fbpx
Начало » Статии » В испанските висши училища вече не се влиза с изпит

В испанските висши училища вече не се влиза с изпит

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за В испанските висши училища вече не се влиза с изпит

Доскоро Испания буквално бе щурмувана ежегодно от българи предимно с цел намиране на работа и установяване за живот. Същевременно обаче тя като че ли не се радва на особен интерес от страна на желаещите да учат зад граница. А Испания е държава с дългогодишни традиции в образованието – първият университет е основан в началото на 13-ти век, освен това разходите за живот там, дори в столицата, са доста ниски, в сравнение с Англия, Германия и Франция например. Факт е, че испанските университети не са в челните места на ранг листите, но трябва да се отчете, че в испанските държавни университети вече не се влиза след изпит, което би трябвало да улесни кандидатстудентския процес.

За езика и кандидатстването

Важен момент, свързан с образованието в Испания, е къде ще учите като избор на първо място на географски регион. Испания е разделена на няколко автономни области, оттук и образованието в Испания е изключително децентрализирано и университетите във всеки регион имат собствена политика за прием на студенти, протичане на образователния процес и, естествено, език на преподаване. В Барселона и околността се говори каталунски, който си е нещо доста различно от испанския /кастилски/, който се преподава в България. По подобен начин стоят нещата и в други испански автономни области, където се говори и преподава на баски, валенсиански, галисийски и други наречия. При всички случаи испански сертификат за владеене на езика DELE, както и диплома от испанска езикова гимназия са преимущество, когато кандидатствате в испански вуз. Това, че ще ви се наложи допълнително да изучавате регионалния вариант на испанския език, е отделен въпрос. Добрата новина е, че изпитът Selectividad вече не се държи и по същество кандидатстващите от България имат същия статут и права като испанските кандидати. В общи линии българската диплома за средно образование, IB диплома, евентуално езиков сертификат, са необходимите документи, с които да кандидатствате в Испания. Академични справки и мотивационни писма също могат да ви бъдат изискани, но това вече зависи от конкретния университет. Дипломата ви трябва да се преведе на испански и да се легализира, а после да се изпрати в The Universidad Nacional de Educación a Distancia UNED www.uned.es Обърнете се към Испанското посолство в България /www.embespbg.com/ или Институт Сервантес в София дори преди да потърсите контакт с избрания от вас университет, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо в процеса по кандидатстване, който претърпя съществени промени в последните една-две години. Имайте предвид, че доста от сайтовете на испанските университети нямат версия на английски език, така че проучванията ви могат да са затруднени, ако не боравите умело с езика.

Такси

В държавните учебни заведения таксите са от порядъка на 800 – 1 000 евро на година, а в частните започват от 3-4 000 евро и надхвърлят 10 000 евро. Същевременно за издръжка ще ви трябват около 1 000 евро на месец. Не е особено скъпо, сравнено с другите западноевропейски държави, най-вече като издръжка, но пък и заплатите в Испания са по-ниски. Един студент, със съответната заетост, трудно би изкарвал повече от 500 евро на месец с почасова работа.

Стипендиите не са силната страна на испанските висши училища. Понякога се отпускат за магистратури и изследователска работа, а сумите са под 1 000 евро на месец. За финансиране на магистърски и докторски програми в областта на икономиката и финансите можете да се обърнете към Center for Monetary and Financial Studies /CEMFI/ www.cemfi.es

Университетите

В общи линии това са най-престижните университети според www.webometrics.info като нито един от тях не намира място в световния топ 100 за 2009 г.:

Universidad Complutense de Madrid

Universitat de Barcelona

Universidad de Granada

Universitat Autуnoma de Barcelona

Universidad Politеcnica de Madrid

Universitat Politеcnica de Catalunya

Universitat de Valencia

Universidad Politеcnica de Valencia

Universidad del Pais Vasco

Universitat d’Alacant

Universidad de Sevilla

Universidad de Murcia

Universidad de Zaragoza

Важно е обаче да се знае, че що се отнася до бизнес училищата и особено до МВА дипломите Испания се представя повече от добре в световните класации чрез IE Business School, достатъчно елитно училище, за да бъде поставено на осмо място в света за 2009 г. от Financial Times със своята МВА диплома. Тук може да се добавят Iese Business School и известното бизнес училище ESADE, Барселона. Качеството на образованието в Испания не бива да се подценява, а интересът към испанския език в глобален план нараства.

Висшите училища в Испания са държавни и частни, като държавните минават за по-престижни, но затова пък частните са по-скъпи. Испанските висши училища осъществяват обучение чрез университетски факултети, висши технически училища, университетски училища и университетски колежи. Образователните степени се различават малко от тези в англо-саксонската система. На Бакалавър съответстват Arguitecto и Ingeniero Technico, и Diplomado, а на Магистър – Master, Licenciado Arguitecto, Ingeniero. Бакалавърска степен се взима след четири или пет години. В Испания има двойни дипломи, които съкращават периода на обучение, и ако поотделно биха ви трябвали осем години, за да завършите всяка от тях, то комбинирана двойна диплома би могла да се вземе за шест години. Обучението във водещите испански университети не е леко и в първите години до 50% от студентите, понякога и повече, отпадат. Оценките в Испания са по десетобалната система, а в някои университети максималните оценки носят финансови облекчения в следващата година от следването.

Испанските университети предлагат все повече програми с комбинирано преподаване на испански и английски език и магистърски програми изцяло на английски език.

материал на Ивайло Ганчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top