fbpx
Начало » Статии » Кандидатстване в Германия – открий своя университет

Кандидатстване в Германия – открий своя университет

  • Milena Uzunova
  • 31 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Кандидатстване в Германия – открий своя университет

Богатият набор от възможности, освен повод за радост, може да означава и доста главоболия. Или както немците казват – „Wer hat die Wahl, hat die Qual” (букв. „Който има избор, има и страдания”). Доста подобно е положението на кандидат-студентите за немската образователна система, които трябва да се ориентират в океана от учебни заведения и специалности.

В Германия има 409 акредитирани от държавата образователни институции, разпръснати в 165 града в страната и предлагащи над 14 500 специалности. Освен всичко друго, важно е да се знае, че образованието в Германия не се регулира централизирано. Всяка от 16-те административни области на страната има право на свои законови изисквания и порядки, а на учебните заведения допълнително е предоставена свободата да се управляват самостоятелно като независими институции … И така, тогава кой е правилният университет за теб и как да кандидатстваш в него?

Учебните заведения се делят най-общо на 3 вида като институции:

  • Университети, които по-скоро навлизат в специалността от научна гледна точка и изграждат стабилна теоретична компетентност  в определена област.
  • Висшите училища като цяло навлизат по-конкретно в професионалния живот, дават възможности за проверка и утвърждаване на придобитите знания и умения.
  • Училища за Изкуство, Филми и Музика – тези учебни заведения са строго профилирани, тъй като изискват определени заложби от кандидатите, които се доизграждат и развиват в образователния процес, но не могат да се научат.

Кандидатстването

Процесът на кандидатстване в немски ВУЗ може да се раздели условно на три етапа:

1. Избор на специалност/ учебно заведение

  1. Избор на специалност/ учебно заведение
  2. Подготвяне и подаване на кандидатура
  3. Прием и записване

1. Изборът

Първият етап включва обстоен преглед на университетите и специалностите и съставяне на списък от не повече от 10 програми, които да бъдат по-детайлно проучени. Абсолютната автономност на университетите затруднява извеждането на единна класация на вузовете в Германия, тъй като е почти невъзможно те да бъдат сравнявани по общи признаци. Специалностите обаче се следят далеч по-лесно – сравняват се учебните планове, възможностите за студентски обмен чужбина и евентуален стаж.

Затова правилният подход е на първо място да се дефинира професионалната област (или областите) които представляват интерес за кандидата, след което да се търси предлагането на тази специалност в различни университети. Роля в избора неминуемо играе и географският фактор – къде се намира университета, колко голям и развит икономически и културно градът, какви възможности за реализация (локализирани наблизо компании) ще може да предложи и не на последно място – какви и колко скъпи ще са условията на живот там. Добрата комбинация от  специалност + град = името на университета.

Немското издание Wirtschaftswoche (на електронен адрес www.wiwo.de) всяка година класира университети на база свои проучвания според представителна извадка от близо 7 000 души. На върха на класацията за 2011 стоят RWTH Aachen , TU  Darmstadt, Universitaet Karlsruhe, TU Muenchen, LMU Muenchen.

Ето класираните университети в някои от най-популярните специалности:

Икономическо управление (BWL)

Rang Universität Prozent
1 Mannheim 52,9
2 München (LMU) 35,3
3 Köln 33,1
4 Münster 26,8
5 Vallendar (WHU) 24,6
6 Oestrich-Winkel (EBS) 23,2
7 Frankfurt am Main (School of Finance & Management) 15,8
8 Frankfurt am Main (Uni) 15,4
9 München (TU) 14,7
10 Hohenheim 12,9
11 Eichstätt-Ingolstadt 12,1
12 Leipzig (HHL) 11,8
12 Passau 11,8
14 Erlangen-Nürnberg 11,4
15 Berlin (HU) 10,3

 

Право

Място Университет Процент
1 München (LMU) 22,8
2 Münster 16,8
3 Hamburg, Bucerius Law School 14,9
3 Heidelberg 14,9
5 Köln 13,9
6 Bonn 10,9
7 Freiburg 9,9
7 Passau 9,9
9 Berlin (HU) 9,2
10 Bayreuth 8,9
10 Tübingen 8,9

 

Информатика

Място Университет Процент
1 Karlsruhe (KIT) 22,3
2 München (TU) 18,7
3 Aachen (RWTH) 18,1
4 Darmstadt (TU) 17,1
5 Ilmenau (TU) 14,5
6 Berlin (TU) 13,5
7 Dresden (TU) 9,3
8 Kaiserslautern (TU) 7,3
8 München (LMU) 7,3
10 Stuttgart 7,2

 

Хуманитарни науки

Място Универистет Процент
1 Aachen (RWTH) 30,4
2 München (TU) 22,6
3 Karlsruhe (KIT) 16,5
3 München (LMU) 16,5
5 Darmstadt (TU) 13,9
6 Berlin (TU) 10,4
7 Stuttgart 9,6
8 Heidelberg 9,2
9 Berlin (HU) 8,7
9 Dresden (TU) 8,7
9 Ilmenau (TU) 8,7

След като бъде избран топ 5 на университети (опитът на кандидат-студентите през годините е показал, че най-оптималният брой кандидатури са между 3 и 5), от сайта на университетите се изваждат детайлно описание на изискванията за прием в програмите и необходимите документи. Ако отговаряте на изискванията на програмата, можете да започнете процеса на кандидатстване по един от следните три начина:

–         директно в учебното заведение

–         чрез uni.assist

–         чрез hochschulstart.de

Най-логичният (и сигурен за някои) вариант е да кандидатствате директно в учебното заведение, като за целта е необходимо да се свържете с Отдела за международни студенти – Auslandsamt (AAA) и да започнете комуникация с тях по повод кандидатстването и документите, които трябва да подготвите. Практиката показва, че служителите в тези отдели са изключително отзивчиви, подават коректна и подробна информация и ще ви навигират добре през месеците, в които подготвяте кандидатурата си. Не трябва да пропускате обаче бюрократичният елемент в общуването си с университета – а именно 2-седмичният срок за получаване на отговор от административно лице, абсолютно задължителните крайни срокове и пунктуалната точност що се отнася до комплекта с документи.

Uni.assist  е електронен център за подпомагане на кандидат-студентите в Германия, който ще ви преведе стъпка по стъпка по пътя на кандидатстването, събирането на всички необходими документи и ще ви обърне внимание за особености, които трябва да се вземат под внимание. Uni.assist е една чудесна възможност и улеснение за бъдещите студенти, но не се предлага като опция за кандидатстване за някои от програмите. Най-добре проверете конкретно програмата си на www.uni-assist.de .

Hochschulart.de е някогашният ZVS (Zentralstelle zur Vergabe von Studienplätzen) и представлява централизирана система за кандидатстване, която е задължителна за специалности като медицина, стоматология, ветеринарна медицина, психология и други. Ако желаната от вас специалност попада в системата на hochschulart, то би трябвало това изрично да е упоменато още в сайта на университета.

2. Кандидатура 

Стандартно пакетът с документи за кандидатстване включва:

–         Легализирано копие на диплома за завършено средно образование (като при записване в университета се предоставя и оригинала)

–         Документ за владеене на немски език – повечето университети признават DSD, DSH, Test DAF. В някои университети има вариант да се явите на изпит в съответния университет в началото на учебната година и да удостоверите знанията си по езика. Ако се провалите на този изпит, не можете да започнете учебната година и първите 6 месеца до една година ще трябва да посещавате езикови курсове в университета. Мястото ви в програмата обаче не се губи и макар и една година по-късно, ще можете да започнете своето обучение.

–         Други документи – могат да бъдат формуляр за кандидатстване на университета, снимки, мотивационно писмо, заверени копия на сертификати, препоръки, документи за стаж/ професионален опит или други.

Важно е всяко едно копие на документ да бъде преведено и нотариално заверено, а дипломите – легализирани. Обикновено документацията се изисква на немски език, за някои от приложенията повечето университети приемат и английски.

!NB: Предвидете към месец време за легализация на дипломата и сертификатите си, за да не рискувате изпускане на крайните срокове.

За подаването на документи и специфични изисквания на университета отново ще ви асистира службата, към която сте избрали да се обърнете – Международния студентски отдел в съответния университет (ААА), uni-assist или hochschulart . Срокът за кандидатстване на повечето университети обикновено е 15 юли, но e възможно за някои университети да е още през април. В такива случаи българските кандидат-студенти изпращат академична справка от училището си, а след няколко месеца и легализираната си диплома.

 3. Приемът

След като всички документи са подадени в срок, не ви остава нищо друго, освен да изчакате. Стандартно университетите обработват кандидатури поне до началото до към средата на август, след което разпращат отговори по електронен път – а приетите студенти получават писмата си за прием в програмата с необходимите формуляри, за да осъществят записването си. Приемът обаче не ви гарантира място в програмата – той само ви дава право на такова. За да получите своето място, трябва да се запишете в университета и то в посочения срок, иначе ще изгубите мястото си.

За записването най-често се налага пътуване до Германия преди началото на учебната година – непосредствено след получаване на писмото за прием, за да се уредят всички административни детайли. Документите за записване са изрично посочени в писмото за прием, но трябва да знаете, че задължителна част са формуляра за записване и документ за здравно осигуряване. Като членове на ЕС, българските граждани могат да се осигуряват в България и не са длъжни да плащат вноски и в Германия.  Разликата във вноските е чувствителна – немското здравно осигуряване за студенти излиза около 60 евро на месец, но пък включва по-голям набор от медицински услуги и прегледи, които могат да бъдат използвани безплатно.

След като вече сте записани в немски вуз, ще имате нужда от две неща, за да стартирате успешно  студентския си живот там – стая в общежитие/ квартира и много нови приятели. Търсенето може да започнете успоредно – намерете своето място за живеене на www.wg-gesuch.dewww.wohngemeinschaft.de или www.studenten-wohnung.de, а полезна за нови контакти, свързани със специалността или интересите си, ще ви бъде специализираната социална мрежа за немскоговорящи студенти – www.studivz.net.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top