fbpx
Начало » България » Учителка от Петричко превръща училище в произведение на изкуството

Учителка от Петричко превръща училище в произведение на изкуството

  • Milena Uzunova
  • 17 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Учителка от Петричко превръща училище в произведение на изкуството

Олга Бошнакова е учителка по английски език в ОУ „Кирил и Методий“ в петричкото село Марикостиново. Със стаж над 20 години като педагог, Олга Бошнакова от около 7 години рисува по стените на селското училище различни картини. По този начин учителката създава уникална по рода си атмосфера за обучение на децата, а и според нея, децата се привързват още повече към училището, което посещават с удоволствие, пише Struma.com.

Последната работа на Олга Бошнакова е в стаята на седмокласниците с картина от Етъра в Плевен. Ето какво разказва самата тя:

„Всяко лято от 7 години рисувам по стените в училището. Това е някакво вътрешно усещане, което удовлетворява мен и децата, нашите ученици. Аз не съм художник, но смятам, че картините са прекрасни. С тях искам да покажа на държавата и света, че селското училище е най- доброто за децата. Страната ни има сериозен проблем в образователната система. Забелязва се едно „изсмукване“ на децата от селата в градовете, а пък някъде, за да запълнят бройката от градовете превозват ромчета. Защо се харчат безумни средства за транспорт? Защо се позволява на училища от градовете да навлизат в населени места, където си има училища да вземат ученици? Деца биват „натъпквани „в какви ли не помещения, за да може училищата да вземат повече средства. И още много безумици, за които трябва да започне да се говори.

Нашето училище в село Марикостиново има прекрасна сграда, в която сега се изучават 110 ученика. С тези рисунки искам децата в училището да ме запомнят, а пък тези, от който зависи училищата да бъдат затваряни, след време да ги е срам, че са затворили училище с такива дадености. Ежедневно виждаме снимки на затворени, порутени и разбити училища по селата. А вътре има толкова много спомени и чувства, и емоции за прекрасното детство.“ – завърши Олга Бошнакова.

Рядкост е в днешно време да срещнеш учител, който да е така всеотдаен към работата си и с такава любов да говори за нея, коментират нейни колеги и хората в селото, които познават г-жа Бошнакова. Делото и буди възхищение и е своеобразен протест срещу неуредиците в образователната ни система, довели до унищожаване на стотици селски училища с огромна история. В днешните меркантилни времена, на унищожени ценности във всички сфери на живота, да срещнеш учител като госпожа Бошнакова е истинска рядкост. Пожелаваме и продължава да твори за радост на децата на село Марикостиново, а посланието в картините и да накара онези, които посягат да светини, като училищата, да се замислят за действията си в системата на образованието.

 

Източник: blitz.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top