fbpx
Начало » Статии » Да се учи в Швейцария е достъпно

Да се учи в Швейцария е достъпно

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Да се учи в Швейцария е достъпно

Швейцария е подредена във всяко отношение страна и образованието не прави изключение. В Швейцария има държавни и частни вузове. Държавното образование се осъществява от 10 кантонални университета и два федерални технологични института.. В Швейцария има частни колежи, преподаващи по англосаксонската система, чиито програми не са акредитирани и дипломите не се признават в Швейцария. Преди да се запишете в колеж, проверете как стои въпросът с признаването на дипломите, които се получават.

Трябва да имате предвид, че административното разделение на държавата на кантони, всеки със сравнително автономно управление, както и наличието на четири официални езика имат своето отражение върху изискванията при кандидатстване на учебните институции според местоположението. Така например езикът за преподаване в отделните университети зависи от това, в коя част на Швейцария е разположен съответният университет. Най-разпространеният език е немският, на второ място е френският, следват италиански и реторомански, който обаче се говори от изключително малка част от населението и не е сред езиците, на които се преподава в швейцарските вузове.

Както може да видите от класацията отдолу, Швейцария има три университета в топ сто, а най-добрият от тях – Swiss Federal Institute of Technology, Zurich е доста високо в подреждането.

10-те най-добри университета

 

Място в световна ранглиста            Университет

32                                                        Swiss Federal Institute of Technology, Zurich83                                                        Universitе de Geneve

100                                                      Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

169                                                      Universitаt Zurich

222                                                      Universitаt Bern

339                                                      Universitаt Basel

371                                                      Universitе de Lausanne

446                                                      Universitе de Fribourg

501                                                      Universitаt Saint Gallen

709                                                      Universitе de Neuchatel

източник: www.webometrics.info/rank_by_country.

 

В немскоговорящата част на Швейцария се намират университетите Swiss Federal Institute of Technology, Zurich, Universitаt Zurich, Universitаt Bern, Universitаt Basel, Universitаt Saint Gallen. Немскоезичните вузове са по-взискателни към кандидатите.

Чуждестранните студенти имат нужда от виза, която обаче дава право на студентите да работят до 15 часа седмично по време на учебната година и без ограничения по време на ваканциите.

Такси

Таксите са от порядъка на 500 до 1000 швейцарски франка на семестър. За чуждестранните студенти – малко по-скъпи, но в поносими граници. Например в Universitе de Geneve таксата на семестър е 600 швейцарски франка, в Swiss Federal Institute of Technology, Zurich е 580 франка, а в Universitаt Zurich – 640 франка. В частните вузове сумите са многократно по-големи и достигат десетки хиляди швейцарски франка.

Приблизителни разходи за живот на месец

Квартира – 600 – 1200 швейцарски франка

Храна, учебници, дрехи – 600 швейцарски франка

Кандидатстване

Чуждестранните кандидати трябва да представят диплома за средно образование и сертификат за владеене на немски, френски, италиански или английски език, според местоположението на университета. Някои учебни заведения имат собствени приемни изпити по специални дисциплини и в случаи, когато дипломата на кандидата не отговаря на изискванията. Universitаt Zurich приема документи до 30-ти април за есенния семестър и до 30-ти ноември за пролетния. Стипендии не се отпускат за първокурсници и като цяло правителството предвижда ограничен брой стипендии за студенти от Източна Европа.

Учебната година започва през септември, а подготовката за кандидатстване е добре да започнете поне шест месеца предварително.

Швейцария е популярна в световен мащаб с множеството си отлични частни средни училища и т.нар. boarding schools, които предлагат добро образование, но на доста високи цени от порядъка на 15 000 швейцарски франка и нагоре.

 

Swiss Hotel Management School (SHMS) www.shms.com

Не можем да пропуснем може би най-доброто в света училище по мениджмънт в хотелиерството, ресторантьорството и туризма – Swiss Hotel Management School (SHMS). Обучението в него е на английски език и е с продължителност от четири години. Изисква се диплома за средно образование и сертификат за владеене на английски език TOEFL (над 500 точки), IELTS (над 5.0 точки) или над 56 точки по собствения тест на университета. Таксите са между 22 300 и 27 300 швейцарски франка на година, в зависимост от образователната степен. От няколко години Swiss Hotel Management Schoolима филиал в България.

Ето няколко полезни адреса:

www.about.ch/education/index.html#CH_Edu_Uni

www.swissworld.org/en/education/

www.crus.ch/information-programme/study-in-switzerland.html?L=2

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top