fbpx
Начало » Любопитно » Някои полезни умения, които е добре да предадем на днешните ученици

Някои полезни умения, които е добре да предадем на днешните ученици

  • netpro
  • 11 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Някои полезни умения, които е добре да предадем на днешните ученици
razgovor

Съгласна съм, че времената се променят- към по-добро или по-лошо, всеки решава сам за себе си как усеща промяната. Факт е обаче, че съществуването на по-високи технологии, които да улесняват човешкия живот, оставя на заден план базови умения в културен план, които, по мое мнение, с или без компютри и смартфони, всеки човек е длъжен да притежава. Кои са те?

Функционална грамотност

Всички сме попадали на класации, които показват, че у нас се наблюдава изключително голям процент на функционално неграмотни деца. Хора, като цяло, бих казала аз. Какво всъщност означава това? Означава, че можете да четете, познавате буквите- тоест, някак си сте завършили поне първи клас. Но не разбирате какво точно четете и това е голям проблем. Защо процентът на функционално неграмотни хора се повишава в последните години- защото културата на четене на книги е изместена от тази на четене на блудкави „новинарски“ сайтове, игри и приложения за смартфон. Донякъде, появата на електронната книга може би възроди малко интересът към книгите, но определено не достатъчно, за да се преодолее вече създадения проблем с грамотността. Скъпи родители, четете с децата си. На хартиен носител. Важно е- и за вас, и за тях.

И, като казах грамотност- неграмотност сред хора, които говорят перфектно няколко чужди езика, но не могат да пишат без грешки на майчиния си. Тъжното е, че става дума предимно за млади хора и ученици. Основните източници на този проблем са два. Първият от тях е писането на български език и използването на латиница за целта. В зората на интернет и мобилните комуникации това беше масово явление, но и днес то е широко разпространено. А латиницата, както всички знаят, не съдържа цялото богатство от букви и звукове, което предлага българският език. Вторият проблем е експанзията на чуждите езици, особено на английския. Неслучайно използвам тази дума. Факт е, че е важно да можем да комуникираме на чужди езици, защото глобализацията го налага. Но не позволявайте на децата си да забравят родния си език. По-важно от това да са богове в английския е да познават правилата и лексиката на българския. Превърнете го в приятна игра и търсете заедно българските съответствия на превземащите ежедневието ни английски думи. Ще видите, че и за вас самите ще е забавно.

Запаметяване на информация

Разбира се, не е нужно да знаете къде по света има лигнитни въглища, каква е посоката на мусоните или с какво точно се хранят камилите. Освен ако работата ви не го изисква от вас. Имам предвид друго- покрай постоянния достъп до всякакви търсачки в интернет, е закърняла способността ни да помним дори елементарна информация. Преди 10 години можехме да цитираме по памет поне телефонните номера и рождените дати на най-близките си хора- сега за целта имаме телефонен указател, напомнящи бележки и аларми, Фейсбук и какво ли още не. Не знаете коя е столицата на съседна Гърция- няма проблем, ще го проверите в Гугъл веднага. Удобствата на бързите и лесно достъпни огромни количества са безспорни, но спомнете си как преди време, когато вие сте били ученици, тези неща не са съществували. Научете децата си да ценят класическите информационни източници като книги и библиотеки, да работят с тях и правете просто упражнения за запаметяване на елементарни факти така, както вашите родители, баби и дядовци са правили с вас.

Комуникация без електронен посредник

Появата на надписа „Няма WI-FI, говорете си“ едва ли е случайна. Огледайте се- навсякъде е пълно с хора, не само млади, които вместо да разговарят помежду си, са се сраснали със смартфоните си. Сега се върнете в собственото си детство, когато подобни джаджи евентуално са били част от някой фантастичен роман. Тогава си говорехте повече, нали? И използвахте домашния телефон с шайба, за да се уговорите кога да излезете навън. Не става дума за „тогава беше по-добре“, а за „комуникацията между хората беше по-истинска и пълноценна“. В такова време живеем сега, ще ме контрирате веднага. Но, продължавам аз, това не е оправдание да забравите как се общува. За да предадете това ценно умение на децата си им звънете по телефона вместо да им пишете в социалните мрежи, а, когато излизате заедно, самите вие ограничете използването на смартфона и се насладете на разговора. Така ще си спомните колко по-богата е комуникацията, която не включва емотикони, а истинка интонация, жестове, мимики.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top