fbpx
Начало » Статии » Албания – „новата средиземноморска любов”

Албания – „новата средиземноморска любов”

 • Ana Avtova
 • 30 авг. 2017
 •  Коментарите са изключени за Албания – „новата средиземноморска любов”

Mестоположение: Югоизточна Европа, граничи с Черна гора на север, Косово на североизток, Република Македония на изток и Гърция на юг, има излаз на Адриатическо и на Йонийско море

Площ: 28 748 кв. км
Столица: Тирана
Население: 3 544 808
Етнически състав: албанци – 95%, гърци – 3%, има също власи, македонци, сърби, българи, черногорци и роми
Езици: албански
Религия: мюсюлмани – 70%, католици – 10%, православни – 20%
Валута: лек, ALL: 1 BGN=72 ALL; 1 EUR=140 ALL; 1 USD=97 ALL

Интересни факти

Албанското министерство на образованието и науката разреши от тази година да се носят религиозни символи като забрадки и кръстове в средно образователните институции.

Албанската мафия е най-силната от всички други чужди престъпни организации, действащи в Италия, и заедно с румънската мафия контролират 40 на сто от незаконната и престъпна дейност в страната, включваща трафик на наркотици, проституция и обири.

В Албания са отменили облагането с данък добавена стойност на частното образование. Решението е влязло в сила с началото на отминалата академична година. Така всяка услуга, свързана с функционирането на частното образование, е с 20% по-евтина.

В Тирана през април 2011 бе открит първият Ислямски университет в Албания, наречен „Бедер” („Пълнолуние”), по инициатива на Ислямската религиозна общност в Албания, която от години иска разрешение от властите да открие собствено висше учебно заведение. В рамките на университета ще има Теологически факултет, Юридически факултет и Факултет по социална политика, катедри по английски и турски език, както и няколко изследователски центъра, сред които за междурелигиозен диалог и за разбирателство с другите религии. С откриването на Ислямския университет завършва формирането на цялостната образователна система на Ислямската общност в Албания, след повторното отваряне на медресетата през 1991 г.

Класация на албанските университети в света според www.webometrics.info:

8621 University of Tirana

10054 University of New York Tirana

10424 University of Vlora

10665 Epoka University

„Това е хубава държава, но доста изостанала, прилича малко на Великобритания, но преди 50 години“, казва във форум една британка, която живее от години в Албания. „Имат прекрасни плажове, които отчаяно се нуждаят от почистване“, продължава тя.

Обективно погледнато, страната крачи бавно към Европа, но все още се бори с високите нива на корупция – най-вече сред полицаите, учителите и държавната администрация. Това явно не пречи стандартът на живот да се доближава до нашия, но за това по-надолу. Сега да погледнем как стоят нещата в нашата сфера – тази на образованието.

Висше образование

Образованието в страната като структура и тенденции много наподобява това в България – като продължителност на обучението в различните етапи, разделянето на начално, основно, средно и висше, типовете висши институции, приемни изпити в гимназиите и т.н. Има неща обаче, по които се различаваме и които говорят много за развитието на Албания.

В държава с такъв малък пазар е интересен фактът, че няма голям интерес към инженерните специалности (около 8% от студентите, сравнено с 20-30% в другите държави от региона), което може да доведе до негативни последици за бъдещото икономическо развитие на държавата.

Заслужава да се отбележи и липсата, подобно и у нас, на професионални дипломи след средното училище – това са 1-2 годишни, така наречени associate degree, програми, за които се говореше доста в България преди около две години. Наличието им ще скъси периода на обучение и по-точно – времето от влизането в учебното заведение до излизането с професия и включването на вече квалифицирани кадри директно в пазара на труда.

Докторските програми се предлагат единствено от трите тирански университета, и то на не особено високо ниво. Проблем е и това, че тъй като Албания е малка държава, не може да развие пълен диапазон от докторски програми. Сложно е и положението с магистратурите – не много високо ниво на обучение, но пък от друга страна – предлагани навсякъде.

University of Tirana

www.unitir.edu.al

Основният език на преподаване е албанският, изключение правят филологиите, които се преподават на съответния език – има и българска, македонска и сръбска филология, наред с английска, немска и френска. Предлага бакалавърски, магистърски и докторски програми.

University of New York Tirana

www.unyt.edu.al

Той е основан през 2002 и разработва програми в сътрудничество със State University of New York/ Empire State College. Това е частен университет и таксите варират от 3 300 до 5 550 евро на година за бакалавър в зависимост от специалността. Тук може да изучавате право, икономика, бизнес администрация, психология и други популярни специалности. Магистърските програми са двугодишни и за учебната 2011-2012 таксите са между 3 000 и 4 950 евро на година, като можете да избирате между бизнес администрация, счетоводство и финанси, компютърни науки, право и още някои други.

Стандарт на живот

Средната заплата в Албания е около 300 евро на месец, а цената на квадратен метър жилищна площ, ако желаете да закупите апартамент в центъра на Тирана, е 1500 евро.

Но да видим какви са средните цени на продуктите и услугите, които биха ползвали студентите:

 • Наем на едностаен апартамент в центъра/ извън центъра – 100/ 160 евро на месец
 • Дънки от известна марка – 45 евро
 • Билет за кино – 3.40 евро
 • Консумативи на месец (вода, ток, газ) – 50 евро
 • Интернет – 25 евро на месец
 • Билет/ месечна карта за градски транспорт – 0.28/ 18.50 евро
 • В магазина:

-литър мляко – 1.08 евро
-бял хляб – 0.80 евро
-сирене – 4 евро
-пилешки гърди – 3.30 евро
-1.5 л минерална вода – 0.60 евро

 • В заведение:

-вечеря за двама – 20 евро
-меню в известна верига за бързо хранене – 3.50 евро
-вносна бира – 1.50 евро

Животът в Албания няма да ви се стори много по-скъп от този в България, но нивото на обучение там е доста по-лошо от нашето. Това важи и за средното, и за висшето образование. Частните университети предлагат добри условия, но за тези цени тук може да се получи много по-ценна и престижна диплома. Истината е, че Албания ще е много ексцентричен избор за образование, но пък човек никога не знае на какво може да се натъкне – понякога, когато не очакваш много, можеш да бъдеш приятно изненадан. Все пак, както самите те се рекламират, това е новата средиземноморска любов, която завладява света.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top