месеца.

–         Животозастрашаващи дерматози – 1 месец.

–         Естетична и козметична дерматология – 1 месец. 

Подобно унифициране на програмите е изключително важно, тъй като се очаква медиците от различни страни да притежават сходни познания в съответните области и по този начин да работят добре помежду си. Ако в някой конкретен университет има разлики с този пример, то те ще са минимални. 

В кой университет да уча?

Като начало въпросът опира до това – в България или в чужбина. Тъй като така или иначе трябва да завършите висше образование по медицина преди да стигнете до специализация, е препоръчително да продължите в същата държава в която сте започнали. Най-малкото, защото ще си спестите много превеждане, признаване на документи и т.н.  Освен това през годините на следването си непременно ще установите полезни контакти в съответно място.

Но да се върнем към конкретните университети. На практика почти всички медицински университети предлагат специализация по дерматология. Възможността да я откриете в медицински факултет на широкопрофилен университет като (СУ например) обаче не е голяма. Ето списък на някои от най-авторитетните вузове по държави.

                България

                – Медицински университет – София

                – Медицински университет – Пловдив

                – Медицински университет – Варна

                – Медицински университет – Плевен

                Великобритания

·         Barts and The London School of Medicine and Dentistry

·         University of Birmingham Medical School

·         Bristol Medical School

·         Brighton and Sussex Medical School

·         Hull York Medical School

·         Imperial College School of Medicine

·         King’s College London School of Medicine and Dentistry

·         Leeds School of Medicine

·         Leicester Medical School

·         Liverpool Medical School

               Германия

·         Charité – Universitätsmedizin Berlin

·         University Hospitals of the Ruhr-Universität Bochum

·         University of Bonn

·         University of Cologne

               Франция              

·         Académie Nationale de Médecine

  • Aix-Marseille University
  • University of Angers
  • University of Antilles-Guyane
  • Victor Segalen Bordeaux 2 University
  • University of Burgundy
  • University of Western Brittany

САЩ

Stanford University

Harvard University

Johns Hopkins University

Duke University

Yale University

Washington University in St. Louis

UnUniversity of Chicago (Pritzker) 

University of Pennsylvania (Perelman)

University of California–San Francisco

University of Chicago (Pritzker)

Това са само част от възможностите в Европа и САЩ. При кратка справка он-лайн със сигурност ще намерите и още. Имайте предвид обаче, че подобно на местата в България и тези в чужбина се определят от година на година.

Прием

В България всяка година на основание заповед на министъра на здравеопазването се обявява конкурсен изпит. Също така се утвърждават броя на местата за специализанти, разпределени по видове места, по обучаващи институции и по специалности.

Както за повечето специализации в сферата на медицината, трябва да представите нотариално заверено копие от дипломата за завършено висше медицинско образование. Освен това е възможно да ви трябва и препис-извлечение от трудовата книжка или друг документ, удостоверяващ професионален стаж в съответната специалност в системата на здравеопазването.

Местата за дерматолози обикновено не са много и високите оценки определено ще са от значение.  По същата причина ще е логично и да кандидатствате в повече от едно висше учебно заведение.

Ако се интересувате от кандидатстване в чужбина, то процедурата може да се окаже по-сложна. Най-вече трябва да разучите дали дипломите и стажът ви се признават в съответната държава.

Реализация

Много организации алармират за изтичането на квалифицирани кадри от системата на здравеопазването, във всички сфери на медицината. Този казус има две страни. Положителната е, че вероятно ще си намерите работа след като специализирате дерматология. Дори ще се отворят врати пред вас и за работа в чужбина. Гърция, Кипър и арабския свят бяха предпочитан дестинации за родните специалисти до скоро… но събитията в политическия и икономически живот на тази част на света постепенно променят това.

В същото време това бягство на кадри не говори твърде добре за системата на държавното здравеопазване в България. Дерматолозите обаче са търсени специалисти и в частния сектор. Тези които се концентрират върху печеливши насоки като естетичната и козметична дерматология, спокойно биха могли да открият и частна практика.

Не забравяйте, че дерматологията е преди всичко медицина и специалистите са лекари, носещи всичките отговорности, които идват с тази нелека професия. Може би не е за всеки, но възможности за реализация има и ще има. В случай че сте решили да следвате (или вече следвате) медицина, няма нищо лошо от сега да започнете да се оглеждате за възможни бъдещи специализации.

Материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top