fbpx
Начало » Статии » Дания – безплатно обучение и за българите

Дания – безплатно обучение и за българите

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Дания – безплатно обучение и за българите
Дипломите на датските университети са международно признати

Дори и никога да не сте посещавали Дания, още в ранно детство сте привкусили от вълшебния свят на тази невероятна страна. Това е родината на любимия детски разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен, който от ранни години ни запленява с невероятните си истории за грозното патенце превърнало се в красив лебед и за малката русалка, която жертва живота си в името на любовта.

В последните години Дания се превърна в една от най-търсените от българските студенти европейски дестинации. Причините се крият в голямия избор на учебни заведения, международно признатите дипломи и квалификации, множеството програми на английски език и разбира се не на последно място във факта, че образованието в Дания е безплатно (в повечето случаи).

Дания предоставя неограничени възможности за обучение на студентите от България. Висшите учебни заведения в страната са с международна насоченост и предлагат широк спектър от учебни програми и индивидуални образователни курсове. Датската образователна система има дългогодишна академична традиция и се характеризира с динамичен стил на преподаване и отлични научни постижения. Наред с посещаването на лекции, от студентите се изисква да работят в екип по проекти и активно да допринасят към учебните дискусии. Набляга се на развиването на редица индивидуални умения като комуникативност, аналитично и критическо мислене, умения за работа в екип и творчески способности. Голяма част от университетe работят съвместно с различни компании или изследователски центрове, което осигурява на студентите добра учебна среда.

В Дания има три вида висши учебни заведения:

Професионални академии

Обикновено те са тясно профилирани в някоя от следните области: бизнес мениджмент, туризъм, технически науки и информационни технологии, и са с практически ориентиран подход на обучение. Обучението продължава 2 години. Дипломите от професионалните академии са предпоставка за продължаване на образованието и придобиване на бакалавърска степен. Изискванията за прием включват диплома за завършено средно образование, както и удостоверение за добро владеене на английски език.

Колежи

Бакалавърските програми в Дания се преподават в три вида учебни заведения: висши институти, университетски колежи и колежи.

Професионалните бакалавърски степени в Дания се продобиват след 3-4 годишен курс на обучение. Част от кандидатите за бакалавърска степен завършват първите две години от висшето си обрзование в професионална академия и продължават за бакалавърска степен в колеж още 1-2 години.

В основата на образователните програми е заложено задълбочено изучаване на теорията и развиване на умения за прилагане на знанията в ежедневната професионална практика. Част от курса на обучение включва индивидуална дипломна работа и работен стаж.

Университети

Университетите предлагат бакалавърски, магистърски и докторски образователни програми.

Бакалавърска степен (Bachelor of Science/Bachelor of Arts) се получава след 3-годишен курс на обучение и включва разработването на индивидуална дипломна работа.

Магистърска степен (Master of Science/Master of Arts) се придобива след още 2 години, като една от годините е посветена на самостоятелно академично проучване. Магистърските програми задължително са в една от академичните сфери от бакалавърската степен.

Придобиването на докторска степен става след 3-годишен интензивен курс на обучение и паралелна самостоятелна научно-изследователска дейност. Връчването на докторска степен e след публична защита на доктората.

Обучението в международните образователни програми в Дания е на ангийски език и по-голямата част от населението на страната говори английски. Това значитено улеснява учебния процес, всекидневното общуване и създаването на богати социални контакти. Библиотеките, компютърните зали и лабораториите във висшите учебни институти са на отлично ниво и студентите обикновено имат безплатен достъп до тези средства.

Учебните семестрите са два на година: от септември до януари и от февруари до юни. Ваканциите между тях и почивките за празниците дават възможност за пътувания в Дания и Европа, за прибиране до България или за повече работни часове.

От началото на 2007 г. висшето образование в Дания е безплатно за студенти от станите членки на Европейския съюз. Така единствените разходи, които трябва да плащат българските студенти са за настаняване и издръжка.

Средно разходите на месец възлизат на около 800 – 1 200 евро. Студентите трябва да си заделят по около 600 евро месечно за храна, транспорт, учебни материали и др. Наемите в студентките общежития са между 240 и 400 евро на месец. Ако предпочитате стая под наем в частен дом трябва да отделите между 200 и 500 евро. Чувствително по-скъпо излиза самостоятелното наемане на апартамент, но някои студенти го предпочитат като си поделят разходите с други съквартиранти.

За студентите, които желаят да работят, получават автоматично право да работа до 15 часа на седмица по време на семестъра и до 37 часа през ваканциите. Минималното заплащане е €13 на час, а данъкът е в размер на 8%.

Полезни сайтове в интернет за обучение в Дания

www.studyindenmark.dk – тук може да откриете изключително полезна информация за университетите в Дания, както и линкове към водещите образователни институции, информация за стипендии и въобще доста неща, които биха ви били полезни

http://www.ciriusonline.dk/ – сайтът на държавната агенция към Датското министерство на науката, технологиите и иновациите, отговорна за насърчаването на международното образование в страната.

Къде да търсите информация за стипендии

Чрез програмата Еразмус Мундус е възможно да кандидатствате за магистърски програми, които се предлагат от датски и от други европейски институции. За повече информация може да посетите: http://www.ciriusonline.dk/Default.aspx?ID=945

Информация за стипендии може да получите и на http://www.ec.europa.eu/ploteus

Ако се интересувате от информация за програми за културен обмен, може да посетите http://www.ciriusonline.dk/default.aspx?id=829

Тези, които се интересуват от докторски програми, може да разгледат http://ec.europa.eu/euraxess/index_en.cfm?l1=0&l2=0&l3=0

Класиране на датските университет в световната ранглиста 2008

Място университет

48 University of COPENHAGEN

81 University of AARHUS

133 Technical University of DENMARK

295 University of SOUTHERN DENMARK

Source: QS Quacquarelli Symonds (www.topuniversities.com)

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top