fbpx
Начало » Статии » Българи в Кеймбридж

Българи в Кеймбридж

Презентациите на Методи Лазаров и Мартин Стоев, студенти в Кеймбридж, по време на семинар на Begin Group в София на 20-ти март 2010 г.

Методи Лазаров, 3-та година, специалност Икономика

До 10-ти клас учих в Софийска математическа гимназия, а после завърших 2-годишна IB програма в Белгия, като изкарах 41 точки от 45 възможни. Минималното изискване на Кеймбридж като резултат от тази диплома беше 38-40 точки. Насочих се към икономиката, защото в нея видях добър микс между политика, история, математика. Към Кеймбридж се насочих случайно, когато исках да уча Иконометрия, а там имаше професор със световна известност в тази област. Впоследствие не успях да работя с него, но въпреки всичко се оказах там. Кеймбридж има около 20 колежа плюс десет колежа за магистри. Всеки колеж се грижи за социалния живот на студента. Там живееш, храниш се, ползваш библиотеките, спортуваш, участваш в клубове по интереси. Лекциите са общи за всички колежи и студентите се движат в поток към различните факултети. Уникалното в Кеймбридж са специалните индивидуални упражнения за всеки студент, когато се среща с даден преподавател. Конкуренцията между студентите е огромна. Всеки търси поле за изява и доказване. Първата година в моята специалност се учат по-общи неща от икономиката, политика, история, статистика. Втората и третата година специализираш според интересите си.

Градът е малък, разстоянията между колежите са малки, всичко е компактно и удобно за студентите. Един практичен съвет от моя страна за желаещите да учат в Кеймбридж – намерете ниша, в която искате да се развивате и го направете в по-ранна възраст. Покажете потенциал в тази посока, трябва да се откроите от многото кандидати. Аз показах интерес към икономиката най-вече с резултатите от IB дипломата си, убедих университета, че има познания и съм чел литература в тази област. Тези неща можете да посочите в мотивационното писмо и да изтъкнете в интервютата.

Срокът за подаване на документи за бакалавърските програми е 15-ти октомври. За магистърските програми документи се подават по-късно, ако не се лъжа април – май, но в крайна сметка зависи от самата програма. За бакалавърските трябва да изпратите диплома, мотивационно писмо, препоръки от преподавател, евентуално академична справка с оценките ви. След това ще ви извикат на интервюта, най-вероятно две на брой, но колко точно интервюта ще имате зависи от конкретната специалност. Те са важни, защото на тях се преценява дали кандидатът би бил успешен студент по въпросната програма. Трябва да демонстрирате, че сте инициативен, широко скроен и мотивиран да учите в Кеймбридж, което по същество е задължителния минимум, защото студентската среда тук е изцяло от такива хора.

Още през втората година започват стажове в компании. След завършването на един или два стажа вече може да се стигне до оферта за работа. Ситуацията в момента е сложна и дори дипломиращите се в Кеймбридж не могат да разчитат на 100%, че ще получат добра оферта.

По въпроса за стипендии и финансова помощ ще кажа следното – най-важното е да ви приемат. Веднъж приети, университетът ще ви помогне по някакъв начин да изучавате програмата. Дали ще е за сметка на университета, дали ще е помощ от кеймбриджкия тръст за студенти от Европа, или ще е помощ от друг източник не е важно след като наистина ще ви помогнат да учите в университета, ако сте приет, а имате някакви финансови проблеми.

Отново ще припомня, че интервютата са важни и там е моментът да покажете, че имате място в университета, защото по документи доста кандидати могат да покрият изискванията, но не всеки може да бъде приет. За моята програма имаше допълнителен тест за мисловни умения, нещо като IQ тест, който държах по време на интервютата.

Дали ще ви поискат сертификат за владеене на езика и с какви резултати зависи от конкретната специалност.

Мартин Стоев, втора година, специалност Физика и природни науки

Учил съм физика в Националната природо-математическа гимназия, София, която завърших една година по-рано, взимайки две години за една, за да отида да уча в Париж. Беше ми казано, че там е едно от най-добрите висши училища за тази специалност. След една година се разочаровах от френската образователна система и се преместих в Англия, за което не съжалявам. Нивото на образование в Кеймбридж е по-високо, а също и свободата на избор на курсове и специалности.

Методи изчерпа част от темите и детайлите относно приема и обучението в университета. Аз ще продължа с някои по-любопитни детайли, които той не спомена. Интересно е, например, да се знае на какво се базират моралните ценности на един от най-прочутите университети в света. Вероятно малко от вас са чували историята за създаването на Кеймбридж, именно защото университетът предпочита тя да не се знае. Раждането на Кеймбридж, една от люлките на световното образование, е базирано на най-тежкото престъпление – убийството. В началото на XIII-ти век двама студенти от Оксфорд посягат на живота на проститутка и в стремежа си да избягат поставят началото на нов университет в града Кеймбридж. За щастие нататък нещата се развиват по-добре и в съвременната история на институцията липсват подобни кървави пасажи.

Днес университетът се състои от 31 колежа, три от които изцяло женски. Изборът на конкретен колеж е не по-малко важен от избора на самия университет и съответната специалност. Комисията по приемането би била впечатлена, ако покажете, че сте проучили самия колеж, кандидатствате специално в него и знаете точно какво преследвате.

Разбира се, много е важно да знаете и какво точно искате да учите, защото, въпреки че Кеймбридж предлага може би най-либералния режим за преместване от една специалност в друга, все пак е във ваш плюс е да демонстрирате, че ясно знаете какво ви се учи и какво целите. Непременно трябва да покажете кое ви прави различен измежду хилядите кандидати, борещи се за същото място, за което се състезавате и вие. Например, за следващата година най-вероятно ще бъдат приети един или двама души с българска диплома. Това означава, че вие се конкурирате не само с най-добрите във вашата специалност, а с най-добрите изобщо, защото няма значение дали ще учите история, музика или математика – местата ще бъдат толкова. Това се отнася само за бакалавърските програми; за магистратура нещата стоят по различен начин, местата са повече, приемането е по-лесно и бройките обикновено не са ограничени.

В този ред на мисли, академичните постижения са важни, но не са единственото. Всеки може да си даде сметка какви биха били очакванията на един от най-добрите университети в света относно академичното ниво на кандидатстващите студенти, затова няма отново да повтарям това, което Методи вече обясни. Ще спра вниманието ви върху другата страна на процеса по кандидатстването. Всеки, който идва в Кеймбридж е бил най-добрият в гимназията си, най-добрият в дадена област, но това не го откроява сред останалите студенти. Открояват ви страничните ви интереси, спортовете и плановете, които имате за бъдещето си. Това са нещата, на които трябва да наблегнете в мотивационните си писма и интервютата. По време на интервютата изтъквайте всичко, което би ви отличило от останалите; скромността е най-големият ви враг в този момент! Това, което за вас е незначително, за комисията може да се окаже съществено.

Относно живота в колежите – Кеймбридж е изключително важен не само като място за вашето образование, но и като място, на което можете да осъществите контакти и да завържете полезни познанства. Животът в колежите е организиран така, че да не оставате сами и изолирани, а да водите пълноценен социален живот и да опознавате максимален брой хора.

За изпитите в Кеймбридж ще повторя Методи, който ви каза за специалните индивидуални упражнения, при които ежеседмично говорите с професор за нещата, които ви вълнуват, което лично аз намирам за най-ефикасната система. Тъй като през годината няма сесии, за да не се създава излишен стрес, това е единствения начин за контрол и проверка на нивото и развитието ви спрямо учебния процес. На края на годината има изпити, които определят крайната ви оценка, но от нея не зависи нито стипендията ви, нито преминаването ви в следващата година. Най-просто казано, който е влязъл в Кеймбридж – ще завърши, стига да го желае, защото твърде много пари са инвестирани във всяко едно място, за да се загубят с напускането на студента.

Интересен момент е възможността да се възползвате от свободна година, ако ви приемат. Това е вариант, при който след прием не започвате веднага обучението си, а си давате една година изчакване, която можете да използвате за допълнително усъвършенстване в специалността си или за пътуване, работа и т.н.

Един последен детайл, който може би е съществен за голяма част от вас – докато учите в Кеймбридж нямате право да работите. Всъщност, дори и да имахте това право, едва ли би ви останало време – от вас се очаква да учите през целия си престой. Както вече беше споменато, финансите не могат да бъдат проблем – щом веднъж сте приет ще ви бъде оказана помощ, ако срещнете трудности от подобно естество.

В заключение ще кажа, че нищо, което Методи, аз или който и да било друг би ви посъветвал няма да ви осигури място в Кеймбридж. Това зависи единствено от вас, вашата амбиция и способността да показвате най-доброто от себе си в правилния момент. Затова действайте.

Успех!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top