fbpx
Начало » Статии » Програми на английски език в Германия

Програми на английски език в Германия

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Програми на английски език в Германия

емският език не е от най-лесните и поради това много български кандидат-студенти желаят за продължат образованието си на английски език. Германия е една от европейските дестинации, където могат да се намерят университетски програми на езика на Шекспир и паралелно да се изучава немски.

От къде да започна:

Като цяло програмите на английски език не са масово явление в немското висше образование и не се намират чак толкова лесно. Имайте предвид, че шансовете ви да си намерите бакалавърска програма изцяло на английски език са много малко. Повече специалности, които се предлагат, са за магистърска степен. Хубавото е, че тези, които са се ориентирали към технически специалности, няма да останат разочаровани – за тях има доста богат избор, особено в магистратурите.

Интернет е добрата отправна точка за търсене на програми на английски език в Германия. Съществуват две големи бази данни, където се съдържа актуална информация за наличните в момента курсове и специалности – това са www.daad.de и www.studieren.de.

Търсете и на www.daad.de/deutschland/studienangebote/alle-studiengaenge/06541.en.html

Два от университетите, които предлагат програми на английски език, са: Jacobs University Bremen, Touro College Berlin.

Необходими документи

Като цяло документите за кандидатстване са едни и същи

  1. Диплома за завършено средно образование или академична справка, ако сте ученик последна година – за бакалавърска степен и диплома за бакалавър, ако искате да учите магистратура. Дипломата задължително трябва да е преведена и легализирана на немски език (имайте предвид, че това ще ви отнеме поне две седмици).
  2. Успешно издържан тест по английски език – TOEFL, CAE, IELTS.
  3. Някои университети изискват GMAT и GRE.
  4. Документ за изучаван немски език – примерно като втори език в гимназията.
  5. Молба за кандидатстване –някои университети си имат собствена форма на този документ, затова най-добре влезте в сайта му и си я свалете оттам или пък пишете на международният им офис, за да ви я изпратят. Съществува и т.нар. стандартна апликационна форма, с която може да кандидатствате в редица университети чрез DAAD. Ако кандидатствате чрез DAAD или UNI-ASSIST в повече от един университет, попълнете Апликационна форма за прием на чуждестранни студенти.
    1. http://www.uni-assist.de/downloads-and-links.html – това е адресът, от който ще може да свалите необходимите ви апликационни форми.
  6. Мотивационно писмо – някои университети искат

Как се изучава немският език?

Ако сте решили да учите само на английски език в немски вуз, имайте предвид, че няма да ви се размине обучението по немски. То ще протича паралелно с вашата основна специалност. Много университети предлагат опцията първата или и втората година да учите немски език, след което да продължите образованието си на него и реално да се дипломирате с немски.

Това не го възприемайте като негатив, защото в крайна сметка ще живеете в Германия и най-малкото езикът ще ви е необходим за ежедневното общуване.

Срокове за кандидатстване:

И тук важи правилото, колкото по-рано, толкова по-добре. За най-сигурно изпращайте документите си чрез някоя от големите международни куриерски фирми. Имайте предвид, че датата на която е получен последният необходим документи, е датата от която се води вашата кандидатура.

В общи линии срокове се делят на два вида. За специалностите медицина, фармация, психология, биология и стоматология, е необходимо да се кандидатства до 31 май. Квотите за тях се определят от държавната агенция ZVS – Zentralstelle für die Vergabe von Studienplätzen.

До 15 юли е срокът да си подадете документите до университетите, които сами определят квотите си, което е и най-често срещаният случай.

Има и такива университети, които приемат документи до 31 август или до средата на септември за есенния семестър.

Таксите и разходите за живот:

Таксите много често са около 500 евро на семестър за обучението за бакалавърска степен. Административните такси на университетите са около 100 – 200 евро. Разбира се трябва да се предвидят и такива за учебници. За да живеете на прилично ниво са ви необходими още едни 700 евро. Разбира се има градове, където стандартът е доста по-висок е добре да разполагате с около 1 000 евро.

Не си правете илюзията, че лесно ще си намерите работа още от първата учебна година, особено ако не знаете езика.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top