fbpx
Начало » България » Нови професионални гимназии ще откриват в София

Нови професионални гимназии ще откриват в София

  • netpro
  • 18 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Нови професионални гимназии ще откриват в София
Job

До 2023 година в София ще има общински професионални гимназии със специалности, които да отговарят на потребностите на бизнеса и на икономиката в града. Това е предвидено в Образователна стратегия за следващите седем години. Ще се помага на деца със специални потребности и ще се насърчават деца с таланти, съобщи заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

“Съвсем нова е рамката за личностното развитие, която предстои да се реализира чрез програма на платен принцип. Другият основен нов акцент е професионалното образование, което до момента беше изцяло в ръцете на държавата, но ще премине в голяма степен като ангажимент на местните власти. Ние вече водим конкретен диалог с бизнеса, със специализирания ни съвет към кмета, за да можем наистина да модернизираме професионалното образование в София и да го обвържем тясно с реалната икономика“, каза Чобанов.

Стратегията за образование обхваща 198 детски градини и 174 общински училища. Тя задава рамката на политиката в сферата на образованието в София и е свързана с новия Закон за училищното и предучилищно образование, както и бъдещата подзаконовата нормативна рамка.

Стратегията за образование цели да осигури достъп до качествено образование, среда и интеграция в образователния процес на всички деца, включително и на тези със специални образователни потребности. За талантливите деца общината предвижда разработване на програма за тяхното развитие, а за децата на бежанци с постоянен статут се предвижда осигуряване на място в общинските учебни заведения.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top