fbpx
Начало » Средно образование » Кандидатстване средно образование » Стани част от световно признато международно училище

Стани част от световно признато международно училище

  • Lyubina Panayotova
  • 13 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Стани част от световно признато международно училище

Колеж на Обединения Свят се заражда се като идея за равенство, мултикултурализъм и единен достъп до качественото образование и се превъплъщава в осемнайсет локации, разпръснати из целия глобус.

 

Всяка година Български Селекционен Комитет към КОС провежда триетапна селекция и изпраща ученици от 10-ти и 11-ти клас да продължат обучението си в чужбина. Академичната програма в колежите е основана на британската учебна система IB, където учениците имат свободата сами да формират своя учебен план, избирайки дисциплини в зависимост от своите интереси и умения.

 

Селекция 2020 е вече отворена!

 

Тази година на България са предоставени места с различна степен на финансиране в Италия, Норвегия, Уелс, Китай, Армения, Босна и Херцеговина. Още по-вълнуващо е, че UWC Waterford Kamhlaba, Южна Африка предоставя пълна стипендия на ученика сред вас, който иска да преоткрие континента и неговите забележителни традиции и обичаи. Колежът отваря официално своите врати на 3 февруари 1963г. като отговор на отделните и неравностойни образователни системи в Южна Африка. Днес училището приема годишно младежи от над 60 държави!

 

Свързваме се с Росица Декова, преподавател по Физика с десетгодишен стаж в UWC Waterford Kamhlaba, за да разкаже повече за предимствата да израснеш в едно UWC общество.

 

Колеж на Обединения Свят е място, където учениците пречупват границите на своя мироглед. Какво е чувството да преподавате на такива деца? Какво е ежедневното усещане да сте потопени в тази атмосфера?

Waterford Kamhlaba е уникално и много специално място за мен и моето семейство. Не е просто учебно заведение, а едно голямо семейство, в което живеят и се учат млади хора от цял свят. Уникално е да съм свидетел на израстването им като личности във всяко едно отношение: академично, социално и емоционално. Благодарна съм и оценявам какъв късмет е да бъда част от общност от толкова различни хора. 

 

Какви трудности може да срещне един новодошъл колежанин?

Приспособяването към колежа е различно за всеки. Правилата тук са различни в сравнение с тези в българските училища. Учебният ден е дълъг – от 8.00 до 16.00ч. Програмата е натоварена, като една задължителна част от нея е времето, прекарано в така наречения CAS (Creativity, Action, Sport ). Преподаване, учене, полагане на изпити на английски език също не е лесно за колежани. Един полезен съвет от мен е да са позитивни за успех. Когато са отворени към запознанства и комуникация с повече колежани, ще разберат, че не са сами и всеки един от тях изпитва подобни трудности в началото.

Имала съм ученици с недобър Английски език в началото, които с много упоритост и труд успяват да влязат в едни от най-престижните университети в САЩ и Европа.

 

С какво Колеж на Обединения Свят успява да допринесе за личностното развитие на младежите?

Всеки колеж е уникално място. Той е не просто сграда, в която се обучаваш по IB системата, а е дом на едно голяма идилия от колежани с различни обичаи, култура, религия, социално и икономическо положение, цвят на кожата, сексуалност, политически убеждения. Тук са събрани младежи от конфликтни региони: Палестина, Израел, САЩ, Ирак, Турция, Русия. Тук се учат как да изслушват различни мнения и уважават чуждата култура. Как да работят и да взимат решения заедно. Всички те са обединени от общия идеал на КОС, който накратко представлява цел към запазване на мира и околната среда.

 

Заради местоположението на Waterford Kamhlaba в южното полукълбо академичният календар е видоизменен. В какво се изразява неговата специфика?

Учебната година започва около 20-ти януари и завършва в края на ноември. Между сроковете има по един месец ваканция. Обикновено ваканциите са от средата на април до средата на май и от началото на август до началото на септември. Учебните часове са по 40 минути с междучасие в 10 часа и обяд около 13ч. От 16.00 до 17.00ч. е време за различни активности като спорт, музика, танци, различни клубове.

 

Как обикновено това влияе върху кандидатстването на учениците във висши учебни заведения?

Изпитите на IB са през ноември. Подаването на документи за кандидатстване в университетите е до 31-ви декември. Колежаните получават резултатите за приемане във висшето учебно заведение до края на март. След завършване на колежа, до постъпването в университет, има около девет свободни месеца, през които много от младежите си намират работа или пътуват.

 

 

Как може да се присъединиш към нас?

 Ако искаш да си част от глобална ученическа общност, имаш мотивация да се развиваш всестранно и да се докоснеш до множество непознати култури, тогава ти вече притежаваш някои от най-важните ценности на Колеж на Обединения Свят. Остава само да се запознаем! Влез в  www.bg-uwc.org и свали апликационната ни форма. Изпрати ни я, заедно с посочените документи, и се впусни в едно приключение, което може да промени живота ти изцяло!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top