fbpx
Начало » Любопитно » Според Харвард: Родителите, които правят тези 5 неща, отглеждат успешни деца

Според Харвард: Родителите, които правят тези 5 неща, отглеждат успешни деца

  • Milena Uzunova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Според Харвард: Родителите, които правят тези 5 неща, отглеждат успешни деца

Какво е типично за родителите на успешни деца? Отговорът вероятно ще отнеме доста време и куп условности и едва ли ще е универсален. В един от последните си доклади, публикуван в Curious Mind Magazine обаче учени от Харвард правят обобщение на това какво е важно да предадат на децата си родителите, които искат да ги подготвят добре за живота и да им помогнат да се превърнат в успешни личности. Ето основните 5 фактора:

1. Прекарват пълноценно времето си с децата

Не е достатъчно просто физически да сте около своя син или дъщеря. Под пълноценно прекарано време се разбира да комуникирате с тях открито, да разговаряте, да играете, да се смеете заедно.

Колкото и изненадващо да е, децата всъщност не биха имали нищо против истински разговор с родителя пред това да седят на компютъра. Проблемът е там, че родителите не съумяват да ги предразположат и да създадат навици за общуване.Купуването на нов iPhone или компютърна игра не замества вашето внимание и отделено време, нито прави детството на децата по-пълноценно.

Практически съвети:

  • Ако детето играе на компютърна игра например, включете се и вие в това занимание. Така ще му покажете му, че нещата, които го интересуват, интересуват и вас. След това много по-лесно ще изградите връзка на общуване.
  • Четете истории преди лягане
  • Играйте навън
  • Правете разходки в планината или гората
  • Създайте си съвместно хоби

2. Дават на детето си силен морален пример

Децата се учат от родителите си – как да постъпват, как да се държат, дори как да гледат на света. Затова, винаги обръщайте огромно внимание на своето поведение и обноски. Бъдете учтиви, честни и справедливи, така и вашето дете ще възприеме същите морални критерии.

Не се притеснявайте да признаете грешките пред детето си или да му се извините. Така то самото разбира, че няма нищо срамно в това и се учи от вас.

Практически съвети

  • Преди да изисквате нещо от детето си, уверете се че и самите вие го спазвате.
  • Признавайте, когато грешите, казвате „извинявай“
  • Говорете с детето си за грешките, които самите вие сте допускали на неговата възраст, без това да звучи поучително.

3. Учат децата си да проявяват съчувствие и да бъдат добри с околните

Детството е възраст, в която се усвояват основни социални умения. Избягването на егоистични прояви и способността за демонстриране на емпатия често се подценява от родителите. Всъщност обаче тези качества са основен критерий за това дали детето ще се превърне в отговорен и уравновесен възрастен.

Учените от Харвард споделят в един от последните си доклади: „От огромна важност е детето да чуе още в предучилищна възраст от родителя, че учтивостта и доброто отношение към околните е основен приоритет в общуването“.

Това създава у децата сериозни морални критерии и ценности. Те се научават, както да демонстрират състрадание, така и да я очакват и оценяват у околните, а това е предпоставка да се обградят именно с такъв тип приятели.

Практически съвети:

  • Променете посланието към детето си от „най-важното нещо е да си щастлив“ към „най-важното нещо е да си добър човек и да си учтив“
  • Окуражавайте детето да разговаря с вас относно морални въпроси, които го вълнуват и коментирайте постъпките и ситуациите, с които то или вие сте се сблъскали

4. Създават у детето си способност да изразява благодарност и признателност

Дете, което не е разглезено, е дете, което умее да цени усилията и труда на другите и да изразява признателност. Признателността е двустранен процес. За да съумее да оцени усилията на своите родители, детето трябва да е способно и да полага усилия.

Но за да може детето да се научи да бъде признателно и да оценява това, което му се дава или околните правят за него, самото то трябва да има задачи и отговорности. Не му отнемайте тази привилегия.

Практически съвети:

  • Давайте на детето отговорности, а след това самите вие показвайте, че цените усилията му.
  • Научете го да изразява благодарността си – към вас, към учителите си, към приятелите си.
  • Самите вие не пропускайте да му благодарите, ако ви е помогнало или е направило нещо стойностно.

5. Учат децата си да бъдат широкоскроени

Факт е, че децата израстват в тесен кръг и все още не са запознати, че светът не свършва с тяхното семейство, групата в детската градина или класа в училище. Ето защо – е важно малчуганите да се научат да мислят в мащаба на своята група и задълженията в нея, както и извън този кръг, осъзнавайки, че имат още много какво да видят и чуят.

Практически съвети

За да научите детето да мисли „извън мащаба“, говорете за различни теми, разказвайте за това как живеят децата по света.

  • Гледайте филми, посветени на география и пътувания
  • Четете, разказвайте
  • Посещавайте заедно исторически и природонаучни музей
  • Пътувайте заедно до различни дестинации

И помнете – децата са не са блокче за оцветяване, което можете да изпълните с любимите си цветове. Но със сигурност до голяма степен зависи от вас дали ще съумеете да им предадете правилните ценности и възпитание, които да се превърнат в основа за тяхното успешно бъдеще.

Източник: Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top