fbpx
Начало » България » Около 5000 учители трябва да бъдат пенсионирани

Около 5000 учители трябва да бъдат пенсионирани

  • netpro
  • 27 ное. 2015
  •  Коментарите са изключени за Около 5000 учители трябва да бъдат пенсионирани
empty-classroom

„Министерството на образованието и науката най-после реши да отвори системата за младите хора и да се раздели постепенно с преподавателите, които отдавна са навършили пенсионна възраст.“ Така коментира вестник Труд новината, че над 5000 учители предстои да бъдат пенсионирани в обозримо бъдеще. 

По данни на синдикатите в системата има 5000 преподаватели (от общо 85 000), които са над 61 г. До началото на лятото Кодексът на труда разрешаваше на работниците да се пенсионират, ако те искат, пише „Труд“.

С промяната в КТ обаче работодателят вече има право да приключва отношенията си със служителите след навършена възраст и осигурителен стаж.  

Процедурата е започнала и би трябвало да приключи с края на учебната година и началото на лятото.  Пенсионирането е по преценка на директорите. Те са и в правото си да оставят възрастните им колеги, ако нямат достатъчно кадри или пари за обезщетения. 

От образователните структури по места уточняват, че действително не навсякъде е възможно да се пенсионират учители и по двете причини, а и не е удачно това да става в средата на учебната година. В малките населени места няма подготвени кадри, които да попълнят позициите, докато в градовете с педагогически вузове за едно преподавателско място кандидатстват по 40 души и няма да има такъв проблем.

Учителите в България са сред най-застаряващата професионална общност и у нас и в ЕС. От около 85 хиляди души в професията 5000 вече са в пенсионна възраст, а общата средна възраст е 52 години. Нормата е учителят да е едно поколение (около 20 години) по-възрастен от учениците си, но у нас разликата между децата и преподавателите им вече е почти две поколения. 

Източници: Вестник Труд; Dnevnik.bg; Offnews

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top