fbpx
Начало » България » Изпитът след 7 клас: слаби резултати по литература

Изпитът след 7 клас: слаби резултати по литература

  • netpro
  • 08 юни 2017
  •  Коментарите са изключени за Изпитът след 7 клас: слаби резултати по литература
maruti

Голямата изненада след изпитите след 7-ми клас е, че в столицата няма нито една отлична оценка на теста по български език и литература.

Данните са сходни в цялата страна – добро представяне по математика и слаби резултати по български език и литература.

В София няма отличници по литература, но затова пък тези по математика са цели 118. В Пловдив – максималните 100 точки по български е получил само 1 ученик, а по математика отличниците са 26. Не е добро представянето по български и литература и във Варна. В Бургас пък отличната оценка е само една. В цялата страна има само един седмокласник, събрал максималния брой точки за кандидатстване в гимназията. Атанас Бунтов от Пловдив.

„Много съм щастлив за успеха. Подготвях се вкъщи сам. Първо се класирах на национален кръг на Олимпиада по български и там станах първи, което по регламент ми носи 100 точки на външното оценяване по български. И след това се явих на външно оценяване по математика, както всички деца, и там също реших всички задачи и изкарах 100 точки“, разказва той. 

Миналата година шестиците по български и математика бяха едва 3600 за цялата страна, а двойките – рекордните 27 000. Заради ниските резултати много седмокласници изгубиха правото си да кандидатстват в гимназия. С въвеждането на точките обаче системата се промени. Сега дори и с 0 точки от двата изпита учениците продължават в гимназия, а не повтарят.

И докато седмокласниците изчисляват дали точките ще им стигнат за избраното училище, петокласниците тепърва ще чакат резултатите си от препитването по география.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top