fbpx
Начало » Интервю » Какво е да учиш в Колеж на Обединения Свят?

Какво е да учиш в Колеж на Обединения Свят?

  • Lyubina Panayotova
  • 09 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Какво е да учиш в Колеж на Обединения Свят?

За едно навлизане в индийските дебри разказва Аленсандра Кииашко, стипендиантка по програмата на Колежи на Обеднинения Свят.

Тазгодишната селекция за Колежи на Обединения Свят премина изключително трудно, заради големия брой квалифицирани и мотивирани ученици. След нейния край, Българския Национален Комитет успя да изпрати рекордни десетима стипендианти в колежи в Италия, Босна и Херцеговина, САЩ, Германия, Холандия, Китай и не на последно място, Индия.

Колежът Махиндра в Индия е основан през 1997 г. и локализиран на четиридесет километра западно от Пуне, Махараштра. Стипендиантката ни там тази година е много специална, защото е първата от дълги години. Александра Кииашко идва от Украйна, преминава за кратко през България, докосва се до нашата учебна система и решава да се възползва от възможността да кандидатства в Колеж на Обединения Свят. Въпреки екзотиката и неизвестните около обучението в Индия, тя прегръща идеята и заминава за колежа през август тази година.

Никога не съм си представяла Индия по този начин. Ако съм била малко скептична в началото, сега за нищо не си давам това необичайно и красиво място!

Едно  от големите предимства на UWC е, че сам решаваш какво да изучаваш и на какво ниво. Кои предмети включи в своята програма?

На по-ниско ниво избрах да уча Украински език, Математика, Екологични системи и общества ( една от любимите ми дисциплини). Английски език, Филм и Театър на по-високо ниво. По Филм ще правим продукции, засега учим начини на фотографиране, а по Театър представихме вече един спектакъл и сега работим върху друг, малко по-абстрактен, на празна сцена без ресурси.  Програмата е натоварена, но така трябва да бъде. Много ми харесва!

 

Какво внимание обръща колежът на изкуството, спорта и социалните дейности извън програмата?

Философия, Танци, Цирк и Спасяване на животни. Това са извънкласните ми ( задължителни ) занимания. Нямаме спорт като предмет, но Циркът отговаря за моята активност.

 

Как минава един ден в UWC Mahindra?

Будя се около 6.00ч. ( понякога в 6.50ч., ха-ха), започваме в 8.00ч. – приключваме към 14.20ч. Продължителността на един учебен час е 50 минути, а междучасията са двойно по-малки от българските – 5 минути. Интензивно е, трябва да си стриктен! След това започват извънкласните занимания и свободното време ( ако си по-голям късметлия, ха-ха).

 

Къде се намират общежитията, кампусът?

В самата сграда на колежа. Той се обособява на академична и жилищна зона. Най-близките градчета са на около час и половина път с кола, което ни потапя изцяло в природата. Така е в повечето колежи – умишлено се създава подобна изолация от големия град, за да се насочим към света между стените на колежа.

 

С кого делиш своята стая в кампуса?

Общо сме петима души – три момичета второкурснички и две първокурснички. Тринидат, Индия, Канада.

Какви бяха първите ти впечатления – от пристигането, минавайки през цялата еуфория и стигайки до този момент?

От толкова много чакане и летене просто чаках момента, в който ще пристигна в колежа. Миналата седмица ни организираха екскурзия – посетихме малки и големи градове из цялата страна, говорехме с местното население. Преди това имах много абстрактна визия за страната. Сега осъзнавам, че съм грешала през цялото време.

 

Какво е да си потопена в мултикултурна общност? Различни персонажи, традиции, мнения и разбирания. Как постигате тази сплотеност?

Наистина тук е много разнообразно. Но на мен това не ми прави впечатление. Първите дни бе забележимо, когато около себе си чуваш да се говори на чужди езици, интересно ми ти е за какво си приказват. Сега вече е част от ежедневието ти. Дори искаш да слушаш все повече и повече и повече чужда реч. Това, че ние сме толкова различни и неидентични един с другиго, ни прави сплотени. Пъзел от различни части, които се свързват помежду си.

 Какъв съвет би дала на всички ученици, които желаят да кандидатстват.

Съветът ми е да са търпеливи и да не мислят за колежите като за утопия – не е. Това е уникално място, напълно реално, пълно с хора, които имат общи ценности и споделящи сходни интереси. И може би колежът чака именно вас.

Селекция 2020 е вече отворена!

Повече информация можете да откриете на www.bg-uwc.org.  Свалете апликацията оттук, попълнете я и ни я изпратете. Тези на пръв поглед обикновени стъпки може би са началото на най-завладяващото ви приключение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top