fbpx
Начало » Статии » Графичен дизайн – художници с компютри

Графичен дизайн – художници с компютри

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Графичен дизайн – художници с компютри
Скромно присъствие в българските вузове, изобилие от възможности в чужбина

Графичният дизайнер е специалист по една от най-търсените и отлично платени професии както в страната, така и по света. Графичният дизайнер трябва да има – художествени умения, образно, комбинативно и алтернативно мислене, визуално въображение и най-вече усет за красивото. Тази професия предполага професионално познаване и умение за използване на най-новите технологии и средства за графичен дизайн.

Става въпрос за графични системи за създаване, обработка, съхранение и отпечатване на изображения в издателската дейност. Трябва да се прилагат на практика получените знания по история на буквите и печатарските практики,  основните понятия в рисуването и работата с цветовете; всички техники по графично проектиране и представяне в програмни продукти като CorelDraw и PhotoShop. Графичният дизайнер редактира  растерни изображения (снимки, рисувани графики), извършва туширане на изображения, прехвърляне на части от едно изображение в друго. Премахва и добавя елементи в изображението, работи с текст и лого, настройва цветовете, използва програми като InDesign за дизайн и оформление на страници в издателската дейност. С две думи – графичният дизайнер визуализира теми, емоции, проекти и продукти.Завършилите тази специалност могат да работят като графични дизайнери в сферата на рекламата и издателската дейност, и на всяко място, което има нужда от графичен дизайн на крайните продукти. А това ще рече почти навсякъде.

Тази специалност търсете основно в университети и колежи по изкуства, и факултетите по визуални изкуства и дизайн. Макар и компютърно обвързана тя обикновено не е към компютърните науки, а към факултетите с творчески и дизайнерски специалности.

Къде може да получите образование по графичен дизайн в България.
Както може би се досещате, тази специалност е с повече от скромно присъствие в българските вузове. В световен план тя е със сравнително кратка история, а у нас все още „прохожда”. И все пак, ето кои са местата, където можете да изучавате графичен дизайн.

 Нов български университет

Графичен дизайн е специалност, която се осъществява от бакалавърската програма визуални изкуства. Обучението е 4 години, като първите две са общообразователни –посещават се базови курсове в областите история на изкуството, драматургия, рисуване и живопис, класическа анимация, художествена фотография, компютърна обработка на изображения. Графичен дизайн е един от специализиращите модули, предлагани през следващите две години. Обучението завършва със защита на бакалавърска теза,     бакалавърска степен и професионална квалификация – специалист по графичен дизайн.    Директор III и IV год.:   преп. Ангелина Василева    (за модули „Графичен дизайн“ и „Кино и телевизия“); e-mail:   a_vassileva@nbu.bg; тел. 02/ 811 0230; офис: 210А, І корпус

Национална художествена академия

Графичен дизайн – специалност с това име няма да намерите. Във факултета по изящни изкуства има специалност плакат и визуална комуникация, която по същество е еквивалент на графичния дизайн. Можете да получите бакалавърска (4 години) и магистърска степен (1.5 години).  Факултет за изящни изкуства – (ФИИ). Деканат – ул.”Шипка” № 1, 1040 София

Колеж „Омега”, Пловдив и София

За кандидатстване е нужна само диплома за средно образование, а ето какви са другите стъпки:
1. Попълване на молба в електронен вариант или на място.
2. За окончателно записване са необходими следните документи:
• медицинско свидетелство, доказващо, че професията, по която кандидатът желае да се обучава не е противопоказна за здравето му /от личния лекар/;
• 3 броя снимки /паспортен формат/;
• документ за платена такса за обучение
• документ за платена такса за записване
* Документите могат да бъдат подадени и от друго лице без пълномощно.

Адрес: Пловдив, ул. „Кольо Фичето” 7А; тел: 032/ 944-544  факс: 032/ 944-911plovdiv@omegacollege.org

Адрес: София, 1164, ул. „Цветна Градина” 1-3; тел./факс: 02/962 56 56sofia@omegacollege.org

Колеж „Делта”, Пловдив и София

Кандидатстването е по документи, няма приемни изпити. Към всяка специалност е въведено обучение по английски език, гръцки език и компютърна грамотност.

Адрес: Пловдив, ул. „Булаир” 26; тел. 032/620151; delta_plovdiv@abv.bgАдрес: София, ул. „Цар Симеон” 80 тел. 02/9831111; delta_sofia@abv.bg

 Графичен дизайн в чужбина

Като за начало ето няколко полезни сайта с информация за университети, които предлагат специалността:

http://www.learn4good.com/arts_school.htm

http://www.allgraphicdesign.com/inspiration.htm

lhttp://www.artschools-europe.org/index.html

Обърнете внимание на последния сайт. Той съдържа много подробна информация за университетите, предлагащи обучение по дизайн из цяла Европа. В него има почти всичко, което би ви заинтересувало с подробности и адреси. Така или иначе за графичен дизайн в САЩ информацията в Интернет е най-изобилна, а този сайт ще допълни информацията с европейските вузове.

Макар и сравнително нова, специалността графичен дизайн се предлага почти във всяка образователна институция с арт и дизайн профил. Две неща е добре да имате предвид, когато решите да търсите университет или колеж в чужбина, където да учите за графичен дизайнер. Първо, според специалистите в областта, все още няма институции, обучаващи по графичен дизайн, с абсолютния авторитет да ви гарантират сигурна работа и висок доход, така както е, ако имате диплома по каквато и да е специалност от Оксфорд, Кеймбридж, Харвард, Йеил. Факт е, че много от добрите графични дизайнери са самоуки. Работодателите се интересуват като за начало какво можеш, а не къде си завършил, а това подлежи на моментална преценка, веднага щом покажеш работите си. И второ, почти всички университети предлагат онлайн обучение, което, отново според специалисти в бранша, е добър вариант.

От казаното дотук не трябва да оставате с впечатление, че е безсмислено да си губите времето по колежи и университети, ако искате да станете графичен дизайнер. Единственото, което трябва да стане ясно е, че добър професионалист в областта можете да станете и с диплома, и без такава, поне към този момент в България е така. Все пак ще ви представим няколко университета в Европа и САЩ, с уточнението, че те традиционно присъстват начело в класации и справочници, и явно са от препоръчваните вузове, предлагащи графичен дизайн.

Италия отдавна си е спечелила авторитет като световен лидер в областта на дизайна.  

Водещите институции, където може да учите се обучавате по тази специалност, са:

• Florence Design Academy; www.florencedesignacademy.com ,e-mail: infofda@dada.it
• Nuova Accademia di Belle Arti Milano; www.naba.it
• Istituto Erupeo di Design, www.ied.it

Има филиали в Испания и Бразилия. Предлага бакалавърска и магистърска степен, както и летни курсове. Обучението е на английски език и на езика на съответната страна

Обединеното кралство също е с водещи позиции в обучението по графичен дизайн.

Central Saint Martins College of Art and Design, Лондон      

•Edinburgh College of Art, Шотландия

• University of the Arts, Лондон

• Swansea Institute, Уелс

 

В Испания препоръчват:

• Marbella Design Academy,

Германия – обучението е предимно на немски.

• Kunsthochschule Berlin-Weissensee

Турция също набира скорост в обучението по графичен дизайн.

Качеството на образованието се доближава до западноевропейското, но това се отнася и за таксите – 8 000 евро на година.

• Hacettepe University

• Sabanci University

В повечето вузове можете да получите бакалавърска и магистърска степени съответно за 3-4 години и 1 година. Таксите варират обикновено между 5 хил. и 10 хил. евро на година. Трудно е да намерите по-ниски такси, но не и невъзможно. Естествено, по-скъпо е в частните институции. В Marbella Design Academy обучението за година е 8000 евро. В някои университети е възможно да съкратите обучението си при условие, че демонстрирате отлични умения. На много места се предлагат и едногодишни академични курсове по специалността. Предлага се и обучение изцяло на английски език. Всеки университет има свои изисквания при кандидатстване. Езиковите сертификати в европейските и американските вузове в повечето случаи са задължителни. Често вузовете изискват да представите портфолио с ваши работи.

Топ 10 на вузовете в САЩ, обучаващи по графичен дизайн.
1 Rhode Island School of Design Providence, RI
2 Cranbrook Academy of Art Bloomfield Hills, MI
3 Yale University New Haven, CT
4 Virginia Commonwealth University Richmond, VA
5 Carnegie Mellon University Pittsburgh, PA
6 Maryland Institute College of Art Baltimore, MD
7 School of Visual Arts New York, NY
8 California Institute of the Arts Valencia, CA
9 Pratt Institute Brooklyn, NY
10 California College of the Arts San Francisco, CA
Източник  www.usnews.com

В California College of the Arts www.cca.edu обучението е около $15 000 на семестър. При кандидатстване изискват портфолио и есе.

В САЩ ще препоръчаме и известният в бранша, „култов”

Savannah College of Art and Design

Обучението на година е между $25 и 30 000. Изисква се TOEFL или друг разпознаваем сертификат. Възможно е да изискат портфолио с ваши работи.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top