fbpx
Начало » Средно образование » Кандидатстване средно образование » Защо не трябва да пишете домашните на децата си

Защо не трябва да пишете домашните на децата си

  • Milena Uzunova
  • 18 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Защо не трябва да пишете домашните на децата си

Представяме ви няколко съвета как да помогнете на децата ви да растат и да се развиват. Те ще допринесат за израждането на страхотна връзка между вас – което е по-важно от всичко останало.

  • За всяко дете е важно да разполага със свободно време (около 2 до 4 часа на ден), в което да не прави нищо определено. Тревожните и амбициозни родители са склонни да карат децата си да се трудят и да общуват повечето, отколкото те имат нужда – спортове, детски клубове, езици и какво ли още не. Децата имат нужда от почивка толкова, колкото и възрастните.
  • Не се страхувайте, че могат да получат лоши оценки – страхувайте се да не намразят училището и ученето. Това е основният проблем, който трябва да избегнете на всяка цена.
  • За съжаление родителите се фокусират твърде много върху успеха и оценките. Например на родителски срещи въпроси като „Каква оценка ще има?“ и „Как е поведението му?“ се задават много по-често от „Какво е настроението му в час?“, „Изглежда ли напрегнато?“ Родителите трябва да се грижат за децата си, а не като началници, обсебени от представянето им. Чувствата, а не оценките са приоритет.
  • Помнете, че ако детето ви не се справя с домашните, за това винаги има причина – и тя няма нищо общо с мързела. Идеята за „мързел“ дори не съществува в психологическите изследвания. Истинските причина са липса на мотивация и воля – и вие трябва да разберете каква е причината за това. Причините може да са здравословни или психологически. Вместо да се потите над задачите по математика, по-добре се опитайте да откриете причината и да опитате да я решите, а не да пишете домашни вместо тях и да ги обвинявате в мързел.
  • Помнете преди всичко: взаимоотношенията в семейството винаги са на първо място. Оценките са по-надолу в списъка с приоритетите.
  • Когато достигне тийнейджърска възраст, психиката на детето е, разбира се, изключително крехка. Помните ли подготовката за изпитите? Цялото семейство изпада в стрес покрай тях заради детето си. Това може да доведе множество караници, истерия и напрежение. Как можете да избегнете този кошмар или поне да минимизирате последствията? Най-добрият начин е да се съсредоточите върху обичта и най-важните, основни ценности.

Когато всички оценки са раздадени и всички предизвикани от изпитите сълзи са изчезнали от паметта ви, само едно нещо има значение – вашето доверие, разбиране и приятелство с децата. Имате ли ги още?

Лесно е да получите шестица от дъщеря си или сина си, но да ги загубите в процеса, да ги накарате да влязат в най-добрия университет, но да загубите връзката, която сте имали, когато бяха малки. Не го правете. Можете да бъдете по-добър родител. Със сигурност имате амбиции за тях, но преди всичко е нужно да им покажете, че ги обичате.

 

Източник: obekti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top