fbpx
Начало » Средно образование » Съвременната образователна среда подобрява успеваемостта на учениците

Съвременната образователна среда подобрява успеваемостта на учениците

  • netpro
  • 10 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Съвременната образователна среда подобрява успеваемостта на учениците
DSC 0071 opt

Ефективното въвеждане на модерни технологии в клас и оборудването на съвременни лаборатории в училище води до по-подготвени за реалния живот ученици, показа първо по рода си изследване на над 100 000 български ученици в рамките на програма „Училище на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“.  При измерването на ефекта от програмата, реализирана в продължение на 5 години в 45 училища в цялата страна, стана ясно, че използването на съвременни технологии в клас повишава резултатите на децата по чужди езици, природни науки и дори български език.  Учениците в училищата, подкрепени от Фондация „Америка за България“, показват по-добро прилагане на математически умения като четене с разбиране на диаграми, таблици, схеми и текстове, съдържащи числова информация, както и по-добри умения за вземане на решения, повече добросъвестност, постоянство, стремеж към постижения и откритост за нови преживявания.

И учителите, и учениците в училищата, получили подкрепа от Фондацията, изразяват по-силно чувство за принадлежност към училището.  Удовлетвореността от училището на тези ученици е над средното за страната и достига 53%.

Инвестициите в учебна среда и технологии имат ефект върху повишаване на мотивацията на учителите и върху капацитета на училището да привлича подкрепа от цялата общност. Училища, в които е инвестирано, успяват в следващите години да привлекат още повече средства в полза на учениците.

Програмата „Училище на бъдещето“ води до „верижната реакция“ на нарастващите изисквания в самото училище. Родителите в подпомогнатите училища оценяват постиженията по програмата, но едновременно с това настояват за мерки, които ще помогнат всички класни стаи да изглеждат като вече обновените учебни помещения.  Програмата има и по-широко въздействие за модернизация на учебната среда и извън групата на подкрепените училища, когато директори и учители от други училища, запознати с постиженията на колегите си, започват да търсят възможности да повторят примера им.

5,5 милиона лева за създаването на модерни кабинети и лаборатории е инвестирала Фондация „Америка за България“ в рамките на програмата „Училище на бъдещето“ за последните 5 години.   За този период през тях са минали общо 44 600 деца от 45 училища в 29 български града и села.   Програмата продължава и за 2016 – 2017 се инвестират още 2,6 милиона лева в нови 23 училища в 19 населени места.

 

Иновативното изследване на резултатите от програмата, направено от Институт „Отворено общество“ и „Админсофт“ по методология на Световната банка, сравнява резултатите от външното оценяване на децата с достъп до модерните кабинети лаборатории и тези на хиляди други български ученици, които не разполагат с такива в своите училища. Това е първата за България оценка на въздействието на технологиите и съвременната образователна среда върху толкова много различни аспекти на постиженията на учениците и училищната общност. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top