fbpx
Начало » Любопитно » Защо 50 процента от немските ученици избират дуалното обучение

Защо 50 процента от немските ученици избират дуалното обучение

  • netpro
  • 28 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за Защо 50 процента от немските ученици избират дуалното обучение
empty-classroom

Немският опит в дуалното обучение представи Бригит Швебер – директор на консултантския отдел на търговската камара на Хамбург по време на 15-та национална конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на ХХI век“, организирана от община Варна и регионалния образователен инспекторат. „Може да се каже, че 50% от младите хора в Германия се насочват към университет, а другата половина към дуалното обучение“ – подчерта тя. Младежите започват стажовете си във фирми обикновено след завършване на средно образование. Фирмите разбира се си подбират кадрите които вземат, така че това е стимул за децата да се подготвят добре в училище. Кандидатите търсят за стаж фирма, която е подходяща за техните интереси и за тяхната желана професионална реализация, която да предлага и дуално обучение по професията, която ги интересува. Около 350 са професиите в Германия, по които се предлага дуално обучение. Разбира се има изисквания и към компаниите, за да получат те възможност да го реализират на своя територия.

Те трябва да разполагат с подходяща база, съобразена с новите изисквания във всяка професия, както и с квалифицирани кадри, преминали курс за обучители, които да предадат на стажантите своите знания и умения в съответната област. Дуалното обучение продължава обикновено около 2-2.5 години, до три, в зависимост от професионалната сфера. Фирмата и стажантът сключват договор за обучение. Според него 2/3 от обучението се извършва на територята на компанията, а 1/3 в училище, като самото обучение може да се разпредели или по дните в седмицата или да е в блокове по месеци, съобразно нуждите на компанията и спецификите на професията. Благодарение на дуалното обучение младежите придобиват образование и квалификация в реална работна среда  – научават се дори на това какво е да си в офиса в 7 сутринта и да си почистваш работното място след края на служебните ангажименти за деня. 

Дуалното обучение завършва с изпит, разделен на две части – теоретичен и практически. Теоретичният е стандартен, както за всички учебни заведения. Практическият е пред комисия от трима души, по един представител на бизнеса, синдикатите и професионално учебно заведение. Ученикът получава сертификат за завършено професионално образование. Ако е спечелил доверието на фирмата, в която стажува получава предложение за трудов договор след изпита. Това е обикновено логичният завършек на дуалното обручение. Фирмите подготвят кадри, за да ги задържат. Инвестицията в стажантските позиции се отплаща с повишаване на производителността на труда, тъй като младежите са готови да се включат пълноценно още с първия си работен ден. Случва се и стажантът да предпочете друга фирма, която му се струва по-подходяща за него или самата фирма да реши да освободи стажанта, но това се случва рядко и отново е един вид „кръстосана“ инвестиция между фирмите.

Източник: www.chernomore.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top