fbpx
Начало » Бакалавър » Тодор Танев представи приоритетите на МОН в средното, висшето образование и науката

Тодор Танев представи приоритетите на МОН в средното, висшето образование и науката

  • Даниела Стоянова
  • 22 ян. 2015
  •  Коментарите са изключени за Тодор Танев представи приоритетите на МОН в средното, висшето образование и науката

В близък план сме длъжни да направим всичко възможно, за да имаме нов, а не кърпен, стар закон за предучилищното и училищното образование, заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пред парламентарната образователна комисия в сряда. Той представи приоритетите на МОН в средното, висшето образование и науката.

Имаме и голяма надежда, че финансирането ще започне да следва не броя на учениците, което ще разтовари до голяма степен противоборството между някои училища за повече ученици, а все повече ще следва качеството на образованието, каза министър Танев.

По думите му друг важен приоритет е свързан с намаляването на агресията в училищата. „Децата са в нова ситуация, със синтетичните дроги, които навлизат и са на по-евтина цена, както и с нарастващото насилие“, посочи образователният министър.

Той каза, че друг приоритет на МОН е свързан с намаляването на отпадащите от училище ученици и с подобряване на достъпа до образование. Трябва да има „еманципация“ на детските градини, като трябва да помислим и за защитени детски градини, отбеляза министър Танев.

Той заяви, че във висшето образование МОН има немалки, но ограничени функции, защото университетите са автономни. Голямата реорганизация, реформата на следване на качеството, изисква нова законодателна рамка във висшето образование, посочи министър Танев.

По думите му близките приоритети на МОН в тази насока са свързани с промяна в Закона за развитие на академичния състав и с работа по Закона за висшето образование (ЗВО), като ще се уточни дали това ще е поправка в ЗВО или нов закон. Важно е финансирането на университетите да следва качеството, а то да бъде повече стимулирано, коментира министър Танев.

Източник: btv

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top