fbpx
Начало » България » Как се влиза в елитна гимназия

Как се влиза в елитна гимназия

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-ми клас вече са ясни. Подаването на документи за участие в приема на ученици е от 20.06 до 26.06 в определените от РУО училища гнезда. В този момент сигурно си задавате куп въпроси, но безспорно едни от тях са: Как да влезна в желаното училище?; Как се влиза в елитна гимназия? Колко точки трябва да имате, за да успеете да се класирате в желаното от вас училище?; Как да подредите списъка на желаните училища? В този материал ще се опитаме да дадем насока като се базираме на резултатите от класирането миналата година. Данните са на Регионалното управление на образование РУО – София град, a обобщената статистика е според резултатите на минималния бал от второто класиране в гимназиите.

 

Топ 10 гимназия в София според резултатите през 2017  

  1. СМГ „Паисий Хилендарски“ – Софийска математическа гимназия оглави класацията при кандидат-гимназиалната кампания през 2016/ 2017 за най-желано училище. Тук се утроява резултатът от изпита за НВО по математика, изпитът по БЕЛ се взима 1 път, а балообразуващи са оценките за 7-ми клас от Дипломата на средно образование по Математика и БЕЛ. Минималният бал, с който е приет последният ученик след второ класиране, е 468,000 точки.
  1. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ – На второ място е 91-ва Немска езикова гимназия с последен приет ученик с 443,500 точки.
  1. 73 СУ „Владислав Граматик“ – Отново на трето място е 73-то Средно училище „Владислав Граматик“ с минимален бал 422,500 точки.
  1. ТУЕС – На четвърто от пето място е преминало Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет, в което последният приет ученик е с бал 406, 500 точки. Тук се утроява резултатът от изпита за НВО по математика, изпитът по БЕЛ се взима 1 път, а балообразуващи са оценките за 7-ми клас от Дипломата на средно образование по Математика и Физика и астрономия.
  1. Испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ – На пето място във второто класиране е 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 393,000 точки.
  1. Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ – с последен приет ученик с бал 388,000 точки.
  1. Първа английска езикова гимназия – На седмо място е ПАЕГ с минимален приемен бал 384,500 точки.
  1. 9-та Френска езикова гимназия – минимален бал 365,500 точки.
  1. 22-ро СУ „Георги Раковски“ – На девето място при второто класиране в София е с минимален бал 352,500 точки.
  1. 35-то СУ „Добри Войников“ – с минимален бал на последния приет ученик 340,000 точки.

 

Вижте още: Прием след 7-ми клас в гимназиите в София

 

Балообразуване през 2017/2018

От учебната 2016/2017 година в сила са нови правила при кандидатстването след 7 клас. Промените бяха въведени заедно с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Най-високият бал е 500 точки, като 400 от тях ще идват от удвоените или утроените точки от тестовете по български и математика. Към тях се прибавят по 50 точки от два балообразуващи предмета от свидетелството за седми клас, ако ученикът има и по двата шестици.

Таблица за преобразуване на точките в оценка за изпита след 7 клас по БЕЛ

 

Оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала. При нея отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) – на 39 точки, добър (4) – на 26 точки, а среден (3) е равен на 15 точки.

Останалата част от бала се образува от точките, получени на националното външно оценяване. Те могат да се използват по три начина. Според първия вариант може да се удвоят резултатите от изпитите по български език и литература и по математика. При втория – се удвоява или резултатът по български, или този по математика, а резултатът от другия предмет се включва само веднъж. Към получения бал се добавя и резултатът от олимпиада или състезание, включено в календара на МОН. Третият вариант е единият от резултатите от националното външно оценяване да бъде утроен, а другият да се използва само веднъж. Когато един ученик не се е явил на някой от изпитите от националното външно оценяване, в класирането този предмет участва с нула точки.

 

Как да изчислите сами бала си при избора на предпочитана паралелка?

Резултати след първо класиране – Справка за минималния и максималния бал по паралелки в РУО София-град

Резултати след второ класиране – Справка за минималния и максималния бал по паралелки в РУО София-град

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top