fbpx
Начало » Статии » Мениджър Логистика не е професия за хора със слаби нерви

Мениджър Логистика не е професия за хора със слаби нерви

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Мениджър Логистика не е професия за хора със слаби нерви

Деян Шопов е мениджър Логиситка в „Шнайдер Електрик България” ЕООД. Завършил е Международна търговия в УНСС, София, има диплома на инженер по Фина механика и оптика от Технически университет, София, и ЕМВА диплома от University of Sheffield.

От колко години се занимавате с логистика и в кои компании?

Изпълнявам функциите на мениджър Логистика в „Шнайдер Електрик България” ЕООД от 1998 г. Отскоро към тези ми отговорности се прибавиха и „Качество и Клиентска удовлетвореност”.

Какво трябва да разбираме под логистика и в какво всъщност се състои работата на един мениджър логистика?

За да бъда честен, когато кандидатствах за работата, бях привлечен от името на компанията, за естеството на работа знаех малко – даже потърсих значението на думата „Логистика” в речника – като цяло в онези времена звучеше екзотично… Така че мога да споделя гледната точка, която съм придобил по време на работата ми в търговска компания за индустриални продукти, каквато е Шнайдер Електрик – без претенция за академична изчистеност.

За мен същността на професията е осигуряване на навременна и икономически ефективна доставка на търгуваните стоки и услуги. С други думи – спазване на обещаното от фирмата пред клиента при запазване на оптимални оперативни разходи.

Да се върна на прочетеното в речника – оказа се, че науката тръгва от римски времена, когато „логистика” се е наричал обоза на войската. Тези хора са се грижили легионите да са добре снабдени с оръжия и боеприпаси, да са добре нахранени и лекувани, и така са допринасяли битките да се печелят и загубите да са минимални. Пренасяйки се в наши дни, може да се каже, че добрата логистика както запазва/ увеличава рентабилността, така и отваря нови пазари.

Как бихте описали оптималното образование, което трябва да получи човек, който иска да направи кариера в тази област? Бихте ли препоръчали учебни заведения и програми, които са си извоювали лидерска позиция?

Скромното ми мнение е, че добрият логистик трябва да съчетава и аналитични, и комуникативни умения в големи дози. Задължително е да разбира в детайли функционирането на бизнеса, в който работи. Мисля че инженерно образование, съчетано с икономическо е добра база за успешно развитие в областта. Като конкретни курсове по различните технически аспекти на дейността, мога да посоча тези на APICS, които се славят като водещи в областта. Добри отзиви има и за City University.

Коя част или кое конкретно в образованието ви намирате с най-съществен принос за професионалната ви реализация?

При все че темата с образованието в България е общопризната като „болна”, не мога да не спомена Техническия университет в София. Там, при все консерватизма и сухият академизъм на преподавания материал, получих рефлекса и инструментариума за строга аналитичност

Имах шанса в ранните години на демокрацията да уча в четири от най-реномираните парижки висши училища като част от програмата „Коперник”. Този период буквално отвори очите ми за правилата на функциониране на пазарната икономика.

На доста по-късен етап завърших и EMBA в University of Sheffield – един според мен

задължителен етап в развитието на вече натрупалите професионален опит хора.

Като цяло – намирам всички етапи, през които съм имал късмета да премина, като задължителни при оформянето ми като професионалист.

За какъв тип хора е професията, която практикувате?

Със сигурност не е за хора със слаби нерви. Поне според мен, първото условие е да се приеме факта, че всичко, което може да се счупи, ще се счупи. Ерго – основната задача на логистика е да направи така, че организацията на дейността, процеса, да не позволява нищо да се счупи. А когато въпреки това нещо се счупи – да има и гъвкавостта, и пъргавината за отстраняване на ефекта в името на клиента.

Какви са съвременните тенденции в специалността логистика и става ли тя все по-популярна и необходима професия?

Наскоро купих от кварталната бакалия тубичка лепило, на която пишеше „made in Uruguay”… и това не е нещо кой знае колко екзотично. В глобализиращият се свят, това което е известно като Supply Chain Management придобива ключово значение. Развитието на информационните технологии дава на практика неограничени възможности за управление на доставната верига. Като резултат, дейности, които изглеждаха като немислимо сложни, вече са ежедневие. Така че на въпроса – да, професията става и все по-популярна, и все по-необходима за икономическата активност.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top