fbpx
Начало » Любопитно » Четенето на Хари Потър прави децата по-добри

Четенето на Хари Потър прави децата по-добри

  • netpro
  • 25 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Четенето на Хари Потър прави децата по-добри
harrypottercollection
  
Четенето на книгите за Хари Потър прави хората по-добри според изследване, публикувано в официалното издание на Американската психологическа асоциация.
 
Магическият свят, измислен от Джоан К. Роулинг, е пълен с чудати хрумвания. С развитието на историята се разкриват недостатъците му и той е толкова плашещ, колкото и реалния свят, в който живеем. Възрастните и децата са омагьосани от книгите. 
Децата, които ги четат и се идентифицират с Хари Потър, са по-непредубедени и за тях е по-малко вероятно да подхождат с предразсъдъци към малцинствени групи в обществото. Както би потвърдил всеки фен на романите, те са посветени на приятелството и морала, като в същото време са класическа приказка за битката между доброто и злото. 

Проучването беше проведено сред три различни групи от деца и юноши на възраст над 10 години, съобщават от БТА. Във всяка от тях участниците, които разбираха и можеха да дискутират по-сложните теми в книгите, бяха по-склонни да съчувстват на малцинства в тежко положение или на маргинализирани групи (като имигрантите). 

Има много социални въпроси, засегнати в романите, които имат еквивалент в историята на нашия свят. В тях има маргинализирани и потиснати групи на магически същества, каквито са великаните и кентаврите. Изрази като „чистокръвен“ и „мътнород“ правят асоциация с нацистка Германия, както и с всяка страна или режим, които са наложили кастова система. 

Идентифицирането с Хари е показателно за това да приемаме другите такива, каквито са. Той няма ума на Хърмаяни, нито визията на класически супергерой. Името на Хари е прочуто в целия магически свят, но той се отнася към всеки като към равен, вероятно защото знае какво е другите да се държат лошо с теб. Добротата и приемането на другите го правят герой не по-малко от неговите дела. Хари Потър вдъхновява порасналите си читатели да бъдат смели, доколкото е възможно.

 
Източник: life.dir.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top