fbpx
Начало » Статии » Най-добрите висши училища в Норвегия

Най-добрите висши училища в Норвегия

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Най-добрите висши училища в Норвегия

Норвегия не е сред държавите от световния елит в образованието, но има няколко висши училища, които са познати имена в класациите и предлагат солидно образование. Общият брой на висшите образователни институции надхвърля 70, като сред тях има университети, специализирани университетски институции, държавни колежи, частни колежи и национални институти по изкуства.

В общи линии това са най-добрите вузове на скандинавската държава, според повечето класации:

Norwegian University of Science & Technology
University of Oslo
University of Bergen
University of Tromso
Ostfold University College
Oslo University College
Bergen University College
Bi Norwegian School of Management
Telemark University College
Norwegian University of Life Sciences
University of Stavanger
Vestfold University College
Norwegian School of Economics and Business Administration

Първата четворка в лицето на Norwegian University of Science & Technology, University of Oslo, University of Bergen  и University of Tromso определено е елита на норвежкото висше образование – най-престижните учебни заведения, в които можете да учите.

По този начин са класирани за 2009 г. от www.topuniversities.com

1 University of OSLO
2 University of BERGEN
3 NORWEGIAN University of Science And Technology
4 University of Tromsø

Не е изненада, че нито един от тези университети не намира място в световния топ 100 на тази класация, но University of Oslo е 101-ви, а University of Bergen дели 144-та позиция с английския University of BATH.

Скандинавските държави, сред които е Норвегия, са сред топ 10 на най-привлекателните образователни дестинации. Преценете сами дали е така.

Плюсове:

·         високо академично качество, педантично организирано и провеждано обучение;

·         програми на английски език за всички образователно-квалификационни степени;

·         активен социален и културен живот

·         безплатно образование в държавните висши училища.

Минусите се изразяват в по-високите разходи за живот и суровия климат.

Когато се тегли чертата излиза, че в Норвегия можете да получите качествено образование на английски език в най-престижните им университети и то безплатно, но в държавните образователни институции (има символични семестриални такси между 30 и 60 евро). Кандидатстването може да бъде директно към висшето училище или централизирано чрез Norwegian Universities and Colleges Admission Service (NUCAS) /www.samordnaopptak.no/. Тази служба е предимно за норвежки граждани или такива със статут на постоянно пребиваващи в страната.

University of Oslo /www.uio.no/ е най-старият и най-голям университет в Норвегия, разположен в самата столица. Основан е 1811 г. и към днешна дата в него се обучават около 30 000 студенти. Университетът е излъчил 4-ма нобелови лауреати, което красноречиво говори за качеството на обучение там. Предлагат се стотици програми в областите: хуманитарни науки, право, медицина, математика и естествени науки, дентална медицина, социални науки и бизнес. В University of Oslo всички бакалавърски програми се преподават на норвежки език. Кандидатствате на равни основания със всеки друг студент, като представяте диплома за средно образование и английски езиков сертификат TOEFL или IELTS с резултати за бакалавърски програми съответно 60 iBT TOEFL и IELTS 5.0, а за магистърска степен – 80 и 6.0 . Както виждате изискванията за английските сертификати са доста ниски, а можете и да не ги представяте, ако сте завършили езикова гимназия или докажете интензивно изучаване на езика в поне седемгодишен период в училище. Ако искате да изучавате програма на норвежки език, трябва да покриете Bergen Norwegian Language Test с поне 450 точки.

University of Bergen  /www.uib.no/ е млад и модерен университет, в който се обучават около 14 500 студенти. Образованието се осъществява във факултети по хуманитарни науки, право, математика и естествени науки, медицина и дентална медицина, психология и социални науки. Този университет няма бакалавърски програми на английски език, но предлага около 40 двугодишни магистърски програми на английски. Желаещите да се обучават трябва да представят сертификати за владеене на английски и норвежки език.

Norwegian University of Science & Technology /www.ntnu.no/ е водещата висша образователна институция в страната в областта на техническите науки, инженерството, архитектурата. Предлагат се и програми в хуманитарната област, изящните изкуства и медицина. Повечето програми са на норвежки език, но има около 30 магистърски програми на английски език. И в този вуз се очаква да представите освен диплома за средно образование и английски езиков сертификат TOEFL или IELTS. Ако искате да изучавате програма на норвежки език, трябва да покриете Bergen Norwegian Language Test с поне 450 точки.

University of Tromso www.uit.no предлага 24 магистърски програми на английски език и много програми за обучение на разменни начала като: ERASMUS, North2North, Nordplus, Nordlys, Barentsplus. Ето магистърските програми:

Как става кандидатстването?

Подаването на документи за кандидатстване в Норвегия става чрез Norwegian Universities and Colleges Admission Service (NUCAS) – това е местната организация, която обединява висшите учебни заведения (университети, колежи, както и част от частните колежи). NUCAS може да Ви помогне най-вече ако кандидатствате за бакалавърски програми. За магистратурите най-добре е да се обърнете към съответния университет и да си подадете документите директно.

Всички, които са завършили в чужбина средното си образование, следва да си подадат документите преди 1ви март.

Кандидатстването за бакалавър

Приемът се осъществява по подобие на другите вузове, които разгледахме.

След като ви приемат в университета вие придобиване студентски права. С тях може да кандидатстване за разрешително за работа, което ви позволява да се трудите по 20 часа на седмица.

Разрешително за пребиваване в страната

Като жител на ЕС вече не следва да кандидатстване за разрешение за пребиваване, но е необходимо да попълните онлайн регистрационна форма, с която да заявите, че ще пребивавате в страната. Нея може да намерите на https://selfservice.udi.no/

Изисквания за владеене на английски език

За да учите в английските програми на норвежките университети е необходимо да владеете английски език. Ако не сте завършили англоезична страна, е необходимо да предоставите TOEFL (60  точки за iBT) IELTS (5.0)

Норвежките висши училища са изключително отворени към чуждестранни студенти, предлага стипендии и отлични условия за обучение и студентски живот. Над 200 са магистърските програми на английски език, които ежегодно можете да запишете в норвежки вуз. За есенния семестър обикновено се приемат документи до май, а за пролетния – до октомври. Все пак проверете сроковете за всеки конкретен университет, защото може да има различия.

Животът в Норвегия е скъп. През последните години тази държава неизменно е поставяна начело на класациите за най-висок жизнен стандарт не само в Европа, но и в света. Препоръчително е да разполагате поне с 1 000 евро за месечната ви издръжка извън учебните разходи. Макар и напълно интегрирана и приобщена към структурите на ЕС, Норвегия не членува в него, а това значи, че трябва да си извадите студентска виза. Чуждестранните студенти имат право на работа до 20 часа на седмица.

На сайта www.studyinnorway.no можете да проучите възможности за получаване на стипендии и обучение по Еразмус програми в Норвегия. На www.nnr.no/naic /Национален академичен информационен център/ можете да проверите признава ли се дипломата ви и да я приравните според изискванията на тамошната образователна система.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top