fbpx
Начало » България » Прием след 7-ми клас за гимназиите в София

Прием след 7-ми клас за гимназиите в София

  • Lyubina Panayotova
  • 12 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Прием след 7-ми клас за гимназиите в София

РУО София-град публикува важна информация седмокласниците за приема в 8-ми клас за гимназиите в София.

В столицата седмокласниците тази година са малко над 10 хиляди. Те са с 370 повече от миналата година. Кандидат-гимназистите ще могат да кандидатстват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки. Въпреки че броят на професионалните паралелки е увеличен, каквато е и стратегията на министерството, в столицата доминират училищата, които предлагат чужди езици, природни и хуманитарни науки и математика.

Припомняме ви, че Националното външно оценяване по български език е на 21 май, а този по математика – на 23 май. И двата изпита ще започнат в 10 часа, тъй като в 8 часа е началният час на матурите на дванайсетокласниците.

Кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас вече е в разгара си. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки.

Ето извадка на топ 3 гимназиите според бала за прием от миналогодишната кампания: две от най-желаните гимназии:

91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“ – от септември 2018 в клас ще влязат общо 182 деца. Приемът е отворен за 7 паралелки с профил „Немски език“ по 26 ученици във всяка, по-равно момичета и момчета.

СМГ „Паисий Хилендарски“ – Общо 156 ученици в общо 6 паралелки по 26 ученици, без приоритет на момичета и момчета. 4 от паралелките са с интензивно изучаване на английски език, а 2 – на немски език.

73 СУ „Владислав Граматик“ – Общо 5 паралелки с 130 ученици. Всички паралелки са с профил „Немски език“ като първи чужд език. Като 4 от паралелките са с интензивно изучаване на руски език или английски език като втори чужд език, а една – с изучаване на френски език.

Пълният списък на държавен план-прием в VIII клас в профилирани и професионални паралелки в профилирани и професионални гимназии, в средните и обединените училища можете да видите тук.

В документа се посочва в кое училище по колко ученици ще се приемат, какви са паралелките, с какви езици и профилиращи предмети, кои са балообразуващите предмети, как се изчислява балът, по колко ученици са в клас.

Материал на Любина Панайотова

Прочете още:

Важно: Дати на пробните матури след 7-ми клас

Топ 10 на гимназиите в София според бала за прием след 7-ми клас от 2016/2017 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top